Diari La Veu del País Valencià
El professorat que ve a les escoles valencianes quadruplica el nombre de docents que emigren

VALÈNCIA. Els centres educatius i de formació valencians importen més mestres i professors que els que exporten. Aquesta és la principal conclusió que es desprén de les dades relatives al concurs de trasllats d’àmbit estatal del cos de mestres i professors de Secundària, d’FP, d’ensenyaments artístics, d’idiomes i membres de la Inspecció Educativa del curs 2018/2019. És a dir, durant el darrer curs van ser més els docents procedents d’arreu de l’Estat que van aconseguir una plaça en un centre educatiu valencià que els professionals valencians que van tindre plaça en un col·legi, institut, escola oficial d’idiomes o centre d’ensenyament artístic d’alguna de les altres 16 autonomies de l’Estat.

Segons la informació del Ministeri d’Educació, les dades totals revelen que en el concurs de trasllats del curs 2018/2019 –l’opció de demanar una destinació diferent s’obri cada dos anys– un total de 464 educadors van aconseguir plaça al País Valencià mentre que tan sols 125 valencians en van obtindre lloc de treball en centres educatius d’altres autonomies. Per etapes, el cos de mestres presenta una ‘balança comercial’ negativa, amb 148 que venen a escoles valencianes i 54 que han marxat. El nombre de professorat que emigra és quasi tres vegades inferior al que s’incorpora al sistema d’ensenyament valencià.

Pel que fa als números del concurs específic dels professors de Secundària, de Formació Professional, d’Escoles Oficials d’Idiomes, d’ensenyaments artístics i del cos d’inspectors, la diferència entre els que venen i marxen és encara major que en el cos de mestres. La proporció en aquest cas és de més de 4 a 1. Així, 316 persones d’ensenyaments secundaris van aconseguir plaça en centres valencians, mentre que només 71 treballen ara en altra autonomia.

Diferència per gènere

Les dades del concurs de trasllats d’àmbit estatal també en recull de mobilitat entre demarcacions dins d’una mateixa autonomia i percentatges de participants per sexe. És ací on es veu una clara diferència entre el nombre d’homes i el de dones que participen en aquests processos. En el cos de mestres, els participants que van demanar trasllat a altres autonomies i el trasllat a una altra demarcació dins del mateix territori sumen 6.173, dels quals 5.079 són dones i només 1.094 postulants van ser homes.

En el cas dels ensenyaments secundaris no universitaris la diferència per sexe s’ajusta molt més. En aquest cas, dels 2.999 participants en el concurs, 1.863 van ser dones i 1.136, homes.

Pel que fa als beneficiaris del concurs de trasllats, la diferència per gènere segueix la mateixa tendència que en el cas dels participants. Així, dels 2.891 docents de Primària valencians que van aconseguir plaça en la destinació desitjada, 582 són homes i 2.309, dones. En el cas dels ensenyaments no universitaris, dels 842 que van aconseguir plaça, 356 són homes i 486, dones.

Comparteix

Icona de pantalla completa