Diari La Veu del País Valencià
Santi Vila declara al Suprem que va dimitir frustrat per no poder evitar despropòsits i decisions unilaterals

MADRID. L’exconseller Santi Vila ha explicat aquest dijous al Tribunal Suprem que va dimitir del càrrec “frustrat” perquè no va aconseguir evitar “decisions unilaterals” i que tot acabara “malament i fos un despropòsit”. Vila ha dit que, per odre de Puigdemont i de la mà d’altra gent “de bona fe”, va intentar “aproximar-se” amb interlocutors institucionals, del PSOE i també agents religiosos i empresaris per a evitar la declaració d’independència. Ha reconegut que “inevitablement” estaven avisats per les Corts espanyoles i el govern de Rajoy que “suspendrien l’autonomia” encara que la DUI fora “formal o política o no tingués cap repercussió penal”. Segons l’exconseller, el 25 d’octubre havia aconseguit aturar la DUI, però plegar quan se’n va adonar que no. “Aquella nit em va costar la carrera política i potser alguna cosa més”, ha lamentat.

Vila ha declarat en el judici sobre l’1-O al Suprem que després d’aquella jornada hi va haver “discrepàncies” dins del govern català sobre com interpretar la “gran mobilització política”. Segons l’exconseller, la seua postura –que sosté que era majoritària– era la de pensar que el referèndum “no obligava ni interpel·lava”. “Alguns estem convençuts que el que ha passat és una mobilització molt important, però que hi ha hagut 2,5 milions que s’han quedat a casa i han vist com es produïa la mobilització política que no els interpel·lava. Creiem que el govern havia de ser el govern de tots”, ha explicat.

La DUI era “ofensiva i inflamatòria”

Sobre què va fer després de l’1-O, ha dit que seria excessiu parlar de “negociació”, però sí que ha dit que va iniciar una “aproximació” amb diversos interlocutors “de bona fe i sense cap interés” que el que buscaven conjuntament era que “no acabés malament”. Ha dit que podia estar “orgullós” d’explicar que “ho havien aconseguit” el dimecres 25 i que se’n va anar dormint amb “pau interior” pensant que hi hauria eleccions i no una Declaració Unilateral d’Independència (DUI).

A més, ha assenyalat que tot i que la declaració d’independència no tinga “repercussió penal” es podia entendre per part de l’Estat com a “ofensiva o inflamatòria”. Ara bé, ha dit que la solució a Catalunya “passarà per votar” i que així ho “augura”.

No marxa perquè li ho demanara Puigdemont

Vila creu que Puigdemont preferia mantindre’l dins del govern català “al seu costat” per les “bones relacions” que mantenia amb “quadres importants del PP i del PSOE” i que la seua interlocució amb Madrid era “valuosa”. Per això, tenia la “sensació honesta” que era “útil” i que això li compensava el “risc” de continuar al govern català. L’exconseller també ha dit esperar poder “refer” una relació “amical” amb Puigdemont, de qui ha dit que li “dol” la situació en què es troba.

Jordi Sànchez, Cuixart i Forcadell esperen el seu torn

El Tribunal Suprem ha représ els interrogatoris als acusats aquest dijous des de les deu del matí amb l’exconseller Santi Vila. Ara, però, només faltaran Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Carme Forcadell per a completar tota la fase d’interrogatoris d’acusats.

La previsió del tribunal és que la sessió siga llarga –i vaja més enllà de les sis de la vesprada com és habitual– amb la intenció de poder enllestir-ho tot i ja començar dimarts que ve amb els primers testimonis. De fet, la sessió del dimecres es va allargar fins a les 20.30 hores de la nit i van declarar quatre acusats: Rull, Bassa, Borràs i Mundó. Aquest fet va provocar les queixes del lletrat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, que ha qüestionat que estigueren en “perfectes condicions” per declarar.

El president del tribunal, Manuel Marchena, es va defensar i va dir que allargava les sessions per a “garantir el dret a un procés sense dilacions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa