Diari La Veu del País Valencià
Una empresa de Sueca alimenta la població xinesa d’Europa

VALÈNCIA. La diversificació i canvi de cultius ha sigut una constant en l’agricultura valenciana. La pujada i baixada dels preus dels diferents productes i l’augment de la demanda d’uns i altres ha portat en nombroses ocasions els agricultors valencians a provar sort amb cultius nous per a millorar els ingressos i la rendibilitat.

En això ha tingut molt a veure la globalització, que no només ha apropat persones, cultures i maneres d’entendre la vida, sinó també nous productes, costums i pautes alimentàries que han posat a l’abast dels productors nous cultius i nous mercats. Un exemple és el conreu de l’alvocat, que cada vegada va guanyant més terreny als camps valencians.

Però l’alvocat no és l’únic. Això ho saben bé a Sueca (la Ribera Baixa), concretament al Mareny de Barraquetes, que s’ha convertit en l’epicentre europeu de la producció de vegetals d’origen xinés. El meló amarg, el moniato morat i la col xinesa són només alguns de tots els productes que l’empresa Alta Native cultiva a Sueca i després exporta a les principals ciutats europees perquè les consumisquen ciutadans xinesos.

Així ho va explicar Salva Palazón, representant d’Alta Native a la fira d’agricultura Fruit Logistica, que es va celebrar a Berlín a principis del mes de febrer. La població xinesa a Europa es cada vegada més gran, sobretot des del canvi de segle, i aquestes persones, tot i que han abandonat el seu país, no volen deixar de banda els seus costums i volen continuar consumint els aliments que menjaven a casa.

Ahí és on l’empresari xinés Hok Leung Pang va veure l’oportunitat de negoci. Produir i exportar a Europa els vegetals produïts a la Xina és molt més car que produir-los directament al continent. Així, fa ja trenta anys Hok Leung Pang va aterrar a València i va comprovar que les terres valencianes, concretament les d’horta, on sempre s’havien cultivat tomaques, eren òptimes per al conreu dels vegetals xinesos.

Segons expliquen, el clima temperat mediterrani i la terra arenosa, característics de la zona, són uns factors propicis per a l’òptim cultiu de verdures orientals i els permeten poder cultivar els productes abans que els països centreeuropeus. En comprovar aquestes característiques, Leung Pang es va unir a un altre empresari i van començar el negoci.

El 2006, Hok Leung Pang es va establir pel seu compte al Mareny de Barraquetes i va crear Alta Native. Segons va explicar Salva Palazón, tots els treballadors són valencians. Actualment tenen personal a les oficines i magatzems, i agricultors que treballen els camps de l’empresa. A més, compten amb productors que cultiven la verdura per a ells. En total, són vora 40 treballadors.

Entre els principals problemes que troben per a cultivar aquestes verdures, destaca la lluita contra plagues, aranyes i altres insectes. Aquest treball es complica perquè operen dins del Parc Natural de l’Albufera. No obstant això, i tal com asseguren a la seua pàgina web, han incrementat la producció any rere any i han reduït en gran mesura l’ús de pesticides i productes a aplicar. De fet, estan en possessió del certificat GLOBALGAP de producció de verdures orientals.

En el catàleg de productes d’Alta Native destaquen les verdures, hortalisses i els tubercles, entre les quals destaquen les bledes i els fesols. Així, cultiven aliments com el choi sum, bleda xinesa, tong ho, kai choi, meló amarg, tong kwa, albergina xinesa, am choi, tsing chung, kai lang sprouts, heung moll i el rave verd, entre d’altres.

Els principals clients es troben a París, Londres, Amsterdam i Milà, però, segons explica Palazón, compten amb 12 clients forts a les principals ciutats europees, als quals els venen al voltant de 3 milions de quilos.

Comparteix

Icona de pantalla completa