L'EMT ajorna el nomenament dels seus directius i crearà una comissió interna per a investigar el frau

El president de l'EMT, Giuseppe Grezzi, rebutja la celebració d'un ple extraordinari i confia a recuperar els diners defraudats
2 octubre 2019 17:51h
Grezzi ha defensat que la comissió d'investigació tinga lloc en el si de l'EMT i no en el ple de l'Ajuntament. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA (EP). El Consell d'Administració de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) ha ajornat a la pròxima reunió de dilluns que ve el nomenament de diversos càrrecs directius i ha aprovat crear una comissió de treball en l'entitat per a esclarir els detalls entorn del frau de quatre milions d'euros detectat la setmana passada.

Segons explica Europa Press, així ho han decidit els consellers de l'entitat en el ple d'aquest dimecres, del qual s'han retirat els sis primers punts de l'ordre del dia, que contenien, entre d'altres, els nomenaments del director-gerent i d'un secretari-assessor no conseller.

D'altra banda, també s'ha aprovat que l'entitat es presente com a acusació en el cas que es derive de la investigació policial que s'està duent a terme al voltant del frau. També s'ha avalat que es contracte un despatx d'advocats a Hong Kong per a poder recuperar part d'allò que s'ha defraudat.

Segons ha explicat el regidor de Mobilitat Sostenible i president del Consell d'Administració de l'EMT, Giuseppe Grezzi, una de les últimes transferències que es va realitzar es trobaria "bloquejada a Hong Kong", per la qual cosa aquests diners "serien susceptibles de ser recuperats" mitjançant un procediment judicial en l'antiga colònia britànica. A més, preguntat pels mitjans de comunicació sobre si hi hauria més persones involucrades en el frau dins de l'EMT, Grezzi ha incidit que ja "hi ha una persona que ha sigut acomiadada".

Així mateix, l'edil ha defensat que aquesta comissió tinga lloc en el si de l'EMT i no en el ple de l'Ajuntament, tal com demanava el Partit Popular, perquè "en el Consell estan representats tots els grups". Al seu parer, la comissió és "el lloc més adequat" per a "abocar llum" i tractar "de manera transparent" les accions que s'hagen de dur a terme per a recuperar els quatre milions d'euros defraudats.

De fet, interpel·lat sobre si té pensat presentar la seua dimissió, com li ha requerit el PP aquest dimecres, Grezzi ha assenyalat que aquesta qüestió "es dirimirà en la comissió", en la qual espera poder "explicar els quatre anys de gestió".

En la mateixa línia s'ha pronunciat la regidora socialista Elisa Valía, que presidirà la comissió, i ha assenyalat que aquesta té com a objectiu "dilucidar totes les qüestions sobre el frau". Així mateix, ha considerat "suficients" les explicacions aportades des de la gerència de l'EMT.

Sobre els problemes de seguretat que han apuntat tant PP i Ciutadans, l'EMT ha explicat que es va realitzar un "exhaustiu" estudi de ciberseguretat i pirateig el 2018. A més, també ha explicat que ha invertit quasi dos milions d'euros en millores del sistema, i fa tres anys va canviar el sistema de pagament a les transferències en banca per Internet, autoritzades mitjançant signatura digital mancomunada.

L'oposició, amb recel

Per la seua banda, el regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha assenyalat que ha vist a Grezzi "extremadament nerviós pel tema de l'estafa de l'EMT". Així mateix, ha lamentat que no s'haja aprovat la seua proposta d'intervenció de l'EMT per part de l'Ajuntament, i ha indicat que Ciutadans sí que ha donat suport tant a la cerca d'un bufet a Hong Kong com a la creació de la comissió. 

No obstant això, en aquest últim punt han votat que sí "amb condicions", ja que entenen que aquesta taula "és complementària a l'autèntica Comissió d'Investigació que ha de celebrar-se en ple de l'Ajuntament i està regida pel reglament del ple".

Des del PP, han considerat que el govern municipal "està tractant d'evitar les conseqüències, ja que neguen la informació als grups polítics i s'oposen al fet que se celebre un ple extraordinari en el qual l'alcalde comparega".

Així mateix, els regidors presents en el Consell d'Administració, Carlos Mundina i Marta Torrado, han considerat que aquesta taula de treball "es crea per a blanquejar la negligència de Ribó i Grezzi i el seu intent de desviar les responsabilitats pels errors en el funcionament de l'empresa que han donat lloc al robatori".

Finalment, l'edil de Vox Vicente Montáñez ha assenyalat que en aquest govern "la transparència brilla per la seua absència" i ha considerat que "pràcticament no s'ha aportat cap informació". "Ara més que mai té sentit la petició de l'oposició d'un ple extraordinari en el qual es dirimisquen les responsabilitats polítiques", ha assegurat. 

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next