Dues enquestes donen majoria a l'esquerra valenciana

Els sondeigs de la Cope i Valencia Plaza donen com a guanyador el PSPV, seguit de molt a prop de Compromís
28 abril 2019 20:10h

VALÈNCIA. Amb els col·legis electorals ja tancats, els primers sondeigs publicats donen la victòria en les eleccions autonòmiques valencianes al bloc d'esquerres. Així, segons les enquestes publicades per la Cope i Valencia Plaza, les urnes possibilitarien un nou govern del Botànic, que fins i tot ampliaria l'avantatge sobre el bloc de partits de dretes.

Segons les dades de l'enquesta d'IMOP publicada a les 20.00 hores per la Cope, el partit més votat seria el PSPV, seguit de Compromís. Tots dos estarien a tocar de la majoria absoluta, amb un resultat d'entre 47 i 50 diputats. La majoria absoluta a les Corts Valencianes està fixada en els 50 diputats.

La tercera força més votada seria Ciutadans, que obtindria entre 17 i 18 escons; la quarta, el PPCV, que pateix una forta caiguda fins als 16 diputats; i la cinquena seria la coalició Unides Podem-Esquerra Unida, que obtindria entre 8 i 10 escons. Vox entraria a les Corts però amb menys força de la calculada en els sondeigs publicats en campanya. La força d'ultradreta aconseguiria entre 7 i 8 escons.

Enquesta Valencia Plaza

Els partits d'esquerra també obtindrien vots suficients com per a reeditar el pacte del Botànic segons el sondeig realitzat per SyM Consulting per a Valencia Plaza. El PSPV augmentaria el percentatge dels 20,3% actuals als 24,92% que preveu aquest estudi, una xifra que els donaria entre 24 i 27 escons, mentre que en les darreres eleccions en van aconseguir 23. Així mateix, Compromís veuria incrementada la quantia de diputats, en passar dels 19 actuals (amb un 18,19% dels vots) als 20-22 que pronostica el sondeig, amb un percentatge del 20,48%.

El sondeig, una enquesta del vot autonòmic realitzada entre divendres passat i aquest diumenge, pronostica així mateix una dura caiguda dels escons del PPCV a les Corts Valencianes, que només obtindria 20 escons i un 18,79% dels vots, enfront dels 31 diputats actuals, que representen un 26,25% de l'electorat. Els vots populars dels comicis del 2015 podrien traspassar-se a la formació d'ultradreta Vox, que irrompria al parlament autonòmic amb 15 escons i un 14,45%. 

Per la seua banda, Unides Podem-Esquerra Unida i Ciutadans serien les dues formacions que perdrien escons respecte a les passades eleccions. La formació morada passaria dels 13 diputats (11,23%) als 10 que preveu l'estudi, amb un 9,11%, i Ciutadans aconseguiria només entre 7 i 8 diputats amb un 7,57% de l’electorat, enfront dels 13 escons actuals, que representen un 12,31%.

next