Diari La Veu del País Valencià
Pilar Moncho: Hem canviat tant el Patronat de Turisme que qui vinga darrere tindrà molt difícil tornar a la casella d’eixida

VALÈNCIA. La diputada de Turisme Pilar Moncho analitza el treball fet per la Diputació de València en els darrers quatre anys. Pocs mesos abans de la fi de la legislatura, Moncho destaca com a principal canvi del Patronat de Turisme la manera de repartir les ajudes de la Diputació: “Hem passat de les ajudes a dit a la concurrència competitiva; de les ajudes als alcaldes que foren amics a subvencionar projectes turístics que ho mereixen”.

El treball per desestacionalitzar el turisme i per a posar en valor el patrimoni de les comarques valencianes i els seus recursos turístics han sigut el full de ruta de la gestió del patronat de Turisme que durant els darrers quatre anys ha dirigit Pilar Moncho.

L’any comença amb Fitur com a cita ineludible per al sector. Com ha anat per al Patronat de Turisme aquesta edició? Quina valoració feu?
En l’edició de 2019, que és la que acabem de passar i l’última d’esta legislatura, hem arredonit el relat que volíem transmetre. Quan nosaltres entràrem no teníem res a contar. El Patronat era un òrgan neutre en el qual es distribuïen diners a discreció del diputat i nosaltres el que ens plantejàrem era que fora un actiu del turisme, que fora un agent dinamitzador, no eixe element neutre.

En què ha consistit, doncs, eixe relat?
El primer any aterràrem a Fitur molt fort amb el canvi de marca, que per a nosaltres era imprescindible. En aquell moment va crear molt d’impacte, però hui és una marca que està acceptada per tot el món. València Turisme es reconeix allà on vas.

El segon any, en 2016, quan anàrem a Fitur ja havíem creat un departament de producte turístic. Sabíem que València tenia molts recursos però que s’havien de convertir en producte i creàrem eixe departament. En 2017 treballàrem sobre els productes, sobre la gastronomia, sobre el clima…, principalment en les bondats que té el territori valencià. D’eixe treball va sorgir el programa ‘Del tros al plat’, que no és altra cosa que la gastronomia convertida en producte turístic.

En 2018 anàrem a Fitur amb eixa pregunta de ‘Per què València?’ Per què hauries de vindre a València? Llavors buscàrem eixes infinites propostes que tenim a València, entre elles senderisme, activitats aquàtiques… Tot el ventall d’ofertes que tenim i podem oferir.

Enguany el que hem fet és anar amb la llum de València com a reclam, la llum que només existeix a València i que lluïm els valencians. Però a banda de vendre la llum com a reclam del nostre territori en Fitur 2019, el que hem fet és materialitzar tot allò que havíem anat construint durant estos quatre anys. En l’aspecte gastronòmic ‘Del tros al plat’; en el terreny cultural l’oficina Film València, per a facilitar els rodatges en el nostre territori, i també vam portar a la fira TRADE València, que és una plataforma de venda que recull tots els productes turístics que les empreses valencianes del sector ofereixen. Aquesta plataforma estem ultimant-la per a poder-la posar en funcionament pròximament.

Has parlat de les plataformes. Justament, l’eix central de l’edició d’enguany de Fitur s’ha centrat en l’aplicació de les noves tecnologies al turisme. En aquest sentit, el nostre territori és més una destinació del segle XX o del XXI?
És una destinació que viatja en el temps. Nosaltres hem anat observant en estos quatre anys que el turisme ha canviat. Per tant, nosaltres no és que hem canviat el turisme, sinó que el turisme ha canviat i nosaltres ens hem adaptat a eixe turisme. Per què? És com tindre un convidat a casa, tu intentes saber quin gust té per tal d’oferir-li el menjar que més li agradarà. En açò passa el mateix. Nosaltres ens hem anat adaptant. Hem observat que el turista ja no ve sols en estiu, no només busca sol i platja; al contrari, ve durant tot l’any i per això la xifra de turistes ha augmentat i és perquè s’ha disparat durant tot l’any. La gent fuig de les altes temperatures perquè ja les tenen als seus països encara que visquen al nord i busca una temperatura com la que tenim hui ací, uns 22 graus en el mes de febrer. Això existeix ací i en pocs llocs més.

A partir d’ara és quan nosaltres comencem a vore que van arribant més turistes. Eixe turista que ve a la capital per defecte, ve per a quedar-se més temps i en la capital no té suficient: necessita viure experiències perquè hui el turista és un turista experiencial. I a més una experiència que la vol singular, que la puga viure ell però que mai es repetisca per a ningú. I això on es troba? Totes eixes experiències es desenvolupen al llarg del territori.

Però s’estan aplicant les noves tecnologies a la indústria del turisme?
Tots sabem que en el mòbil ho duguem tot hui en dia. És una ferramenta en què es troben restaurants, allotjament…, per tant, sí que ens hem d’adaptar a eixa tecnologia. Sí que entenem que nosaltres hem d’estar al món digital i sí que és veritat que ens quedarà per fer una cosa: ser una destinació intel·ligent. Com ho podrem fer? Permetent que una persona quan arribe a una destinació puga saber a través del seu telèfon mòbil tot el que pot fer en eixa localitat. I nosaltres coneixerem gràcies a la demanda quin tipus de família ve, si és gent jove… Eixes dades ens faran previndre què és el que demanda el turista i així poder planificar l’oferta per a l’any pròxim.

L’aplicació de tecnologia al sector turístic permetrà donar un avantatge competitiu a qui abans les implemente…
Clar. Eixa informació existeix però de moment l’has de comprar perquè la tenen empreses de telefonia mòbil. Ells saben on estem, quins gustos tenim, quina edat tens, si tens família…, ells ho saben pràcticament tot de tu. Amb part d’eixes dades nosaltres podrem preveure què oferir l’any següent.

La diputada de Turisme considera vital posar en relleu els atractius turístics del territori per a complementar l’oferta de la ciutat de València. / DANIEL GARCÍA-SALA

En aquestos anys ens hem acostumat a paraules com turisme d’experiència, desestacionalització… Aquestos són conceptes que han quedat en l’aire o ja són una realitat?
El costum de molta gent encara és anar a la costa: sol i platja. Nosaltres tenim un sol i una platja que no hi ha a tots els llocs. Sí que tenim molta tradició de sol i platja, però comencem a tindre molta tradició del que és la resta de l’any, com deia abans. Per a nosaltres sí que estem aconseguint la desestacionalització perquè la gent arriba durant tot l’any: les temperatures són més agradables, el preu d’allotjament és més barat… Tots estos condicionants fan que la gent vinga durant tot l’any. Després, el tipus d’experiències jo crec que ajuden a atraure turistes en altres èpoques de l’any diferents de l’estiu. Jo parle amb gent que té empreses de turisme actiu que té l’any ja complet.

I on està la clau per a incrementar la despesa turística sense perdre competitivitat?
És veritat que s’ha produït un bot ahí i el turisme és més de qualitat. La gent que ve es gasta més diners ara que abans. La gent vol un servei professional. Si tu dones un bon servei, el turista torna…

Sí però eixe servei de qualitat en les destinacions de sol i platja moltes vegades és difícil d’aconseguir. Segueixen sent uns serveis turístics que es mouen més per la competitivitat dels seus preus que per la qualitat.
En les destinacions de sol i platja és complicat incrementar la qualitat perquè moltes vegades són treballs temporals que impedeixen a les empreses tindre treballadors qualificats. L’interés de fer bé eixe treball i conservar-lo no existeix.

I enllaçant també la pregunta, intentar també pujar els canons de qualitat que, en definitiva, van relacionats amb el tema de la despesa.
Nosaltres tenim de tot. Tenim un mercat en el qual tenim nivells d’hostaleria diferents i la gent ha de ser lliure de triar. Jo crec que sí que donem resposta a totes eixes necessitats.

Moncho destaca el programa ‘Del tros al plat’, l’oficina Film València i la plataforma de venda de producte turístic TRADE València com els principals èxits de l’actual mandat. / DANIEL GARCÍA-SALA

Parlem del pas pel Patronat. Com valora el treball d’aquestos 4 anys?
Preferisc valorar el treball de tot l’equip i en aquest sentit vull donar-li les gràcies i l’enhorabona per tota la tasca que han fet durant estos quatre anys perquè, d’alguna manera, hem revolucionat el Patronat de Turisme. Estic contenta perquè moltes coses han canviat i qui vinga darrere li costarà molt tornar a la casella d’eixida. Una de les coses que han marcat aquest mandat ha sigut el canvi que vam fer en arribar, vam decidir deixar de donar ajudes de manera discrecional per a atorgar-les per concurrència competitiva.

Com van assumir aquest canvi els municipis?
Abans no qüestionaven aquest criteri perquè tots sabien per què donaven les ajudes. Si et donaven alguna ajuda havies d’estar súper agraït perquè no coincidir en la línia política i que et donaren una ajuda era complicat. Ara nosaltres premiem les localitats que s’ajunten per a col·laborar. Nosaltres no volem rivalitats, de fet, tots els plans comarcals de competitivitat turística estan enfocats a deixar de mirar cadascú el nostre campanar –que és molt bonic i tots tenim el millor del món– i mirem de fer turisme en clau comarcal. Jo no crec que hàgem creat competitivitat entre pobles però sí que hem perdut poder polític.

I això creus que és bo?
No. Però crec que no he de mirar pel poder polític, sinó per la justícia social. Perquè tots els pobles tinguen opció a poder rebre ajudes.

Després de tota aquesta tasca has decidit que el teu pas per la Diputació acaba al maig per a optar a estar en la pròxima legislatura en el grup de Compromís a les Corts. Quines raons t’han portat a prendre aquesta decisió?
M’ha agradat el pas per la Diputació perquè no deixa de ser política local. És municipalisme i, a mi, el municipalisme m’agrada molt. La Diputació és el municipalisme elevat a la màxima potència perquè tens capacitat, ja no només de gestionar el teu poble, sinó gestionar un territori molt gran.

A les Corts Valencianes ja em vaig presentar en el 2015, quan no em coneixia ningú. Però jo pensava que podia aportar alguna cosa gràcies al meu pas per la política municipal com a regidora a Sueca. El municipalisme fa que t’apropes a les necessitats de la gent, però a les necessitats reals.

Però vens de tindre un paper executiu a la Diputació. A les Corts, al grup parlamentari, l’acció de govern es perd. T’agradaria poder assumir en una hipotètica reedició del Botànic un càrrec de responsabilitat de govern?
Sí. Et diré la meua motivació més gran. Jo anava per la carretera, venia de dur la meua filla de l’aeroport i vaig vore un camió que posava Si no te ven, no existes. Vull dir, has d’estar present, has de ser una persona visible. El turisme és molt gratificant perquè sempre són coses bones: tu agafes un refugi antiaeri i el converteixes en un atractiu turístic. Has transformat una cosa roïna en una de bona. El turisme sempre és bonic, sempre és d’inaugurar, d’estar… Els serveis socials també et donen moltes satisfaccions. A mi tot el que siga donar solucions als problemes de la gent m’agrada, en un àmbit o en un altre. Per tant, aportar eixa manera de ser o eixa voluntat de solucionar problemes de vegades no ho pots fer en la política local, ho has de fer en la política supramunicipal. Si m’agradaria estar en un òrgan executiu? Doncs clar que sí, a mi m’agrada molt la gestió.

Pilar Moncho és candidata en les primàries de Compromís que serviran per a configurar la llista per la demarcació de València a les Corts. / DANIEL GARCÍA-SALA

Aleshores la finalitat no és quedar-se en el grup parlamentari?
No. Però és que jo he de participar primer en les primàries per a formar part de les llistes a les Corts. Nosaltres no apadrinem ningú sinó que ens presentem lliurement per a participar en un procés on tota la ciutadania pot participar, vull dir, jo crec que és un tema ja molt peculiar. Després, que et voten o no ja és indiferent, però mira, durant les primàries corres tots els pobles, totes les comarques on s’organitzen actes. Vas, coneixes la gent dels pobles, coneixes companys de partit…, vull dir, t’enriqueixes tant d’eixe procés que només per això ja paga la pena presentar-te.

Comparteix

Icona de pantalla completa