Diari La Veu del País Valencià
MSF presenta el balanç anual de les seues operacions humanitàries
MSF PRESENTA EL BALANÇ ANUAL DE LES SEUES OPERACIONS HUMANITÀRIES

LES CRISIS OBLIDADES I LES POBLACIONS OBLIGADES A FUGIR, EN EL CENTRE DE L’ACCIÓ HUMANITÀRIA DE MSF

Médicos Sin Fronteras (MSF) ha presentat avui dia 2 de desembre el balanç anual de les seues operacions humanitàries a nivell mundial i va alertar de l’oblit en el qual han caigut conflictes com els de Sudan del Sud, Síria, la República Centreafricana i la República Democràtica del Congo, que estan obligant a milions de persones a abandonar les seues llars.

L’organització va detallar les xifres corresponents a l’exercici 2013 i va explicar que els països en els quals les seues operacions van tenir un major cost són, per aquest ordre, República Democràtica del Congo, Sudan del Sud, Haití, Síria, República Centreafricana, Níger, Somàlia, l’Iraq, Txad i Zimbabue. Junts, sumen una despesa de 323 milions d’euros, el 53% del pressupost de MSF destinat a operacions.

Els equips de MSF van dur a terme més de 9 milions de consultes externes i 477.700 hospitalitzacions a tot el món. A més, els seus treballadors humanitaris van tractar a quasi 1,9 milions de pacients amb malària i a 233.800 xiquets amb desnutrició aguda severa. La major part dels projectes de MSF (un 62%) segueixen estant a Àfrica.

“Treballem en un entorn d’oblit, crueltat i violència”, afirma José Antonio Basts, president de MSF. “Cada vegada és més difícil l’accés als quals precisen ajuda humanitària, sobretot en conflictes com Síria, la República Centreafricana i Sudan del Sud”, afig.

Per primera vegada des de la Segona Guerra Mundial hi ha més de 50 milions de persones que s’han vist obligades a abandonar les seues llars. És freqüent que els pacients de MSF estiguen en aquesta situació. Per açò l’organització humanitària ha decidit llançar un web documental que explique com són les vides d’aquestes persones.

El projecte multimèdia, titulat Èxodes, se centra en la crisi dels refugiats a Síria i països confrontants, les conseqüències de la guerra a Sudan del Sud i en els desplaçats que la pateixen i els centroamericans que escapen de les maras o bandes violentes i intenten arribar a Estats Units. La iniciativa pretén acostar-nos a la situació de persones que deixen arrere la violència en diferents parts del globus. Són tan diferents les seues vides?

“Siguen considerats com a refugiats, desplaçats o migrants, les persones que fugen del conflicte, el crim organitzat o la violència han de rebre l’assistència humanitària adequada”, diu José Antonio Basts.

El 30% dels projectes de MSF es troben en zones conflicte armat, enfront d’un 23% en zones d’inestabilitat interna i un 5% en àrees de posconflicte, segons la memòria internacional de 2013. Els esforços de MSF se centren a alleujar el sofriment i retornar la dignitat a les poblacions més vulnerables, especialment les que estan patint les crisis més recents, com l’èxode de més de tres milions de refugiats sirians o la terrible situació humanitària a Sudan del Sud i República Centreafricana.

Memòria d’operacions de MSF 2013

msf.es/sites/default/files/publicacion/.pdf

Comparteix

Icona de pantalla completa