Diari La Veu del País Valencià
Segona edició dels Premis Maestrat Viu
El Maestrat fomenta el compromís de persones i col·lectius amb la cultura i la llengua amb la segona edició dels Premis Maestrat Viu

L’acte de lliurament tindrà lloc el dissabte 16 de maig al Saló Gòtic del Castell de Peníscola

El dia 8 d’abril és la data límit per a la presentación de candidatures

L’entitat Maestrat Viu ha convocat la segona edició dels seus premis anuals amb els que pretén reconèixer l’esforç individual i col·lectiu d’aquelles persones de la comarca que es dediquen a la divulgació, promoció i prestigi de la cultura en valencià en l’àmbit cultural, social, cívic o científic. La presentació s’ha realitzat aquest matí en un acte celebrat a l’Espai Mariola Nos de Vinaròs, en el que ha participat el president de Maestrat Viu, Joan Ortí, qui ha explicat que “amb estos guardons volem premiar el treball i el compromís amb la comarca ”.

Aquesta segona edició manté la estructura de la primera amb quatre premis que volen posar en valor les tasques realitzades en diferents àmbits socioculturals. D’una banda es convoquen dos reconeixements honorífics a tota una trajectòria, un és el Premi Carles Salvador, de caràcter individual, i l’altre el Premi Pere Labernia, d’àmbit col·lectiu. Les altres dos distincions volen recompensar les iniciatives anuals, tant de caire individual, amb el premi Alfred Giner Sorolla, com d’índole col·lectiu, amb el premi Seidia. En la primera edició els premiats van ser el Centre d’Estudis del Maestrat, amb el Premi Pere Labèrnia, el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Benassal, amb el Premi Seidia, i Pere Enric Barreda, amb el Premi Carles Salvador, quedant desert el Premi Alfred Giner Sorolla.

Durant la presentació, Joan Ortí ha assegurat que “amb la convocatòria dels premis es vol afavorir el desenvolupament dels diferents àmbits d’estudi referents a la realitat cultural, lingüística i social de la comarca”, al temps que “es pretén ser una defensa i una promoció del territori”. El representant del col·lectiu ha expressat també que “es vol ajudar a valorar les persones que són referents i incentivar iniciatives positives per a la llengua”.

Ortí ha recordat que els premis estan oberts a tota la societat i per tant qualsevol persona o entitat vinculada amb la comarca pot enviar les seues candidatures. En aquest sentit, totes les propostes hauran de ser enviades a la direcció de correu electrònic de Maestrat Viu, [email protected], abans del dia 8 d’abril, degudament raonades i amb la documentació justificativa. Els guardonats d’enguany es donaran a conèixer abans que finalitze el mes d’abril, una vegada s’haja reunit el jurat dels Premis.

L’acte de lliurament dels guardons tindrà lloc de nou en el marc del Saló Gòtic del Castell de Peníscola el pròxim dissabte dia 16 de maig i estarà conduït per la periodista local Taray Cuartiella i el poeta barceloní Josep Pedrals. Durant la celebració de la cerimònia actuarà la cantautora lleidatana Meritxell Gené.

El representant de l’entitat ha aprofitat el acte de presentació dels Premis per a reivindicar “la necessitat de que els representants polítics donen exemple i parlen en valencià a la societat, per tal de normalitzar l’ús en tots els àmbits”.

Comparteix

Icona de pantalla completa