15 de març, dia de la Visibilitat Trans

14 març 2015 01:00h
Lambda exigeix millores legislatives en el 8é aniversari de la "Llei d'identitat de gènere"

· Lambda denuncia una vegada més que se segueixen vulnerant els drets de les persones transsexuals
· Demà dissabte, 15 de març, se celebra el dia de la Visibilitat Trans

Lambda-Col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals celebra l'aniversari de la Llei 3/2007, reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones, com el Dia de la Visibilitat Trans. La que va ser coneguda com a Llei d'identitat de gènere va posar els fonaments de la igualtat per a les persones transsexuals i les va situar al mapa, ajudant a normalitzar la seva documentació i les seves vides. Després de 8 anys des de la seva aprovació, però, la llei es mostra incompleta: exclou a les i els menors transsexuals i les persones immigrants, que no poden accedir a una documentació d'acord al seu gènere. Així mateix, la llei imposa una visió patologitzant de la transsexualitat en requerir d'un informe en el qual es diagnostiqui una "disfòria de gènere", concepte que estigmatitza les persones transsexuals.

Un any més seguim visibilitzant la transfòbia social i institucional que pateixen milers de persones, les quals veuen negats els seus drets més bàsics o fins i tot arriben a patir violència física únicament per la seua identitat de gènere.

És per açò que des de Lambda es segueix lluitant per aconseguir una Llei Integral de Transsexualitat valenciana que arreplegue la realitat vivencial de les persones trans, les discriminacions específiques que pateixen i plantege les estratègies i els recursos necessaris per acabar amb les injustícies que actualment afecten als homes i dones trans en àmbits tan bàsics i necessaris per al ple desenvolupament com són la sanitat, l'educació o l'accés al món laboral.

Per la seua banda, Fani Boronat, coordinadora general de Lambda, ha remarcat que “la transfòbia, o el rebuig al qual ens veuen sotmeses les persones transsexuals, genera una espiral d'inseguretat, vulnerabilitat i falta d'autoestima que entorpeix la seua plena integració social. L'assetjament escolar que pateixen des de la infantesa provoca un índex d'abandó escolar difícilment superat per cap un altre col·lectiu. Si a açò unim la discriminació sistemàtica en l'àmbit laboral, no és d'estranyar que moltes persones trans, sobretot dones, es vegen abocades a la marginalitat, sense cap alternativa”.

 
next