Diari La Veu del País Valencià
Arranca el Voluntariat pel Valencià d’Escola Valenciana a les Corts
-Bona acollida del Voluntariat pel Valencià entre les diputades, els diputats, les treballadores i els treballadors de les Corts.
-Pràcticament tots els departaments de la Cambra estan representants en la llista de voluntaris i aprenents.

Les Corts Valencianes acullen el programa del Voluntariat pel Valencià d’Escola Valenciana. Amb aquesta iniciativa, l’òrgan legislatiu «ha fet un pas endavant en la promoció i ús del valencià dins de l’àmbit de les administracions públiques, alhora que ha incidit en la creació de nous parlants de valencià», en paraules del president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno. D’aquesta manera, els diputats, les diputades, treballadors i treballadores de la Cambra oferiran un millor servei a la ciutadania.

La presentació de les primeres 60 persones participants en el Voluntariat pel Valencià s’ha desenvolupat a l’Andana del Palau dels Borja, seu de les Corts Valencianes, i ha comptat amb les intervencions del president de les Corts, Enric Morera; el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno; la cap de servei de publicacions de les Corts, Mónica Fernández, i la responsable del programa del Voluntariat pel Valencià, Dariana Groza. L’èxit del programa s’ha fet palés en la gran participació, que ha motivat la creació d’una llista d’espera.

El portaveu d’Escola Valenciana ha manifestat la satisfacció d’introduir el Voluntariat pel Valencià entre les diputades i els diputats, les treballadores i els treballadors de les Corts, i ha comentat que «desenvolupar una activitat centrada en el diàleg, l’expressió oral, resulta molt atractiva i enriquidora perquè posa en joc totes les habilitats de la llengua de forma pràctica i, alhora, contribueix a millorar la fluïdesa.» A més, Vicent Moreno ha exposat que «gràcies al Voluntariat pel Valencià, les parelles lingüístiques potencien valors de solidaritat i d’altruisme», en tant que «un voluntari ofereix el seu temps perquè un aprenent puga eixamplar el seu coneixement de valencià i, és clar, també s’estableix una relació humana molt bonica, com ja vam recollir en el llibre 10de2, que vam presentar l’any passat, i aplega experiències entre voluntaris i aprenents.»
Per la seua banda, el president de les Corts, Enric Morera, és parella lingüística del secretari primer de les Corts, Emilio Argüeso. Durant l’acte, Morera ha expressat que «estimar la llengua és estimar el territori, la cultura; la llengua és el nostre tret identitari més important i l’hem de protegir» i ha al·ludit a la importància d’aprendre llengües com una aposta de futur: «en un món globalitzat cal mantindre fortes les nostres arrels. Quan vaig treballar a Brussel·les vaig aprendre francés més ràpid gràcies al coneixement del valencià i del castellà.»
Les 25 parelles lingüístiques que s’han inscrit desenvoluparan les 10 sessions conversacionals del programa fins el mes de juny. La coordinadora del projecte d’Escola Valenciana, Dariana Groza, ha explicat com es desenvolupen les trobades entre aprenents i voluntaris, i ha presentat els tàndems.
La cap de servei de publicacions de les Corts, Mònica Fernández, és una de les voluntàries que participen en el programa i durant la seua intervenció ha comentat que «tots som voluntaris: uns tenim la voluntat d’aprendre una llengua i uns altres donem el pas perquè altres l’aprenguen.» A més, Fernández ha volgut fer valdre el programa del Voluntariat pel Valencià des del punt de vista de la creació «de nous espais de comunicació, en un ambient relaxat, a través de converses, sense exàmens», així que «farem amics.»

Pràcticament tots els departaments de la Cambra estan representants en la llista de voluntaris i aprenents. Un total de 14 diputats i diputades de diferent signe polític han fet parelles lingüístiques dels treballadors i treballadores: Enric Morera (Compromís), Emilio Argüeso (Ciudadanos), Josep Nadal (Compromís), Josep Francesc Almeria (Podem), M. José Ferrer (PP), Belén Bachero (Compromís), David de Miguel (Ciudadanos), Ana Barceló (PSPV), Graciela Ferrer (Compromís), José Ramón Calpe (PP), Mònica Álvaro (Compromís), Cristina Rodríguez (Compromís), Juan Ignacio Ponce (Compromís), Víctor Garcia (Compromís). Fins i tot, la metgessa de les Corts, s’ha inscrit en el Voluntariat pel Valencià amb la intenció de poder atendre els pacients en valencià.

El president d’Escola Valenciana ha agraït a les Corts la seua implicació i ha felicitat la tasca dels participants en el Voluntariat pel Valencià: «el fet d’oferir una llengua i tractar d’acostar a la nostra cultura gent que no ha tingut la possibilitat d’estudiar en valencià, és un regal que volem compartir amb tothom», i ha conclòs: «compartim la nostra llengua per a poder viure en valencià.»

Com a cloenda de l’acte, s’ha visionat el vídeo explicatiu del Voluntariat pel Valencià, que es troba a l’abast de la ciutadania al Canal Youtube d’Escola Valenciana.

Més informació: http://www.voluntariatpelvalencia.org/

Comparteix

Icona de pantalla completa