Diari La Veu del País Valencià
Conferència ‘L’educació plurilingüe. Una visió de futur’
Vicent Pascual: «Aprendre valencià a l’escola és guanyar oportunitats per al futur»
Flexibilitat mental, pensament abstracte, pensament divergent, control executiu i consciència metalingüística, són algunes de les aptituds més importants que tenen les persones bilingües i que el mestre i pedagog, Vicent Pascual, explicà a l’auditori, pràcticament ple, del Centre Jove Antonio Cebrián de Crevillent, durant la conferència “L’educació plurilingüe. Una visió de futur”, organitzada per Escola Valenciana i l’Associació per la Llengua el Raig, en el marc de la presentació de les Trobades 2017.

La vertebració territorial és una de les màximes d’Escola Valenciana Federació d’Associacions per la Llengua. Per aquesta raó, Crevillent, el poble acollidor de la xxv Trobada del Baix Vinalopó i el Baix Segura, fou ahir l’escenari de la presentació de les Trobades 2017 i del col·loqui sobre els avantatges d’estudiar en valencià, a càrrec de l’expert en plurilingüisme, Vicent Pascual.

Per al mestre de mestres, l’ensenyament en valencià és «l’únic model capaç d’aconseguir els objectius propis de l’educació plurilingüe: d’una banda, la competència òptima en valencià, en castellà i en anglés, i en una altra llengua estrangera i, d’altra banda, les capacitats i actituds necessàries per a viure i conviure en una societat multilingüe i multicultural.» En aquesta línia, Pascual va afirmar que «aprendre valencià sense perdre cap competència en castellà és un regal. Es tracta de no llevar als alumnes cap oportunitat per al futur.»
Estudiar en valencià és la clau per conéixer altres llengües. Vicent Pascual expressà així l’ampli ventall de possibilitats i habilitats que proporciona parlar valencià i castellà: «Les persones bilingües aprenen altres llengües d’una manera més àgil i eficaç que una persona monolingüe, construeixen el coneixement de les disciplines acadèmiques mitjançant qualsevol de les llengües que dominen i són capaços de reprendre’l, transferir-lo i aplicar-lo a altres contextos en qualsevol de les altres llengües del seu repertori. Sens dubte, aquestes habilitats plurilingües es convertiran en noves possibilitats educatives i, a la llarga, en millors oportunitats laborals. Especialment en aquest espai de comunicació, laboral i educatiu que hem de construir entre tots.» A més a més «les persones plurilingües som persones singulars, perquè, especialment si som bilingües de ben menuts, som capaços de veure el món des de perspectives més complexes, diverses i complementàries.»
Durant la conferència, Vicent Pascual va comentar que el Decret de Plurilingüisme «és un bon instrument per avançar i hem de lluitar per aplicar-lo i millorar-lo: ara bé, si volem tots els beneficis de la competència plurilingüe, hem de ser conscients, a l’hora de triar el nivell que ha d’aplicar cada centre, que aquesta competència només poden proporcionar-la completament els nivells Avançat 1 i Avançat 2.»

Quan en una societat hi ha una llengua dominant i una altra de minoritzada, «la superior presència de la llengua dominant en tots els àmbits i situacions fora de l’escola, aconsella una major dedicació a la llengua minoritzada com a llengua d’instrucció en el context escolar», en paraules de Vicent Pascual.

Aquest acte ha comptat amb la presència de diferents autoritats polítiques, com la regidora del PSPV-PSOE a Crevillent, Montserrat Pineda; el tinent d’alcalde de Podem a Gata de Gorgos, Jaume Montfort; el secretari de moviments socials d’ERPV, Joan Carles Campello; el representant d’Intersindical-STEPV al Baix Vinalopó, Pep Coll, així com altres representants d’EUPV a Crevillent, CCOO-PV, UGT-PV, la Universitat Miguel Hernández i la Universitat d’Alacant.

Comparteix

Icona de pantalla completa