Diari La Veu del País Valencià
100 entitats fan una ‘Crida’ per a manifestar-se contra els PGE i “l’espoli fiscal”

Esperen aquest dissabte una marxa “massiva” i avisen que “no pararan” de reivindicar una millora del finançament i de les inversions estatals

Prop d’un centenar d’organitzacions cíviques, culturals i econòmiques, sindicats, regidors de quasi 50 ajuntaments i representants polítics de diferents institucions valencianes fan una ‘Crida pel finançament valencià’ i criden a manifestar-se, aquest dissabte 10 de juny, a les 18:00 hores, contra els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) que “discriminen” els valencians i dir “prou” a l'”espoli” del País Valencià.

Així ho han avançat aquest dijous dos dels representants de les entitats organitzadores, Consol Barberá i Vicent Mauri, en una roda de premsa en la qual han detallat que la marxa arrancaràal Panterre de València, a les 18:00 hores, passarà per Colón, Marquès de Sotelo i Plaça de l’Ajuntament i conclourà a la Plaça Maria Cristina amb la lectura del manifest, a càrrec de Pilar Almeria i Ximo Soriano, i les actuacions musicals de Pau Alabajos, Mireia Vives i Borja Penalba.

Tres pancartes encapçalaran el recorregut. La primera la portaran personalitats significatives de les organitzacions convocants i durà el lema ‘No als Pressupostos Generals de l’Estat. Prou espoli! Després d’ells es reservarà un espai per a representants de la Plataforma de la Dependència amb l’objectiu de donar “visibilitat” a les repercussions de l'”infrafinançament” en el dia a dia de les persones, especialment en aquest col·lectiu.

La segona pancarta, amb el lema ‘Volem les claus de la caixa’ la portaran càrrecs públics i gent de la societat civil, mentre que una tercera pancarta la portarà gent jove.

Vicent Mauri confia que la participació de la societat valenciana en aquesta manifestació serà “massiva” i ha avisat que aquest és “només el primer pas” i que preveuen realitzar noves accions reivindicatives per a exigir “més inversió” estatal i “un canvi de model de finançament”. “No pararem, aquest és un procés a mitjà i llarg recorregut”, ha assegurat.

“Tracte colonial”

Consol Barberá ha posat l’accent que mentre la inversió mitjana de l’Estat se situa en 185 euros per habitant i algunes comunitats autònomes arriben a rebre més de 400, els valencians reben 119 euros per habitant, “la xifra més baixa de tot l’Estat el 2017”.

A més, ha cridat a dir “prou” a l'”espoli” a les arques valencianes davant la “situació absolutament anòmala” que suposa que el País Valencià, amb una renda per càpita inferior a la mitjana estatal, “pague com si fóra rica, mentre unes altres amb renda major reben com si foren pobres”.

Barberá ha criticat el “tracte colonial” de l’Estat sense tindre en compte les necessitats dels valencians ni les conseqüències, que, segons ha alertat, porten a l'”emprobriment de la població per sobre de la mitjana estatal i a l’entrada en risc d’exclusió i de pobresa extrema d’una tercera part de la nostra població”.

Comparteix

Icona de pantalla completa