Diari La Veu del País Valencià
Els nord-oest de la demarcació de Castelló ja supera el límit legal d’ozó troposfèric per a tot 2017

La contaminació de l’aire per ozó troposfèric és una gran desconeguda per a moltes persones, però causa cada any 17.000 morts prematures a Europa, 1.800 d’aquestes a l’Estat espanyol. Dues terceres parts dels cultius i bona part dels boscos i espais naturals espanyols suporten nivells d’ozó que danyen la vegetació.

Des de fa anys, en la zona nord-oest de la demarcació de Castelló, igual que en tot l’interior del País Valencià, s’incompleix el valor objectiu per a la protecció de la salut humana establit per la normativa europea i espanyola per a l’ozó troposfèric, que afecta la salut dels seus catorze mil habitants. Així ho demostren enguany els valors d’ozó registrats per les estacions de control de la contaminació situades en Coratxar, Morella, Vilafranca i Zorita, segons fonts d’Ecologistes en Acció del País Valencià.

Aquest valor objectiu està establit en 120 micrograms d’ozó per metre cúbic d’aire, mesurats en períodes de 8 hores, i no hauria de superar-se més de 25 dies a l’any, com a mitjana en 3 anys seguits. En el trienni 2015-2017, encara sense haver passat l’estiu -considerat per la seua elevada insolació el període amb més risc de formació de l’ozó troposfèric-, en les estacions de control de la contaminació de Coratxar i Morella s’han registrat unes mitjanes de 37 i 33 dies de superació a l’any, 24 dies en l’estació de Zorita i 18 en la de Vilafranca.

Ecologistes en Acció recorda que la Generalitat Valenciana, el president de la qual Ximo Puig és a més natural de Morella, “acumula una dècada de retard” en la redacció del preceptiu Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire, per a reduir així els recurrents nivells d’ozó en aquesta zona i d’altres del País Valencià, per la qual cosa exigeix a l’Administració autonòmica que complisca amb les seues obligacions legals i elabore, aprove i aplique sense dilació els Plans de Millora de la Qualitat de l’Aire, després de sotmetre’ls a informació pública.

Des del diumenge 11 de juny s’han registrat en la zona nord-oest de la demarcació Castelló, com en pràcticament tot el País Valencià, superacions contínues del límit legal d’ozó, a conseqüència de l’onada de calor, de l’intens trànsit motoritzat que circula pel litoral i l’aglomeració de Castelló i de l’activitat industrial de la zona ceràmica de la demarcació.

Per açò, dins de la campanya informativa i de denúncia sobre la contaminació per ozó troposfèric que Ecologistes en Acció del País Valencià està desenvolupant durant l’estiu de 2017, arriba a Morella una exposició que podrà visitar-se fins al dilluns 3 de juliol en la Sala “La Llotja” de l’Ajuntament de Morella.

L’ozó troposfèric, també conegut com a “ozó dolent” per contraposició al beneficiós de l’estratosfera, és un perillós contaminant secundari produït per la reacció entre la llum solar amb el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pels automòbils i algunes indústries.

Per inhalació, provoca un increment del risc de malalties respiratòries agudes i reducció de la funció pulmonar, així com l’agreujament de patologies cardiovasculars, i afecta especialment els xiquets i xiquetes, les persones majors, les dones embarassades i les persones que pateixen malalties respiratòries i cardiovasculars.

Comparteix

Icona de pantalla completa