Diari La Veu del País Valencià
L’esquerra inicia una campanya que consolide els ‘governs del canvi’ encoratjada pels resultats del 28A

VALÈNCIA. Aquesta mitjanit ha començat la campanya per a les eleccions municipals i europees. Si bé cada localitat té unes particularitats, la tònica general és que l’esquerra tractarà de consolidar els ‘governs del canvi’ el 26M, mentre que la dreta tractarà de revertir-los. Aquest és el cas, per exemple, de València i de Castelló de la Plana, on s’intentarà reeditar el govern de la Nau i el pacte del Grau, respectivament –si bé entre les formacions d’esquerra hi ha la pugna pel lideratge d’aquests governs–.

Diferent és la situació d’Alacant. Allà l’esquerra ha governat la ciutat menys de tres anys, després de dues dècades de domini del PP, que va perdre les eleccions arran dels escàndols de corrupció protagonitzats pels exalcaldes Luis Díaz Alperi i Sonia Castedo. Fa poc més d’un any, però, els populars van recuperar l’Alcaldia en ser el partit amb més regidors i gràcies al vot en blanc de la regidora trànsfuga de Guanyar Alacant, Nerea Belmonte. La incògnita està en quina serà ara la formació més votada i, en cas que cap arribe a la majoria absoluta, quines combinacions de partits poden obtindre-la.

Si per al 28A tots els partits tenien al cap els pronòstics del CIS, que preveia una àmplia majoria del bloc de progrés, ara des d’esquerra i dreta miren els resultats d’eixes eleccions. L’esquerra, encoratjada pels bons números. La dreta, amb la idea de millorar els seus.

A València, Compromís, el PSPV i Unides Podem-EUPV obrin la campanya fent una crida a consolidar el canvi assolit el 2015, mentre que el PP i Ciutadans esperen revertir eixa etapa i liderar el nou govern local. Ara bé, segons la macroenquesta del CIS publicada aquest dijous, l’Ajuntament seguirà en mans de l’esquerra, amb Joan Ribó com a alcalde indiscutible.

La suma del Compromís més els socialistes i Unides Podem-EUPV dona entre 18 i 22 regidors; és a dir, supera els 17 en què se situa la majoria absoluta. El CIS pronostica entre 9 i 11 regidors per a Compromís; el PSPV en tindria entre 6 i 8, i Unides Podem-EUPV, 3 o 4. D’aquesta manera, es podria reeditar el govern de la Nau.

Reeditar el govern de la Nau

Compromís ix a les eleccions municipals del proper 26 de maig amb un objectiu clar: reeditar el govern de la Nau. Per això, farà una campanya “pedagògica”, segons va explicar Ribó durant la presentació del programa de la coalició al Parc Central de València. “No tenim gens de ganes de barallar-nos amb ningú i, per descomptat, encara menys amb els nostres companys del govern de la Nau”, va explicar l’alcaldable de Compromís. L’estratègia passa per “discutir i proposar” a la ciutadania “perquè s’assabente de les seues propostes i de les nostres”, però sempre evitant la confrontació.

Més ambiciós és el PSPV, que vol fer alcaldessa Sandra Gómez. Un programa que baixa al detall, “barri a barri, carrer a carrer”. Aquesta és la carta de presentació del programa electoral dels socialistes per a la ciutat de València. La candidata a l’Alcaldia va presentar aquest dimarts la seua campanya per al 26M sota el lema ‘Aire fresc per a València’ i amb propostes “per a les famílies treballadores”.

Pel que fa a Unides Podem-Esquerra Unida, la coalició liderada per María Oliver aspira a créixer en regidors per a ser una “força decisiva en la transformació profunda” de València. Sota el lema ‘La València que cuida’, la candidatura d’esquerres vol traure uns resultats que li permeten formar part d’una reedició del govern de la Nau després de les eleccions del 26 de maig.

“Que Ribó no continue sent alcalde”

En el bloc oposat es troben el PP i Ciutadans. El Partit Popular de València va presentar aquest dimecres 20 compromisos i 700 mesures que tenen un “objectiu clar”: “Que Ribó no continue sent alcalde”. Per a ocupar l’Alcaldia, la candidata popular María José Català no descarta arribar a pactes que incloguen Vox.

Pel que fa a Ciutadans, Fernando Giner té la intenció de “desgastar la sola de les seues sabates” aquests quinze dies per a demostrar que ha complit la seua intenció d’arribar “al major nombre de ciutadans” per a explicar amb “passió” el seu projecte per a la ciutat. Sosté que afronta la campanya amb “totes les expectatives del món”, perquè hi ha “una possibilitat real” de canvi a l’Ajuntament. Així, té l’esperança que “un projecte moderat de centre i que pense en València” governe la ciutat del 2019 al 2023.

Una campanya propera i a peu de carrer

Tres formacions han escollit un lloc prop de la mar per a donar el tret d’eixida als actes. És el cas de Compromís, el PSPV i Ciutadans. D’altra banda, el PP ho ha fet a l’Eixample i Unides Podem-EUPV, al barri de Russafa.

L’alcalde de València i candidat a la reelecció per Compromís, Joan Ribó, ha obert la campanya a la plaça de la Creu del Canyamelar amb una festa que incloïa un sopar amb la militància i simpatitzants. També ha estat la candidata a la presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, que tanca simbòlicament la llista local.

Pel que fa a la candidata socialista, Sandra Gómez, ha optat pel seu barri, el Cabanyal, per a encetar la campanya electoral. Ho ha fet amb un sopar de cabasset a la plaça dels Àngels i un acte “per a sorprendre els assistents”, en el qual hi hagut una “posada en escena molt vinculada a la cultura i tradicions del Marítim”.

El candidat de Ciutadans, Fernando Giner, ha triat per a la nit d’aquest dijous el mateix lloc on va presentar la seua candidatura, el Passeig Marítim, un lloc que per a ell és “simbòlic” perquè està convençut que València “ha de mirar al mar”. Hi ha hagut un sopar amb militants i un acte “de molta proximitat”.

L’aspirant a l’alcaldia del PP, María José Català, també ha començat la nit amb un sopar de cabasset. En aquest cas, però, al casal de la Falla Císcar-Borriana amb militants per a veure el partit de tornada del València davant l’Arsenal. Després ha acudit a l’avinguda del Regne de València per a obrir campanya en “una de les principals artèries” de la ciutat.

La candidata d’Unides Podem-Esquerra Unida, María Oliver, ha triat la seu local de Podem al barri de Russafa, coneguda com La Morada, per al tradicional acte d’enganxada de cartells i d’inici de la campanya electoral.

Aquests actes propers a la ciutadania són una declaració d’intencions dels cinc partits que tenen en l’actualitat representació a l’Ajuntament de València, ja que a partir d’aquest divendres duran a terme una campanya electoral que aposta per xicotets actes on predominen la proximitat, els barris i el diàleg amb veïns i entitats de la ciutat.

Comparteix

Icona de pantalla completa