Diari La Veu del País Valencià
El Feslloc arranca aquest dijous amb Oques Grasses i Els Catarres com a plats forts de la nit

VALÈNCIA. Aquest dijous a la vesprada comença una nova edició del Feslloc, un festival que fa 13 anys que se celebra a Benlloc (la Plana Alta). L’esdeveniment s’allargarà fins dissabte reivindicant “la millor música feta en valencià, però no només això”.

L’edició d’enguany presenta caps de cartell com Oques Grasses, Xavi Sarrià i el Cor de la Fera, El Diluvi, Tremenda Jauría i Dakidarría. També hi ha Els Catarres, Pupil·les, La Fúmiga, Ebri Knight, Botifarra i Ahmed Touzani, Mireia Vives i Borja Penalba, Jazzwoman i Balkan Paradise Orchestra, entre d’altres.

El cartell d’aquest dijous està format per Projecte Castor, Oques Grasses, Adala & The same song band, Els Catarres, Macondo PD, La Trocamba Matanusca i Karlos-K DJ.

La venda anticipada per Internet es va exhaurir aquest dimecres a les 17.00h, però l’organització assegura que “a la taquilla hi ha entrades de sobres”. Per a facilitar el moviment de gent i agilitzar les cues, enguany s’han introduït les polseres amb xip electrònic. A més, també s’ha limitat l’accés a la zona d’acampada a les persones que hagen adquirit una entrada per a assegurar que hi ha serveis i dutxes en condicions per a tota l’assistència.

L’edició més reivindicativa

En aquesta edició destaca una alta presència de dones a l’escenari; de fet, la més alta de totes les edicions del festival ―fins a 15 grups liderats per dones o amb dones artistes―. També hi ha 13 presentacions de treballs nous.

El festival ha volgut “ser un aparador de la millor música feta en valencià però porta també artistes convidats, com Tremenda Jauría i Dakidarría, o músics valencians que canten en altres llengües, sempre que no siguen incoherents amb els principis que defensa el festival“.

Enguany l’organització ha desgranat els seus ‘principis’ en un manifest titulat ‘País Valencià: terra, llengua i feminisme’, necessari davant “els discursos feixistes i la persecució de la cultura que són el pa de cada dia”.

L’organització del festival, formada per l’associació sense ànim de lucre Feslloc ―amb la participació d’Escola Valenciana i de l’Ajuntament de Benlloc― reivindica en el manifest la cultura com a “una eina del carrer per a expressar malestar i construir alternatives” i explica que volen ser “un festival ruralista, ecologista però també un festival del País Valencià, sense complexos, que treballa per la normalització del valencià com a llengua d’expressió artística i cultural, però també de convivència” així com un espai “feminista, lliure d’agressions LGTBIQA, antiracista i antislamòfob”.

En aquest sentit, el festival ha reforçat les activitats complementàries als concerts, més enllà de les ja conegudes activitats esportives. Enguany hi ha un debat sobre migrants menors no acompanyats amb la presència de l’ONG Open Arms ―que ha donat suport explícit al festival―, una xerrada sobre l’extrema dreta, una altra sobre noves ruralitats, i un taller d’autodefensa feminista no mixt.

Comparteix

Icona de pantalla completa