La Fiscalia demana absoldre els amos del gos que va atacar Sandra Gómez i deixa oberta la via civil

El Ministeri Fiscal subratlla que, si bé el passejador de l'animal estava incomplint les seues obligacions, la regidora també estava "infringint l'ordenança municipal respecte a la prohibició de tindre gossos a la platja"
18 novembre 2019 18:39h
El gos va atacar la regidora i li va mossegar el cinqué dit d'una mà, cosa que li va provocar una fractura oberta per la qual va haver de ser operada. / DLV

VALÈNCIA (EP). La Fiscalia Provincial de València sol·licita l'absolució per als amos del gos que va atacar l'any passat la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, quan passejava amb el seu gos a la platja de la Malva-rosa. El ministeri fiscal ha pres aquesta decisió perquè no pot tipificar els danys com a imprudència menys greu –després de l'última reforma del Codi Penal–, encara que deixa oberta la via civil.

La Fiscalia assenyala que la propietària i el passejador del gos que va mossegar a l'edil van incomplir les seues obligacions en relació amb l'animal –un terrier de Staffordshire americà potencialment perillós, que tenia xip però anava sense morrió, sense lligar i sense llicència vigent–. Ara bé, subratlla que la vicealcaldessa, que va resultar lesionada, estava al seu torn "infringint l'ordenança municipal respecte a la prohibició de tindre gossos a la platja, molt més pel càrrec que ostenta en la corporació municipal". Per tant, el Ministeri Fiscal assenyala que la conducta de la regidora va ser "també antireglamentària".

Per això, la "concurrència de circumstàncies" porten a considerar que es tracta d'una "imprudència menys greu", que abans eren tractades com a lleu o greu, mentre que en l'actualitat "determinades conductes que abans eren tractades com a imprudència greu, atenent les circumstàncies objectives i subjectives del cas concret, són mereixedores d'un retret de menor intensitat", segons assenyala l'escrit fiscal al qual ha tingut accés Europa Press.

Els fets van ocórrer el passat 16 de desembre quan un home passejava el gos de la seua parella, un terrier de Staffordshire americà, i una femella bully americana per la platja de la Malva-rosa. Allí va veure el golden de la vicealcaldessa, que corria al costat d'ella, solt per la platja. En un moment determinat i, després d'estar olorant-se, l'animal dels acusats va agredir Gómez i el seu gos –que es va interposar per a evitar l'atac–. El terrier també va mossegar el cinqué dit d'una mà de la regidora, cosa que li va provocar una fractura oberta.

Com a conseqüència, l'edil es va haver de sotmetre a una operació per les ferides que presentava en la mà i va necessitar 126 dies per a curar-se. L'agressió va acabar en denúncia i va recaure en el jutjat d'instrucció número 3 de València. Després d'estudiar els fets, el ministeri públic ha reclamat l'absolució per als amos del gos que va acabar atacant Gómez perquè no pot tipificar els fets com a imprudència després de la reforma del Codi Penal.

Fins al lloc dels fets es van desplaçar agents de la Policia Local que van ser els que van traslladar a l'edil a l'hospital per a ser atesa i van interposar denúncia d'ofici per l'agressió. El ca de la vicealcaldessa també va patir lesions en el coll i, després d'això, es va haver de sotmetre a revisions i cures.

A conseqüència de l'atac i de l'operació, Sandra Gómez va veure alterada la seua agenda en el consistori i en alguna ocasió va haver de seguir un ple via Skype des de casa mentre es recuperava de les ferides.

Segons han informat fonts coneixedores de la decisió, l'agressió dels gossos es podria emmarcar en un delicte d'imprudència menys greu, però aquest precepte exigeix que la lesió patida en el moment dels fets –abans de la reforma– fora de caràcter greu, cosa que la Fiscalia entén que no es va donar. D'aquesta forma, sol·licita l'absolució per via penal amb reserva de les accions civils que s'estimen pertinents per part de la vicealcaldessa.

next