La Fiscalia demana que Anticorrupció s'encarregue de la causa de Trenzano i el germà de Puig

El cas està sent instruït pel jutjat d'instrucció número 4 de València 
31 octubre 2019 11:22h
La causa ha sigut declarada complexa  i tindrà un termini de duració de 18 mesos. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA (EP). La Fiscalia General de l'Estat demanarà a la Fiscalia Anticorrupció que s'encarregue de la causa en la qual s'investiga Francisco Puig, responsable de les empreses Comunicacions dels Ports i Mas Mut Produccions i germà del president de la Generalitat, Ximo Puig, i el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, per les ajudes al valencià.

Aquest procediment va ser obert per un possible delicte de malversació al maig del 2019 i parteix d'una querella interposada pel PP per les ajudes al foment del valencià concedides a mercantils que haurien rebut més de 400.000 euros en subvencions des del 2015 "sense cap mena de control".

La Fiscalia General de l'Estat, previ informe de la Prefectura, a la vista dels delictes imputats i estant entre els querellats un alt càrrec de la Generalitat, considera que les actuacions han de ser assumides per la Delegació de València de la Fiscalia Anticorrupció, segons ha pogut saber Europa Press.

La causa està sent instruïda pel jutjat d'instrucció número 4 de València, que ha acordat declarar-la complexa, la qual cosa significa que tindrà un termini de duració de 18 mesos i podrà prorrogar-se per igual termini o un inferior a instàncies del ministeri fiscal i prèvia audiència de les parts.

En la querella, signada per la diputada popular Eva Ortiz, se sol·licitava l'inici d'una investigació penal per a analitzar la documentació que acreditara la concessió a les empreses Comunicacions dels Ports i Mas Mut Produccions de subvencions per al foment del valencià en considerar que "no es complien els requisits exigits".

També es demanava investigar "les actuacions arbitràries dutes a terme per part de Rubén Trenzano i Francisco Puig, que podrien ser constitutives dels delictes de prevaricació, malversació de cabals públics i frau de subvencions".

Aquesta querella es va interposar inicialment als jutjats de Vinaròs –ja que les empreses de Francisco Puig estan radicades en la localitat castellonenca de Morella– però es va arxivar en considerar que no tenien competència territorial. Posteriorment, es va presentar a València i va recaure al jutjat d'instrucció número 4, que va traslladar de nou la qüestió a Vinaròs. Al final, el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià va acordar que havia de quedar-se la causa a València.

next