Ford anuncia que retallarà 12.000 treballs a Europa per al 2020 però cap a Almussafes

La divisió europea de la marca automobilística preveu una reducció de torns de treball per a la planta valenciana
27 juny 2019 17:22h
En total, Ford Europa empra 51.000 treballadors. / EUROPA PRESS 

COLÒNIA/VALÈNCIA. La firma automobilística nord-americana Ford ha anunciat aquest dijous que preveu retallar aproximadament 12.000 ocupacions a Europa per al 2020, principalment mitjançant plans de baixes voluntàries, com a part del seu pla de reestructuració per a crear un negoci sostenible i rendible. Aquesta pèrdua d'ocupació no afectarà la factoria valenciana, on sí que es preveu una reducció de torns.

Segons va informar la companyia en un comunicat, dels 12.000 treballadors que es veuran afectats, 2.000 són assalariats, i s'inclouen en el pla de retallada de l'empresa de 7.000 llocs a tot el món. La resta són treballadors amb contractes per hora o empleats d'agències.

En total, Ford Europa empra 51.000 treballadors i la xifra augmenta fins a 65.000 persones si s'inclouen les joint ventures (aliances temporals sota la mateixa direcció amb altres empreses) que manté.

A més, la petjada de fabricació de la marca a Europa també es reduirà a 18 factories per al 2020. Ford tancarà la planta de motors de Bridgend, al Regne Unit; la de transmissions de Blanquefort, a França; les de producció d'automòbils a Naberezhnye Chelny i Sant Petersburg, i el centre de motors de Elabuga, a Rússia.

També vendrà a Magna la factoria de transmissions de Kechnec, a Eslovàquia, però consolidarà la seua seu al Regne Unit i la de Ford Credit Europe en el Ford Dunton Technical Center a South East Essex (Anglaterra), malgrat l'eixida del país britànic de la Unió Europea (UE), prevista per al pròxim 31 d'octubre.

"Separar els empleats i tancar les plantes són les decisions més difícils que prenem i, en reconeixement de l'efecte en les famílies i comunitats, brindem suport per a alleujar l'impacte", va assenyalar el president de Ford Europa, Stuart Rowley.

Rowley va assegurar que la companyia, juntament amb els comités d'empresa, socis sindicals i representants electes, està avançant en la construcció d'un negoci futur sostenible a llarg termini.

Per part seua, Ford va avançar també que es dividirà en tres àrees de negoci a partir de l'1 de juliol, que són Vehicles Comercials, Turismes i Importacions.

El departament de Vehicles Comercials estarà dirigit per Hans Schep, mentre que Roelant de Waard estarà al capdavant del de Turisme. La companyia aspira a triplicar les importacions anuals d'automòbils a Europa fins al 2024.

La marca preveu reforçar-se en el mercat europeu amb el llançament de nous models, com ara la nova generació del Kuga, fabricat a Almussafes (la Ribera Alta) i amb versions híbrides i híbrides endollables, l'Explorer o el nou crossover compacte Puma. A més, tota la seua gamma inclourà versions electrificades.

Per part seua, en el terreny dels vehicles comercials, Ford estudia ampliar la seua cooperació amb Volkswagen al segment de les furgonetes.

Ford està duent a terme la reestructuració organitzativa més "completa" de la seua història a Europa. Aspira a obtindre en el llarg termini un marge operatiu del 6%, amb retorns superiors al cost de capital per a cada grup empresarial. De fet, espera millorar "significativament" els seus resultats financers ja el 2019.

ERO temporal a Almussafes

Per a la planta d'Almussafes, la divisió europea de Ford preveu una reducció de torns de treball, igual que en la seua factoria de Saarlouis (Alemanya).

La marca empra unes 8.100 persones en la factoria valenciana repartides en tres torns. Està previst que cree unes instal·lacions de muntatge de bateries per a vehicles electrificats que s'espera que estiguen operatives al setembre del 2020.

Almussafes retallarà la seua producció diària en 100 vehicles des de setembre per la falta de demanda. Com a conseqüència, 300 treballadors del torn de nit seran recol·locats en el de dia i en tasques de llançament del nou Kuga.

La direcció de Ford España i UGT, sindicat majoritari del comité d'empresa, han signat un nou Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) temporal que es durà a terme els dies 1 i 2 d'agost i 19 i 20 de desembre, i que complirà amb les mateixes condicions que els anteriors quant a complements salarials.

Els empleats afectats per l'ERO temporal, tant els de la planta de vehicles com els de la de muntatge de motors, conservaran el 80% del seu salari brut i el 100% de les pagues, vacances i antiguitat.

next