Diari La Veu del País Valencià
El forense conclou que no hi ha relació entre l’error del desfibril·lador i la mort d’un home 

VALÈNCIA (EP). L’informe forense ha conclòs que no existeix relació de causa entre la fallada del desfibril·lador de la Ciutat de la Justícia de València i la defunció d’un home que va patir un infart moments abans de ser jutjat per un assumpte de drogues el mes d’octubre passat. Per aquesta raó, Fiscalia ha sol·licitat el sobreseïment de les actuacions.

En concret, l’informe, consultat per Europa Press, recull que no existeix cap conducta imprudent en relació amb la defunció de l’home: “El no correcte funcionament del desfibril·lador no aporta relació de causalitat amb el fet davant l’existència de clars factors de risc com la cardiopatia isquèmica crònica i la presència de cocaïna en la sang”.

El succés va tindre lloc el passat 17 d’octubre al matí, quan l’home, de 55 anys, va acudir a la Ciutat de la Justícia per a ser jutjat per tràfic de drogues. En un moment determinat, es va sentir indisposat i es va desmaiar.

L’home va ser atés inicialment per metges que estaven presents i un facultatiu forense, que van realitzar maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsiques. No van poder utilitzar el desfibril·lador dels jutjats, ja que aquest gairebé no tenia bateria i, per això, “no va funcionar correctament”, manté el fiscal.

A l’arribada dels serveis sanitaris (SAMU), l’home presentava un ritme de taquicàrdia ventricular sense pols, per la qual cosa es van iniciar maniobres de reanimació cardiopulmonar avançada amb teràpia elèctrica en diverses ocasions. Però l’aplicació del dispositiu d’ajuda al massatge cardíac no va funcionar i finalment l’home va morir.

De l’analítica practicada en sang a l’home es va detectar la presència de cocaïna (0,6 mg/l) i benzoilecgonina (0,4 mg/l). Es va sol·licitar també un informe a l’Institut de Medicina Legal per a saber si el correcte funcionament del desfibril·lador podria haver sigut determinant en el resultat de la seua mort.

El metge forense, en un informe de data del 13 de novembre, va informar que no va existir cap conducta imprudent ni relació de causa. Per aquests motius, el fiscal ha sol·licitat al jutjat l’arxivament de les actuacions.

El desfibril·lador no es va poder utilitzar perquè no tenia les piles recomanades pel fabricant, segons van revelar fonts de la Conselleria de Justícia, ni contracte de manteniment des de 2016. L’últim contracte de manteniment de l’aparell es va signar aquell any, és a dir, en 2016, moment en el qual es va fixar la pròxima revisió al novembre de 2019.

Al maig de 2018 es va alertar la Direcció de Justícia que s’havia d’actualitzar el contracte, però no es va fer després d’aprovar-se un pla de manteniment de seus judicials per set milions d’euros. Aquest projecte va deixar fora l’assumpte dels desfibril·ladors, però aquest extrem no es coneixia, segons van apuntar en el seu moment fonts de la conselleria, fins que va tindre lloc l’incident amb l’home que va morir per infart a la Ciutat de la Justícia.

Comparteix

Icona de pantalla completa