Diari La Veu del País Valencià
La fórmula botànica desencalla a última hora el pacte de govern entre Compromís i el PSPV a València

VALÈNCIA. Fumata blanca a l’Ajuntament de València. Després de més de trenta dies i tretze reunions entre les comissions negociadores, Compromís i el PSPV han aconseguit tancar un acord de govern. Dues vicealcaldies i un repartiment de nou àrees de govern amb majoria de Compromís són algunes de les línies que defineixen aquest pacte gestat a última hora i amb cert hermetisme. La fórmula repeteix l’exemple Botànic de les vicepresidències en dues vicealcaldies ocupades per la socialista Sandra Gómez i el valencianista Sergi Campillo. La primera i el segon tinent d’alcalde, respectivament, també es converteixen així en els portaveus del govern a la ciutat.

L’estructura suposaria la creació d’una figura que no ha ocupat ningú a l’Ajuntament, amb excepció d’Alfonso Grau. La Vicealcaldia ha resultat l’escull principal durant totes les negociacions des que van començar el passat 7 de juny. Des del primer moment, els socialistes van manifestar la seua intenció d’aconseguir una vicealcaldia per a Sandra Gómez per a tindre una visibilitat reflectida en el pacte del Botànic. La que fora regidora de Desenvolupament Econòmic i Ocupació i substituïra Joan Calabuig al front del partit a València, ara també ostentarà l’àrea de Desenvolupament i Renovació Urbana i Habitatge.

Aquest nou càrrec respondria a les demandes de visibilitat que exigien els socialistes; una forma de donar protagonisme a la candidata socialista que no havia aconseguit uns resultats tan folgats com en la Generalitat. D’aquesta forma, es garantien una imatge forta de lideratge i amb els ulls en un futur període electoral. La Vicealcaldia s’havia erigit com una allargada ombra que separava els dos partits; la línia roja que cap formació pensava sobrepassar. Mentre el PSPV l’assumia com una demanda irrenunciable, Compromís no estava disposat a crear-la.

Ara, amb la designació de Sergi Campillo com a vicealcalde, l’argumentari que defenia Compromís en contra de la Vicealcaldia cau pel seu propi pes. La coalició valencianista havia afirmat durant les negociacions que aquesta Vicealcaldia suposava una figura “innecessària” que corria el risc de crear un govern en paral·lel. Un problema de difícil solució amb l’actual model: dues figures equivalents, una per a cada partit.

L’escull de la Vicealcaldia no deixa de banda que la consolidació de les àrees també s’haja postulat com un entrebanc continu des dels orígens. Les set grans àrees que proposava Compromís confrontaven amb el model del PSPV, que apostava per onze àrees –per descomptat, amb vicealcaldia inclosa– i un repartiment de competències de forma equitativa. Ribó assegurava que aquest govern resultava continuista no només amb el Botànic, sinó també amb el repartiment del 2015, però amb València en Comú fora del mapa.

Qui es qui?

La resolució ha arribat amb una divisió d’àrees ja avançada per Compromís la setmana passada: nou àrees de govern en proporció de vots i seguint l’exemple botànic. D’aquestes, cinc pertanyen a la coalició valencianista, i quatre, al PSPV. Mentrestant, l’alcalde manté delegacions d’hisenda; relació amb els mitjans; relacions institucionals; innovació i gestió del coneixement, i inspecció general i avaluació dels serveis.

Luisa Notario, nova cara des que es va constituir l’Ajuntament de València el passat 15 de juny, s’estrena amb l’àrea de Gestió de Recursos, que coordinarà Agenda Digital, Control Administratiu i Patrimoni. Isa Lozano, que havia ostentat durant aquests quatre anys Igualtat i Polítiques Inclusives, es manté en la mateixa línia amb la segona àrea de govern: Benestar i Drets Socials.

Una de les àrees que es disputaven ambdós partits era Educació i Cultura. La gran àrea d’Educació, Cultura i Esports serà gestionada per Pere Fuset –centrat en Cultura Festiva– que supervisarà la tasca de la regidora socialista Maite Ibàñez, que s’encarregarà d’Educació i Cultura. Glòria Tello, qui fins el moment estava vinculada a aquestes àrees, es dedicarà únicament a Patrimoni i Recursos Culturals per a poder compatibilitzar amb la seua incorporació a l’Ajuntament de València. Això sí, mantindrà la seua implicació al càrrec de Benestar Animal.

Compromís seguirà mantenint una altra de les grans àrees que han definit les seues polítiques a València. La gestió de la Mobilitat Sostenible seguirà sota les mans de Giuseppe Grezzi, al qual li va quedar en el tinter algun tipus d’estratègia per a regular les empreses de lloguer de vehicles. El vicealcalde Sergi Campillo mantindrà la seua vinculació amb el medi ambient a través de l’àrea d’Ecologia Urbana, Emergència Climàtica i Transició Energètica. Mentrestant, altres grans noms que sonaven la passada legislatura, com ara Carlos Galiana o Alejandro Ramon, continuen mantenint alguna delegació.

En el cas del PSPV, Aarón Cano es queda amb Protecció Ciutadana, una cara nova dels socialistes procedent del corrent d’Àbalos. Les competències econòmiques que abans ostentava Sandra Gómez ara quedaran en mans de Pilar Bernabé en una gran àrea de Desenvolupament Innovador dels sectors Econòmics i Ocupació. Dins d’aquesta àrea també s’inclouran membres de la coalició valencianista. De fet, l’alcaldessa pedània de la Torre de Compromís, Lucía Beamud, estarà al càrrec de la Regidoria de Pobles de València.

Ramón Vilar, un dels rostres històrics socialistes, estarà al front d’una nova àrea de govern sota el nom de Participació, Drets i Innovació de la Democràcia, on compartirà delegacions amb Elisa Valía. Vilar continuarà amb la delegació d’Hisenda –depenent d’Alcaldia– de la qual ha estat al front durant aquests quatre anys. Sandra Gómez, al càrrec de la Vicealcaldia, ara canviarà d’àrea de govern i passarà a Desenvolupament i Renovació Urbana i Habitatge. Finalment, la Regidoria d’Habitatge que ostentava María Oliver la ocuparà la valencianista Isabel Lozano.

Comparteix

Icona de pantalla completa