Diari La Veu del País Valencià
El futur comissari europeu de Canvi Climàtic visitarà el Baix Segura per a comprovar els danys de la DANA

VALÈNCIA. El vicepresident de la Comissió Europea i comissari europeu de la Millora de la Legislació i Relacions Interinstitucionals, Frans Timmermans, visitarà el pròxim 18 d’octubre la comarca alacantina del Baix Segura per a comprovar in situ els danys patits en la zona després del pas de la DANA el mes de setembre passat i amb vista a poder concedir ajudes europees per a la reconstrucció.

Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui s’ha reunit aquest dijous a Brussel·les amb Timmermans, que a partir de l’1 de novembre serà comissari de Canvi Climàtic i Acord Verd Europeu i a qui ha traslladat que una primera estimació dels danys pel pas de la gota freda arriba als 1.500 milions d’euros.

En la trobada, Puig ha plantejat a Timmermans que hi haja una Estratègia Europea “específica” per al Mediterrani de lluita contra el canvi climàtic, amb la finalitat de poder previndre les conseqüències de fenòmens com, precisament, els de la gota freda al Baix Segura.

Preguntat per si ja existeix un compromís de la Unió Europea per a les ajudes, Puig ha apuntat que estan en “eixe itinerari” i ha considerat que el “compromís definitiu tindrà lloc quan veja el que ha passat al Baix Segura, encara que té coneixement i un dossier important, i que els mateixos alcaldes de la comarca li expliquen la situació”.

En tot cas, Puig manté que la mateixa presència del vicepresident en la zona “ja per descomptat és una implicació directa en la qüestió”. Sobre la valoració dels danys, ha precisat que els 1.500 milions estimats són una “primera aproximació”, que preveu a més de les destrosses, el lucre cessant per a les empreses. No obstant això, ha indicat que eixa valoració s’ha de fer de manera “molt rigorosa”.

Així, per exemple, ha indicat que hi ha una diferència de parcel·les “molt gran”, per la qual cosa s’ha de fer “amb el màxim rigor per a poder demanar les ajudes”. En la trobada també han tractat la possibilitat d’ajudes directes com a zona catastròfica europea i que hauran de presentar “un protocol adequat”.

Emergència climàtica

Un altre tema sobre el qual han parlat és que, com a comissari, Timmermans s’ocuparà de l’emergència climàtica i de les mesures per a combatre aquest fet, “que és el més rellevant en l’agenda europea en els pròxims anys”.

Segons ha explicat Puig, el pròxim comissari “ha estat absolutament d’acord que és necessària una estratègia europea específica per al Mediterrani”, ja que acaba de determinar-se que aquesta serà la zona més afectada pel canvi climàtic i necessita una estratègia per a combatre’l.

“És fonamental, però no solament a Espanya”, ha dit Puig, que ha subratllat que el Mediterrani és on més augmenten les temperatures i on s’evidencia que la desertització està avançant. “És una qüestió bàsica per a Europa, no solament per a les comunitats autònomes o països i s’ha d’abordar des d’una qüestió europea”, ha instat.

Segons el parer de Puig, “el que cal veure és com podem mitigar el canvi climàtic i cal fer-ho, sobretot, abordant la precisió energètica, que és fonamental i també dependrà del comissari Timmermans”.

Per aquest motiu, també han parlat del que pot ser el “renaixement de les energies renovables”. “Hi ha un objectiu de la Unió Europea però hem d’anar més enllà; l’objectiu no pot ser 2050, el 2030 hauríem de tindre una aportació renovable molt pròxima al 100%”, ha dit, per a afegir que potser ara es veu com un objectiu “inassolible” però el País Valencià “té moltes possibilitats de desenvolupament des del punt de vista de les energies fotovoltaica i eòlica, entre d’altres”.

En aquest punt, Puig creu necessari que hi haja “una aliança institucional i en el món privat per a invertir i donar les connexions necessàries que han de tindre aquestes energies i també donar participació al xicotet productor i a l’autoconsum, que és fonamental”. Així, ha instat a tindre “una mirada més enllà del curt termini estructural i una base fonamental de la lluita contra l’emergència climàtica”.

Comparteix

Icona de pantalla completa