Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat estudia desviar séquies per a evitar nous vessaments d’aigües fecals a les platges

VALÈNCIA. La Generalitat estudia la possibilitat de desviar séquies per a evitar nous tancaments de platges com els d’aquest estiu a València per la presència d’aigües fecals al mar. Aquesta mesura es completaria amb campanyes de sensibilització perquè els agricultors no aboquen fem a aquestes vies de canalització.

Així ho ha avançat la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, en el ple de les Corts, en resposta a la petició de Ciutadans d’una auditoria sobre el “tancament massiu” de platges durant aquest estiu.

Per a evitar que es repetisca, la Generalitat aposta per implantar en el futur iniciatives d’àmbit supramunicipal que permeten “solucions a mitjà termini, no urgents o immediates”. Així, s’està plantejant l’opció de desviar alguna séquia a altres zones humides, com les de la marjal de Massamagrell, la del Puig de Santa Maria o la de Puçol, amb l’objectiu d’evitar abocaments residuals a séquies que van al mar.

Altres mesures que estudia són la possibilitat d’establir línies d’ajudes específiques, perquè els ajuntaments escometen les obres necessàries, o dur a terme campanyes de sensibilització dirigides a agricultors davant la “presència identificada de fem” en el mar.

La Conselleria també vol instar les administracions implicades –tant als ajuntaments com a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica– al fet que instal·len mesuradors o boies que determinen els cabals de les séquies.

Totes aquestes accions anirien de la mà del tercer pla de sanejament d’aigua, que inclourà un llistat de les actuacions, i actualitzarà els registres dels sistemes d’alleujament d’aigües residuals. La responsable de Desenvolupament Rural ha apuntat que els actuals “són els de l’Epsar (Entitat Pública de Sanejament d’Aigües), però no els municipals”.

Balanç positiu de la cloració

A manera de balanç, després de destacar els mitjans “adequats”, Mollà ha recordat que tots els ajuntaments implicats que van formar part de la comissió permanent “van donar suport per unanimitat” l’informe tècnic sobre el tancament satisfactori del període de cloració a les platges afectades. De fet, ha assegurat que aquesta mesura va evitar nous episodis.

Ara bé, ha posat el focus a “tindre en compte d’on venen les aigües fecals que van al mar”, perquè no és competència autonòmica. Una vegada arriben a l’aigua de bany, la Generalitat és “responsable d’analitzar si hi ha una qualitat apta per a la salut dels banyistes”. “Quan s’han superat aquells límits, hem ordenat el tancament de platges”, ha precisat.

Més enllà d’aquests episodis, ha cridat a “fer una comunió” entre totes les parts implicades, davant la quantitat d’habitatges disseminats de la zona i la responsabilitat tant del sector industrial com de l’agrari. La nova consellera ha reconegut que serà “complex” però ha confiat a arribar a una solució a mitjà termini.

Ciutadans denuncia l’alarma social “de pel·lícula”

Per part de l’oposició, el diputat de Ciutadans Eduardo del Pozo ha carregat contra l’aparició de peixos morts i “pastilles de clor sense control”, així com de l'”enorme alarma social pròpia d’una pel·lícula” i “ocurrències com la instal·lació de cloradors temporals que semblaven laboratoris clandestins”. “Han posat en perill la salut pública, la imatge de les platges, el medi ambient i la bona marxa del nostre sector turístic”, ha denunciat.

Comparteix

Icona de pantalla completa