Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol demanarà a Brussel·les que avalue l’impacte que té sobre els cítrics l’acord amb Sud-àfrica

MADRID. El govern espanyol demanarà a la Comissió Europea que, després de l’aplicació provisional de l’acord comercial amb Sud-àfrica, les autoritats europees realitzen a mitjà termini (entre 3 i 5 anys) un estudi d’avaluació de l’impacte per a comprovar els efectes i les conseqüències de l’acord en el sector citrícola.

Així ho confirma l’executiu estatal en una resposta parlamentària, recollida per Europa Press, a una pregunta del diputat valencià d’Izquierda Unida, Ricardo Sixto, que demanava al govern espanyol una valoració sobre l’impacte d’aquest acord en aquest sector i plantejava la necessitat de revisar-lo “pels seus efectes negatius sobre els productors de cítrics europeus”.

Per part seua, el govern espanyol assenyala en la seua resposta que el citat acord va entrar en vigor al novembre del 2016, per la qual cosa creu que “s’ha d’esperar un temps per a veure l’evolució de les relacions comercials en el nou escenari”.

En tot cas, puntualitza que per a fer marxa enrere en algunes de les concessions atorgades en l’acord caldria aplicar l’anomenada clàusula de salvaguarda, una vegada es comprove que les importacions augmenten de tal manera que causen o amenacen de causar un perjudici greu a la indústria nacional.

En aquest sentit, el govern espanyol subratlla que abans de presentar una proposta a la Comissió “caldria verificar si es donen les condicions objectives per a avaluar que hi ha un mal o amenaça de mal greu” i no solament amb les dades d’importació, postil·la, sinó també de vendes, descensos de producció, productivitat, o caigudes en l’ocupació i en els preus.

“Exhaustiu seguiment de les importacions”

D’altra banda, el govern espanyol analitza també en la resposta l’evolució de les importacions a la Unió Europea de taronja procedent de Sud-àfrica, assenyalant que el 2017 es va registrar un augment de les importacions del 10%.

Una “tendència alcista”, reconeix, malgrat la qual considera que “hui dia no pot deduir-se que siguen les importacions comunitàries les causants de la situació del mercat que experimenta el sector”, ja que considera que aquestes importacions “s’han mantingut, amb caràcter general, bastant estables en els últims anys”.

En tot cas, el mateix govern subratlla que “està duent a terme un exhaustiu seguiment de les importacions de tercers països, i especialment d’aquells amb els quals la UE té un acord comercial, com el cas de Sud-àfrica”, i que això “permetrà detectar qualsevol evolució contrària als interessos del sector citrícola espanyol”.

“I, en cas de constatar-se pertorbacions del mercat imputables a les importacions de determinats orígens, el Govern prendrà quantes mesures siguen de la seua competència, notificant a la Comissió Europea aquesta situació”, postil·la l’executiu estatal en la seua resposta.

Comparteix

Icona de pantalla completa