Diari La Veu del País Valencià
Guia ràpida del 26M: Què es vota, com i quan

VALÈNCIA. Aquest diumenge, 3.646.471 electors estan cridats a les urnes al País Valencià. Tot seguit, una guia ràpida sobre les eleccions del 26M per a resoldre els dubtes més habituals.

Què es vota: eleccions municipals i europees

La ciutadania valenciana torna a acudir a les urnes menys d’un mes després de les eleccions generals i autonòmiques del 28 d’abril, aquesta vegada per a votar en les eleccions municipals i europees.

A més, hi ha eleccions en les set entitats locals menors: 3 de la demarcació de València (el Perelló, el Mareny de Barraquetes i la Barraca d’Aigües Vives), 3 de la d’Alacant (la Xara, Jesús Pobre i la Llosa de Camatxo) i 1 de la de Castelló (el Bellestar). Ací trien els vocals de la seua junta veïnal.

A la resta de l’estat espanyol se celebren també eleccions municipals i europees, i en dotze autonomies sumen a més els seus comicis.

En les huitenes eleccions europees, Espanya elegeix 54 dels 751 eurodiputats. La circumscripció electoral és tot el país, per la qual cosa els partits han presentat una llista única i comuna a tot l’Estat.

En les onzenes eleccions municipals des de la Transició, el País Valencià tria 5.716 regidors, dels quals 542 seran alcaldes. Els vots de les municipals decideixen també la composició de les tres diputacions, els integrants de les quals es trien de forma indirecta.

Com es vota: dues eleccions, dues urnes

Aquest diumenge hi haurà dues urnes als col·legis electorals: una per a les eleccions europees, els sobres i paperetes de les quals seran de color blau clar, i una altra per a les eleccions municipals, amb sobres i paperetes de color blanc. Aquesta vegada no s’ha d’escriure en cap papereta (a diferència de les eleccions al Senat, on cal marcar els candidats). En el cas de les entitats locals menors, les paperetes i els sobres seran de color verd clar.

En cada col·legi electoral estaran disponibles les paperetes de totes les candidatures proclamades, per l’ordre en què els partits les van registrar en la Junta Electoral. Per a les eleccions europees hi ha 32 candidatures. Per a les municipals, canvia segons el municipi. En les capitals, hi haurà 23 llistes a València, 19 a Alacant i 11 a Castelló de la Plana.

Quan es vota i quina documentació cal portar

Els col·legis electorals obrin a les 9 del matí i tanquen a les 8 de la vesprada (excepte que abans d’eixa hora hagen votat totes les persones censades en la Mesa, la qual cosa pot ocórrer en municipis molt xicotets).

Cal portar el DNI, el passaport, el permís de conduir, la targeta de residència –en el cas dels ciutadans de la UE que la tinguen– o la targeta d’identitat d’estranger –de països amb tractat de reciprocitat amb Espanya per al dret de sufragi en les eleccions municipals– per a identificar-se en la mesa electoral.

Les persones que treballen aquest diumenge disposen d’un permís retribuït de fins a quatre hores per a anar a votar, en funció de les hores en què coincidisquen la jornada laboral i l’obertura dels col·legis electorals.

El vot de les persones que han exercit el seu dret per correu s’introdueix en les urnes una vegada acabada la votació, a les 8 de la vesprada, i a continuació voten els membres de la mesa i els interventors.

I l’escrutini?

Tal com acaben les votacions, es procedeix de manera immediata a comptar els vots. L’escrutini és públic, per la qual cosa pot assistir a veure’l qualsevol persona que ho desitge.

Per normativa electoral, primer s’han de recomptar les paperetes al Parlament Europeu –encara que es no poden fer públiques les dades fins a les 23 hores, quan tanquen els col·legis a Itàlia, últim país a concloure el procés–. En segon lloc, s’escruten les eleccions municipals. Finalment, es recompten les paperetes per a les entitats locals menors.

Comparteix

Icona de pantalla completa