Diari La Veu del País Valencià
Illueca defensa que l’actuació de l’IVF va servir per a sanejar una operació partidista promoguda pel PPCV

VALÈNCIA. El director de l’IVF, Manuel Illueca, ha defensat les decisions que va prendre el banc públic valencià en l’operació de venda del deute de Grupo Zeta a Prensa Ibérica, un moviment que l’oposició ha criticat pel fet que afectava les accions de Ximo Puig en la capçalera Mediterráneo. Com ja va fer amb anterioritat, Illueca ha explicat que la decisió es va prendre de manera “totalment autònoma” i que era la que “millor defensava els interessos dels valencians”.

Així, el que va ser una “venda d’un actiu tòxic a un tercer que es fa a preu de mercat” –i no una “quitança” del deute, com s’ha qualificat des de l’oposició– va permetre recuperar els diners compromesos amb el préstec i un afegit de 297.000 euros “que s’han aconseguit venent un actiu tòxic”. “Mai vam ser coneixedors de cap altra oferta d’adquisició a l’IVF”, ha assenyalat tot assegurant que l’oferta de Prensa Ibérica es va presentar com una oportunitat en un moment de l’entitat financera en què “les alternatives es debaten sempre entre allò roí i allò pitjor”.

Segons Illueca, aquesta limitació a la minimització de perjudicis amb què viu l’IVF es deu a una etapa del banc públic –la del govern del PPCV– en què “tot l’IVF era, en ell mateix, un conflicte d’interessos”. És ací on s’emmarca, el 2009, la decisió d’ampliar el préstec a Grupo Zeta i de sindicar tots els deutes pendents junt amb un pool bancari en què l’entitat passava a quedar-se amb només un 1,8%. La jugada limitava les decisions que podia prendre l’IVF sobre la seua part corresponent, en estar lligada a la resta de deute, la major part en mans d’entitats bancàries privades.

“En el passat, l’IVF va permetre operacions amb motivació política contràries a qualsevol praxis bancària. Operacions com prestar 18 milions d’euros a entitats que tenien uns ingressos de 600.000”, ha indicat, “tot un ventall d’operacions sense lògica econòmica que van arruïnar l’Institut”. Illueca ha xifrat en un total de 655 milions d’euros la quantitat dilapidada durant l’anterior etapa en què l’índex de morositat en els préstecs oferits per l’IVF se situava en el 36%, mentre que en l’actualitat és del 5%.

Nega el conflicte d’interessos

Respecte a la tramitació del decret que regulava el funcionament de l’IVF –que va ser votat per Ximo Puig, per la qual cosa l’oposició apuntava a un possible conflicte d’interessos–, Illueca ha tornat a incidir que l’operació s’ha fet d’acord amb la normativa anterior i que si van esperar que el decret estiguera vigent per a executar l’operació, era “per un criteri d’oportunitat i per maximitzar les garanties jurídiques”.

Així mateix, ha respòs les preguntes del PPCV –que ha al·ludit a una reunió del 5 de febrer entre Puig, Soler, Illueca i representants de CaixaBanc– sobre en quin moment va parlar amb el president per l’operació. El director de l’IVF ha assegurat que Puig va interessar-se perquè era un tema d’actualitat en la premsa, que durant la “visita institucional” del 5 de febrer (l’oferta de Premsa Ibérica va arribar el dia 11) no van parlar d’aquest tema i que si en algun moment se sent “pressionat” al capdavant de l’entitat financera per a prendre cap decisió, dimitirà, perquè té “les mans netes”.

El PPCV creu que Puig va voler salvar el seu diari

En acabar la compareixença, el PPCV s’ha mostrat disconforme amb les explicacions donades i ha qualificat la compareixença com “un tallafocs enviat per un president cremat”. Per als populars, no s’ha aclarit en quin moment es va reunir Illueca amb el president per a parlar sobre l’operació que afectava les seues accions. A més, asseguren que va ser Ximo Puig “qui va escollir en quina empresa (Prensa Ibérica) es quedarien les seues accions”, perquè, poc després, el grup editorial decidira “tancar un mitjà i quedar-se amb el de Puig”, en referència al tancament de Levante de Castelló.

Comparteix

Icona de pantalla completa