Diari La Veu del País Valencià
Les ofenses al sentiment religiós i la manca de castellà, entre les queixes de l’audiència d’À Punt

VALÈNCIA. El Consell de la Ciutadania, òrgan assessor en matèria de continguts de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, va rebre 67 queixes o suggeriments durant el primer semestre del 2019. Aquesta és la dada que es recull en l’informe sobre À Punt Mèdia presentat aquest dimecres a Alacant i lliurat per la presidenta del Consell, Julia Sevilla, al president del Consell Rector de la CVMC, Enrique Soriano.

Respecte a l’informe anterior, hi ha 16 ‘missatges’ més. El Consell de la Ciutadania entén que aquest increment està motivat per dues raons: que més gent coneix el sistema per a adreçar-se a la CVMC i poder presentar les seues aportacions, i que més ciutadans accedeixen al mitjà de comunicació gràcies a “la consolidació de les emissions d’À Punt”. “Per tant, aquest increment és fruit de l’increment de l’audiència i de la posada en funcionament del sistema de queixes i suggeriments”, resol l’informe.

De què es queixa l’audiència d’À Punt?

El Consell de la Ciutadania distribueix les queixes en cinc temàtiques: programació; tractament dels continguts; tècnics; llengua, i interns/accessibilitat. Pel que fa als suggeriments, aquesta és la classificació: felicitacions; programes; continguts; llengua; generals, i tècnics.

Segons es pot llegir en l’informe, en l’apartat de ‘Tècnicsdestaquen, d’una banda, els problemes de recepció del senyal d’À Punt en determinades zones i, d’altra banda, la possibilitat de reciprocitat de senyal amb altres canals autonòmics.

En l’apartat de ‘Programes’ se centren a sol·licitar que es tracte una determinada notícia o una informació; en la petició d’emissió de determinats programes –especialment alguns que anteriorment emetia Canal 9–; en les retransmissions de determinades festivitats, i en la necessitat d’adequar l’emissió de dibuixos animats en horaris més concordes als del públic infantil.

En l’apartat de ‘Llenguadestaquen les queixes i els suggeriments de peticions de programes en castellà i aquelles que estan relacionades amb la pronunciació i la utilització de determinades paraules “i, fins i tot, amb el compliment del Llibre d’Estil”, indica l’informe.

Pel que fa a les preguntes sobre la manca de castellà en la programació “o determinades actituds de les presentadores i els presentadors”, la resposta que dona el Consell de la Ciutadania és que “el fet que À Punt Mèdia estiga configurada des d’un inici per a usar el valencià com a llengua vehicular no és per ell mateix contradictori amb el pluralisme”. No obstant això, l’òrgan és conscient que l’audiència demana que se seguisca “avançant en el compromís de ser inclusius amb les persones i les comarques castellanoparlants, així com amb la manera d’expressar-se dels estrangers”.

El programa d’humor Açò és un destarifo destaca en l’apartat de queixes relacionat amb el tractament de continguts. De fet, el 10% de les queixes rebudes al llarg del semestre tenen relació amb eixe programa i, en concret, amb les ofenses als sentiments religiosos catòlics. El Consell de la Ciutadania ja va instruir queixes pel mateix motiu en l’informe del semestre anterior.

Ja en menor mesura hi ha peticions referides al funcionament intern de la CVMC i d’À Punt. Per exemple, destaca com a curiositat la sol·licitud de visites a les instal·lacions de l’ens públic.

Posar en dubte “la necessitat dels mitjans públics”

L’informe també inclou les reaccions en les xarxes socials. Entre els comentaris, n’hi ha de “favorables a una televisió pròpia, més prompte predisposats a donar per bo el seu contingut”, però també els crítics amb la necessitat o l’oportunitat d’una televisió valenciana i disgustats amb el contingut o l’estàndard lingüístic. A més, l’informe detalla que “la majoria de les opinions ‘lingüísticament crítiques’ rebutgen l’existència mateixa de la televisió, pel caràcter ‘catalanista’ o per l’ús d’estàndards allunyats de les Normes del Puig”.

Davant d’aquest qüestionament sobre la necessitat dels mitjans públics, el president del Consell Rector de la CVMC, Enrique Soriano, va dir aquest dimecres, a preguntes dels mitjans: “A mesura que vagen assentant-se els mitjans públics de la Generalitat veurem que responen a la necessitat de tindre informació de proximitat, de la cultura i de la llengua”.

L’informe del Consell de la Ciutadania celebra, però, que “fora d’aquests posicionaments ideologitzats és possible entreveure-hi algunes línies interessants de crítica i suggeriment centrades en els continguts o en el treball concret dels professionals”. I detalla que en aquest aspecte s’ha centrat el 41% de les opinions. “Es demana atenció territorial equilibrada o es critica el ‘centralisme valencià’ de la programació en festes i esports”, continua. Per contra, “es dona suport als programes d’interés social”, com ara els que tracten de suïcidi, corrupció o nadons robats.

Radiografia d’una ciutadania preocupada per la programació

La majoria de les queixes i suggeriments rebuts provenen d’homes (33), mentre que la resta són de dones (18). Pel que fa a l’edat, els ciutadans més actius tenen entre 31 i 45 anys (25), seguits dels de 18 a 30 anys (12). Per demarcacions, la majoria de queixes i suggeriments provenen de València (34); seguida d’Alacant (17), i Castelló (5). En nou casos no s’indica la procedència i dues queixes venen de fora del País Valencià: una de Tarragona i una altra d’Andorra.

De les 67 queixes o suggeriments –en concret, 38 queixes i 29 suggeriments– presentats al llarg dels primers sis mesos de l’any, 66 van arribar pel formulari situat en la web de la CVMC i només un es va enviar al correu electrònic corporatiu. Febrer va ser, amb diferència, el mes més actiu amb 20 aportacions de la ciutadania. La resta dels mesos es mouen entre les 6 i les 13.

Condicionants econòmics i fragmentació de les audiències

El Consell resol i recalca que la programació d’À Punt “no pot abstraure’s” de condicionants com els recursos econòmics o la fragmentació de les audiències. “Ha de passar temps perquè els nostres mitjans es consoliden i vegem quines són les necessitats i on podem continuar abundant i treballant per a millorar-los”, va dir Soriano als mitjans aquest dimecres.

Des del Consell de la Ciutadania s’anima la ciutadania a “continuar la seua participació fent arribar els suggeriments i les propostes que estimen pertinents, així com les seues queixes, amb l’objectiu d’enriquir i millorar els mitjans de comunicació públics valencians”.

L’òrgan s’ha reunit set vegades al llarg dels primers sis mesos del 2019 per a “donar resposta a les necessitats d’escolta de la ciutadania” i “garantir l’adequat tractament informatiu” d’À Punt Mèdia a l’hora de representar la societat en la seua diversitat.

El document presentat aquest dimecres, que fa un seguiment de l’informe presentat a Castelló de la Plana al febrer, aborda les principals actuacions del Consell de la Ciutadania de la CVMC distribuïdes en les comissions de treball permanent conformades a l’inici de la constitució d’aquest òrgan el 13 d’abril del 2018. En concret, hi ha l’apartat d’Escolta Activa, “per a conéixer què preocupa la ciutadania i establir una comunicació efectiva amb les persones usuàries dels serveis que presta À Punt Mèdia”. També, l’Observatori, “per a analitzar les emissions de la plataforma À Punt i emetre informes sobre el grau de compliment de les obligacions de respecte i foment de la pluralitat i la diversitat en la programació i en les emissions”. I, finalment, l’apartat de recomanacions sobre programació, “per a garantir la representativitat social dels continguts de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa