Innovació destinarà 7 milions d'euros a la "retenció del talent" per a afrontar "l'emergència tecnològica"

La consellera Carolina Pascual manifesta que li hauria agradat augmentar més la partida dedicada a les universitats, que és de 825 milions, però remarca que ja treballa per a "crear el millor escenari de finançament pluriennal"
6 novembre 2019 17:33h
Carolina Pascual ha comparegut aquest dimecres a les Corts per a informar dels comptes del seu departament per al pròxim exercici. / I. CABALLER, CORTS

VALÈNCIA (EUROPA PRESS). La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital disposarà l'any 2020 de 929 milions d'euros –on destaquen els 825 per a les universitats i els 7 per a atraure i retindre talent– amb l'objectiu d'afermar un canvi de model productiu. "Les pensions del demà es pagaran amb els retorns de la inversió en R+D que siguem capaços de fer hui i, per això, igual que existeix una emergència climàtica, també existeix una emergència tecnològica a la qual donar resposta".

Així ho ha asseverat la consellera Carolina Pascual, que ha comparegut aquest dimecres a les Corts per a informar dels comptes del seu departament per al pròxim exercici. Ha desgranat algunes de les principals partides del seu departament, que dedica el gruix dels seus recursos, en concret 825,6 milions, al capítol d'Universitats. Aquesta xifra suposa un augment de 2,2 milions enfront de la dotació del 2019.

En aquest sentit, i sobre les declaracions realitzades per la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, respecte al fet que aquest pressupost suposa "un retrocés" –unes manifestacions que li ha recordat l'oposició en diversos moments de la compareixença–, Pascual ha reconegut que li hauria agradat que el creixement fora major, "sens dubte". "Però pregunten a tots els consellers si no els hauria agradat augmentar també les seues partides", ha plantejat.

Així mateix, ha subratllat que s'està treballant amb les universitats, "en un diàleg molt fluid", per a "crear el millor escenari de finançament pluriennal", i ha agregat que a l'inici de l'any estarà llest "un document inicial", al mateix temps que ha subratllat que "el deute històric està garantit a través d'una modificació de crèdit que es pagarà abans del 31 de desembre, igual que enguany". La consellera ha reivindicat que "en un entorn com l'actual, malgrat mancar de Pressuposts Generals de l'Estat, la Conselleria fa una aposta forta per les universitats".

Sobre el Pla GenT per al retorn del talent, ha explicat que l'any 2020 creix un 115%. Si l'any 2019 hi havia pressupostats 3,3 milions, el 2020 n'hi ha 7,1.

Pascual també s'ha detingut en el paper de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) –que s'adscriurà al seu departament a partir de l'1 de gener– com a "peça clau per a la cohesió i enfortiment del Sistema d'Innovació". Per això, ha dit, el 2020 disposarà de 2,43 milions addicionals que eleven el seu pressupost fins als 27,15 milions "i donen estabilitat a la seua convocatòria anual d'ajudes". En aquest pressupost estan incloses diverses línies anteriorment dependents de l'IVACE.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next