Diari La Veu del País Valencià
Investigadors de Fisabio se sumen a les manifestacions contra la precarietat laboral

VALÈNCIA. Investigadors de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) han iniciat aquest dijous 14 de febrer la primera d’una sèrie d’accions de protesta contra la precarietat laboral i la situació de la seua plantilla, on el 82% del personal té contractes temporals. De les 425 persones que conformen la plantilla, 77 disposen de contractes indefinits i d’elles, 15 són personal d’investigació.

Després d’una pancarta ‘Per l’estabilitat de la investigació en la Comunitat Valenciana’, treballadors de Fisabio s’han concentrat a les portes de l’edifici amb samarretes que adverteixen que ‘Sense ciència no hi ha futur’. Amb aquesta protesta se sumen a les iniciades pels treballadors de l’Institut d’Investigació Sanitària (IIS) La Fe València, que han eixit al carrer després que 40 investigadores hagen perdut el seu treball en no renovar-se els seus contractes temporals.

Des del Comité d’Empresa de Fisabio s’està estudiant seguir els passos de l’IIS La Fe i denunciar també davant Inspecció de Treball la situació de la plantilla en la fundació, segons ha explicat la secretària Beatriz Chacartegui. De moment, ja s’ha sol·licitat el permís per a dur a terme concentracions com la de hui tots els dijous de febrer.

Els treballadors van passar, en el seu moment, un procés selectiu basat en els principis d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat “idèntic al del personal indefinit de la Fundació”, per la qual cosa reclamen que “es reconega la legalitat d’aquest procés, el caràcter indefinit dels contractes excedits i en frau de llei” i “que s’aplique l’Estatut dels Treballadors de forma immediata per a legalitzar la situació”.

Els sindicats denuncien que actualment un 82% del personal posseeix contractes temporals, entre els quals destaquen casos flagrants ‘per obra i servei’ que superen més de 3 anys i hi ha contractes en diversos casos de frau de llei, derivats de la concatenació de contractes temporals de diversa índole per a la realització de labors idèntiques al llarg dels anys i que cobreixen necessitats estructurals reals de Fisabio.

Segons el comité d’empresa, el marc legal establit per la Llei de Pressupostos Generals per a 2018 del govern espanyol i la llei autonòmica de pressupostos “no respecten els drets laborals adquirits prèviament i de forma legal pels treballadors i treballadores de Fisabio”.

Entre altres aspectes, subratllen, “no s’estableixen mesures reals per a l’estabilització del personal que ja va superar en el seu moment un procés selectiu previ basat en els principis d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat la situació de la qual segueix sense regularitzar-se i mantenen un contracte temporal fraudulent”.

No obstant això, assenyalen els sindicats, l’única mesura duta a terme ha sigut la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) per Fisabio d’una Oferta Pública d’Ocupació (OPE) per torn lliure el 31 de desembre de 2018 contra la qual el Comité d’Empresa ha presentat un recurs de reposició perquè “no s’acredita que els llocs oferits siguen places ocupades per personal amb vinculació temporal, de manera que s’incompleixen els requisits exigits per la normativa de pressupostos” i es “condemnen” els treballadors que “ja van passar un procés de selecció”.

Davant aquesta situació, exigeixen que s’aplique de forma immediata la Llei de l’Estatut dels Treballadors i mesures d’estabilització de forma automàtica “reconeixent i respectant el personal que ja ha adquirit la condició d’indefinits, tal com estableix la legislació laboral vigent”.

A més, “la precarietat laboral afecta no solament el tipus de contractació laboral i la seua estabilitat, també a les condicions salarials i de desenvolupament de la carrera professional, actualment inexistent”, i “aquesta situació fa molt difícil retindre el talent en la Comunitat Valenciana i fer una activitat investigadora de qualitat”, adverteix.

Al seu entendre, “un sector tan dinàmic i necessari com el de la R+D+i té les seues necessitats i particularitats, no pot ser tractat com una Administració Pública a l’ús, perquè no ho és”. “Per part de governs anteriors fa ja quasi una dècada es van condemnar els treballadors de les fundacions d’investigació a un permanent estat de temporalitat i precarietat, situació que no ha sigut degudament abordada ni solucionada per cap govern nacional ni autonòmic posterior”.

En aquest context, “els treballadors de Fisabio s’han cansat de promeses incomplides; de marcs legals immorals, irreals, injustos i ineficients; de decisions normatives que mostren el desconeixement, i del menyspreu del legislador cap al sector de la investigació i la seua gestió”, conclou el comité d’empresa.

Comparteix

Icona de pantalla completa