Diari La Veu del País Valencià
Ribó esperarà al ple extraordinari del 17 d’octubre per a posicionar-se sobre el frau de l’EMT

VALÈNCIA. El frau de quatre milions d’euros en l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València s’abordarà en un ple extraordinari que se celebrarà el pròxim 17 d’octubre. Aquest dijous al matí l’alcalde, Joan Ribó, convocava la sessió arran les peticions dels grups de l’oposició encapçalats pel Partit Popular. No serà tampoc fins a aquest moment quan es prenga alguna decisió sobre les demandes –també del grup popular– de la destitució del regidor de Mobilitat Sostenible i president de l’EMT, Giuseppe Grezzi. “Es parlarà d’aquestes coses [en el ple]”, ha explicat aquest dijous l’alcalde, en l’atenció a mitjans posterior al lliurament de les distincions del consistori.

La voluntat, fins ara, de l’executiu municipal era mantindre la investigació dins dels òrgans de l’EMT, amb un cert hermetisme que apunta a una voluntat per a despolititzar l’assumpte. De fet, el passat dimecres en el ple municipal es va decidir constituir una comissió d’investigació interna de l’entitat que estarà presidida per la regidora Elisa Valía.

Ara, amb la convocatòria del ple extraordinari, aquesta comissió d’investigació no permanent es donaria també de cara a l’Ajuntament. Segons marca l’ordre del dia, amb quatre punts, en aquest ple extraordinari està previst que comparega l’alcalde de València i president de la Junta General d’Accionistes de l’EMT de València, Joan Ribó; i, després, es procedirà a la creació d’aquesta comissió. Posteriorment, es pretén sol·licitar a la Intervenció General Municipal un informe d’auditoria sobre l’aplicació dels protocols de l’EMT. Finalment, es demanarà una auditoria de seguretat independent per a comprovar els sistemes informàtics de l’empresa pública i de l’Ajuntament.

El ple se celebrarà quasi un mes després que eixirà a la llum pública el frau al si de l’entitat pública. L’alcalde ha explicat que preferiria haver-lo convocat abans, però ha explicat que per motius d’agenda no s’ha pogut fer abans. I és que Ribó estarà de viatge entre el 10 i 15 d’octubre a l’Índia, on s’anunciarà oficialment València com a Capital Mundial del Disseny 2020.

El frau del CEO

Segons la informació que ha trascendit, el frau de quatre milions d’euros dels comptes de l’empresa pública d’autobusos es va produir entre el 3 i el 20 de setembre del 2019. El ‘modus operandi’, a través de huit transferències des del compte corrent que l’EMT té obert a CaixaBank fins a una entitat xinesa amb domicili a Hong Kong. L’EMT va anunciar que es contractaria un bufet d’advocats en aquest territori per a poder efectuar amb més efectivitat la recuperació dels diners perduts.

El cas, que està en mans de la Policia Nacional, serà investigat pel jutjat d’instrucció número 18 de València, el mateix que va instruir el cas Imelsa. D’aquesta forma es posarà en mans judicials les suposades responsabilitats de la fuga dels 4 milions, una quantitat que suposa aproximadament un 3% del pressupost anual de l’EMT.

L’estafa que va provocar el robatori de quatre milions d’euros en l’empresa municipal pública i que, de moment, apunta a una única responsable –la cap d’administració de l’empresa, amb una dilatada trajectòria a l’entitat– és el que es coneix com el ‘frau del CEO’. De fet, casualment al llarg d’aquesta setmana CaixaBank ha estat enviant correus als clients advertint d’evitar ser defraudats per aquest tipus de robatoris electrònics.

En aquest tipus d’estafa, el delinqüent es fa passar per un alt càrrec per a enganyar els treballadors amb l’objectiu que facen algun tipus de transferència. Per tant, els estafadors es van fer passar pel regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i suposadament, van ordenar a la cap d’administració els diversos lliuraments fraccionats fins a arribar als quatre milions d’euros desviats.

Aquestes transferències només podien produir-se amb la signatura mancomunada electrònicament dels dos responsables de l’entitat: el gerent, Josep Enric García Alemany, i la responsable de l’àrea de Gestió, María Gallón. La cap d’administració de l’entitat, presumptament, va incórrer en un incompliment greu del protocol de seguretat, per no custodiar la informació sensible, així com per no informar els seus superiors d’aquest correu, emés des d’una adreça falsa.

Errors de seguretat

Aquestes transferències de la cap d’administració de l’entitat al compte bancari xinés apunten a un error en la seguretat de l’empresa. L’EMT va explicar que es va realitzar un “exhaustiu” estudi de ciberseguretat i pirateig el 2018. A més, també va explicar que ha invertit quasi dos milions d’euros en millores del sistema, i fa tres anys va canviar el sistema de pagament a les transferències en banca per Internet, autoritzades mitjançant signatura digital mancomunada.

Tot i això, va ser a través d’aquesta via per on es van produir les transferències. El PP i Ciutadans van criticar que les auditories de seguretat de l’empresa realitzades l’any 2017 advertien de problemes informàtics susceptibles de ser solucionats. De fet, el grup popular va anunciar que portaria el cas a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

L’oposició demana responsabilitats polítiques

El pròxim dilluns hi ha convocat un Consell d’Administració per a resoldre els altres punts del dia que es van ajornar en el del dimecres, com ara la ratificació del gerent de l’entitat. El PP ha demanat, de nou, que es retiren de l’ordre del dia aquests punts i, a més a més, demanen que es convoque un concurs públic per a escollir nous responsables que “acrediten la solvència”. La portaveu del grup municipal popular ha demanat aquest dijous, una vegada més, que Ribó destituïsca Giuseppe Grezzi per la seua responsabilitat in vigilando.

Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha anunciat que demanaran la revocació de Grezzi com a president de l’EMT en el ple extraordinari del 17 d’octubre.

Comparteix

Icona de pantalla completa