El judici per les borses d'À Punt s'ajorna de nou per a possibilitar la personació dels 400 treballadors

La Fiscalia defensarà que el barem és discriminatori per a les persones que no van treballar en Canal 9
21 maig 2019 16:45h
La Unió de Periodistes va aprovar en una assemblea al novembre del 2017 la presentació d'un recurs contenciós administratiu contra les borses d'À Punt. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Aquest dimarts estava previst que se celebrara a l'Audiència Nacional el judici pel barem de les borses d'À Punt, després de la nova demanda presentada com a conseqüència de la decisió de la jutgessa del jutjat social número 5, que al març es va declarar incompetent –en contra del criteri de l'advocada de la Unió de Periodistes, de l'Associació de la Premsa d'Alacant i de la Fiscalia–. 

No obstant això, ara l'Audiència Nacional ha decidit suspendre el judici per a poder citar les 400 persones afectades com a perjudicades. Això ja s'havia demanat per part de l'advocada dels demandants, però l'ens públic mai ho va comunicar als seus treballadors.  

A més, l'Audiència Nacional, abans de donar la possibilitat de personar-se als treballadors, haurà de dirimir si és competent o no en aquesta causa. Si la sala social es declara competent, hi haurà judici; en cas que no ho faça, la qüestió s'elevarà al Tribunal Suprem perquè es pronuncie al respecte.

En tot cas, la Fiscalia ha comunicat als advocats de les parts que defensarà que el barem és discriminatori per a les persones que no són extreballadores de Canal 9.

Un recurs presentat el 2017

El judici ja es va ajornar el 6 de febrer d'enguany a petició dels advocats de la Generalitat i de diversos sindicats –CCOO, UGT i Intersindical– perquè foren l'Audiència Nacional o el TSJ valencià els que abordaren el cas. La jutgessa, en contra del criteri de l'advocada i del Ministeri Fiscal, va comunicar que es declarava incompetent. 

Davant d'aquesta decisió, la comissió executiva de la Unió de Periodistes Valencians i l'Associació de la Premsa d'Alacant van decidir continuar amb el procés i presentar una nova demanda. Això va suposar començar de zero tota la instrucció.

El procés va començar al novembre del 2017, quan la Unió de Periodistes va aprovar en una assemblea la presentació d'un recurs contenciós administratiu contra les borses d'À Punt perquè considerava que el barem "vulnerava el principi d'igualtat" i que "tancava la porta en la pràctica al conjunt de periodistes que no hagueren sigut antics treballadors de RTVV". També es va adjuntar la petició de suspensió cautelar del procés de selecció dels treballadors en la cadena pública.

El recurs es va presentar al desembre, però el jutge va plantejar un conflicte de jurisdicció i va remetre el cas al jutjat social; això significava que calia iniciar tot el procediment des del principi. En aquell moment, la Unió de Periodistes i l'Associació de la Premsa d'Alacant van decidir que presentarien una nova demanda davant l'òrgan que es determinara, tot i que no es demanarien mesures cautelars per a no posar en risc els llocs de treball dels professionals que ja estaven impulsant la posada en marxa de la televisió.

next