La justícia avala que Turisme multe amb 20.000 euros el portal Windu per publicitar apartaments sense registre

La sentència contra la plataforma Windu GMBH és la tercera que guanya la Generalitat contra empreses de lloguer de vivendes de curta estada
20 març 2019 10:53h
És la tercera vegada que un tribunal es decanta a favor de la Generalitat davant una empresa que no publica el número de registre. / EUROPA PRESS.

VALÈNCIA. El jutjat contenciós administratiu número 9 de València ha desestimat el recurs interposat per la plataforma de lloguer turístic Windu GMBH contra la sanció interposada per Turisme Comunitat Valenciana. En concret, l'empresa demandant sol·licitava la nul·litat de la resolució sancionadora de 20.000 euros per publicitar i comercialitzar per Internet allotjaments turístics sense fer constar el corresponent número de registre.

No obstant això, el jutjat ha considerat, una vegada més, que l'activitat que realitza aquesta plataforma "no és la d'un prestador de serveis de la societat de la informació, com la que seria la de qui allotja pàgines web d'altres empreses, sinó que la demandant està realitzant directament una activitat turística i, per tant, ha de sotmetre's a la normativa autonòmica d'aquest tipus d'activitats, ja que realitza una intermediació en el mercat turístic immobiliari".

De fet, ja existeix jurisprudència sobre aquest tema i aquesta és la tercera vegada que Turisme Comunitat Valenciana guanya un recurs d'aquestes característiques als tribunals. En concret, el jutjat contenciós administratiu número 2 de València ja es va pronunciar el passat 23 de novembre del 2017 a favor de la Generalitat desestimant el recurs presentat per l'empresa Homeaway, sentència que es va repetir fa ara un any davant el recurs interposat per Rentalia.

De fet, des del departament que encapçala Francesc Colomer, s'han obert, des del 2016, 34 procediments sancionadors a plataformes de lloguer turístic per Internet per no incloure en les seues pàgines web el número de registre dels habitatges que publiciten. De tots ells, 18 són diligències prèvies, 15 de les quals han conclòs amb l'arxivament esmenat de les deficiències, mentre que tres es troben en fase de verificació.

D'altra banda, en 16 dels casos s'han obert expedients sancionadors, dels quals han finalitzat 15, de manera que s'han imposat sancions per un import total de 164.401 euros. Així, després de l'entrada en vigor de la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat s'estableix una nova gradació de les sancions, que arriben fins als 100.000 euros.

Davant aquesta nova sentència, el secretari autonòmic de Turisme ha remarcat que "és la tercera vegada que els tribunals es pronuncien a favor de la nostra capacitat sancionadora i, a més, ens donen la raó en els nostres arguments".

Així, ha reiterat que "l'obligació d'incloure el número de registre en donar d'alta un habitatge turístic per a la seua comercialització en un portal d'aquestes característiques és perfectament controlable per l'empresa, ja que n'hi ha prou a incloure-la com a camp obligatori a emplenar pels usuaris".

Colomer s'ha mostrat molt satisfet davant aquesta tercera resolució judicial, "ja que reitera que s'ha iniciat un camí correcte en la lluita contra la competència deslleial i l'oferta no reglada en el sector turístic, malgrat totes les complicacions que ens trobem a l'hora d'enfrontar-nos a aquest tipus de gegants globals que operen per Internet i que no poden eximir les seues responsabilitats davant les greus conseqüències d'una economia submergida que perjudica el sector".

De fet, ha recordat que "no és un problema que únicament afecte aquesta comunitat, sinó que es tracta d'un problema global", i ha insistit: "Probablement des de la Comunitat Valenciana estem obrint un camí, ja que mai ens hem posat de perfil, sinó que, amb la llei a la mà, hem obert expedients i hem incrementat la capacitat sancionadora a través de la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat".

Finalment, ha reiterat que continuaran "defensant l'empresari reglat, que crea riquesa i ocupació, així com els drets del consumidor, que no pot acabar patint les conseqüències de les males pràctiques d'aquells que no compleixen la llei".

next