Diari La Veu del País Valencià
La crisi de la taronja obliga els xicotets agricultors a recórrer a les cooperatives per a vendre el producte

VALÈNCIA. La campanya citrícola “ha sigut un desastre” i, tot i que les previsions que la segona part siga millor, molta fruita es quedarà penjant dels arbres. Així ho van reconéixer divendres el president d’Anecoop, Alejandro Monzón, i el director general, Joan Mir, abans d’entrar a l’assemblea anual de socis de la cooperativa que es va celebrar aquest divendres al Palau de Congressos de València.

Els representants de la cooperativa de cooperatives van lamentar que s’estiga focalitzant el problema dels cítrics només en les taronges procedents de Sud-àfrica i van insistir que el camp valencià té problemes estructurals greus que limiten la rendibilitat del sector des de fa més de 20 anys. La unió dels problemes conjunturals i estructurals ha comportat que alguns xicotets productors troben moltes dificultats i acaben recorrent a les cooperatives membres d’Anecoop per a vendre les taronges, segons va explicar Joan Mir.

“En aquests moments s’ha acostat molta gent a moltes cooperatives perquè li traguem la fruita, i no li l’estem traient. Si no li la pots traure als teus socis, com trauràs la de la resta?”, va apuntar el director general d’Anecoop. Així, Mir va assegurar que s’ha donat el cas de xicotets productors que s’han acostat a les cooperatives d’Anecoop per a demanar-los que enguany els venguen la fruita i que l’any que ve es faran socis.

En aquest sentit, estan “segurs” que hi haurà un efecte tractor i l’any que ve augmentarà el nombre de socis d’Anecoop, “però també hi haurà un efecte abandonament de gent a la qual no li eixiran els números.” “Jo crec que les propietats que són inviables, menudes, tindran dificultats i no sé si continuaran”, va assenyalar.

En l’altra cara de la moneda, Mir va situar aquells que “han fet els deures i els pot anar millor” del que li ha anat enguany. “Està clar que el que té una producció important intentarà seguir i buscar on li defenguen millor la fruita”, va assenyalar. També va recordar que tot i el problema citrícola “Anecoop està traient la fruita”, tot i que no estan satisfets amb els preus.

No obstant això, Alejandro Monzón va voler llançar un missatge de tranquil·litat: “Anecoop representa una seguretat i una solidesa molt necessària en el nostre sector. Amb 70 cooperatives i empreses sòcies, Anecoop es troba en la millor posició per a afrontar situacions difícils amb lideratge i força”.

La parcel·lació i el minifundisme són, segons Anecoop, el principal problema del model agrícola valencià. Per això van demanar que es pose “en perspectiva” la citricultura i que es comencen a “escometre canvis”. De fet, sense els canvis pertinents dubten que l’agricultura tinga futur per als agricultors que no tinguen “bones infraestructures”.

Entre les modernitzacions que proposa Anecoop destaca la reducció de costos racionalitzant els magatzems –motiu pel qual ells han incorporat la cooperativa Green Fruits als seus socis–. En aquesta línia consideren que “les cooperatives no tenen per què estar al costat dels camps” i també advoquen a implantar noves varietats.

A l’espera d’una reactivació del consum

Tot i la mala conjuntura, Anecoop va aprofitar l’assemblea per a demanar calma als seus associats. Reconeixen que molta fruita s’ha quedat i es quedarà als arbres perquè els grans volums d’altres collites, com per exemple les pomes, han fet reduir la demanda de taronja.

En aquesta línia, van explicar que enguany la campanya citrícola s’allargarà més que en altres anys i que cal esperar que augmente un poc la demanda per a evitar “malvendre” la fruita. Així, asseguren que ja estan començant a notar un lleuger repunt del consum i creuen que això podrà ajudar a compensar la primera part de la campanya amb la segona.

Comparteix

Icona de pantalla completa