La Junta Electoral suspén el debat d'Atresmedia mentre la cadena incloga Vox i no altres partits

L'ens planteja a la cadena privada que oferisca una alternativa perquè la formació d'ultradreta "no és un grup polític significatiu"
16 abril 2019 19:19h
 El debat a cinc que planteja Atresmedia és "contrari al principi de proporcionalitat", ja que exclou altres partits amb major representació parlamentària. / ATRESMEDIA

MADRID. La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit no permetre el debat que Antena 3 havia programat per al 23 d'abril entre Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Casado (PP), Pablo Iglesias (Unidas Podemos), Albert Rivera (Cs) i Santiago Abascal (Vox). 

El debat ha generat polèmica perquè és l'únic que ha acceptat l'actual president del govern i perquè inclou un partit sense representació parlamentària però que totes les enquestes vaticinen que irromprà amb força, Vox. Precisament, la impugnació del debat davant la JEC la van fer Junts per Catalunya, PNB i Coalició Canària, adduint que Vox no compleix tots els requisits que marca la llei electoral. La JEC els dona la raó i decideix suspendre el debat, alhora que planteja a la cadena privada que oferisca una alternativa.

A la resolució, la JEC recorda que la normativa electoral estableix que si bé correspon a la direcció de les televisions privades decidir lliurement l'oportunitat d'organitzar o difondre entrevistes o debats electorals, aquestes hauran de tindre "particularment en compte" els resultats obtinguts per cada formació en les últimes eleccions equivalents.

La norma no nega la possibilitat d'oferir informació sobre candidatures sense representació, "però sí que determina" que no podran rebre una cobertura informativa "major" que les formacions que sí que en tenen.

La JEC subratlla que són aquests els preceptes que ha d'aplicar, "sense que puguen ser substituïts per altres com la suposada actualitat informativa o les dades procedents d'enquestes electorals, macrobaròmetres o altres anàlisis demoscòpiques".

Per això, la JEC planteja "objecció" a la participació de Vox al debat, atés que en les darreres eleccions equivalents va obtindre el "0,1%" dels vots. En canvi, JxC, PNB i CC "sí que van aconseguir representació parlamentària i un percentatge de vots vàlids superior". La JEC subratlla, a més, que Vox "tampoc reuneix la condició de grup polític significatiu", ja que, amb la representació aconseguida a les darreres eleccions andaluses, podria participar en debats autonòmics per a comicis al territori andalús, però no en debats d'àmbit estatal i per a comicis estatals com el que planteja Atresmedia.

A banda, la JEC rebutja l'argument d'Atresmedia, segons el qual també s'oferiran debats amb les forces polítiques no representades en el del 23 d'abril. La Junta indica que la proporcionalitat s'ha de preservar en tots els debats.

Per tot plegat, la Junta conclou que el debat a cinc és "contrari al principi de proporcionalitat" que han de respectar les televisions privades durant els períodes electorals i que, en conseqüència, aquest debat "no es podrà celebrar en els termes indicats". Ofereix al mitjà, això sí, la possibilitat de modificar-lo per "atendre les exigències del principi esmentat".

next