Diari La Veu del País Valencià
Lafuente anuncia el cinqué Pla Estratègic de Femeval, que serà consensuat per tots els actors implicats

VALÈNCIA. El president de la Federació Empresarial Metal·lúrgica Valenciana (Femeval), Vicente Lafuente, ha apuntat que el 2020 és un any de reptes. Per davant queda la negociació dels convenis col·lectius tant d’Indústria, Tecnologia i Serveis com de Comerç del Metall, i l’elaboració del V Pla Estratègic de Femeval, per a la definició del qual donarà veu i farà partícips a tots aquells agents públics i privats valencians que aporten valor. L’objectiu: dissenyar un projecte de tots i totes i compartit per tota la societat valenciana.

Així ho ha explicat Lafuente durant la gala de lliurament dels XVIII Premis Femeval. En la seua intervenció ha realitzat un repàs als titulars que han generat les 17 edicions anteriors d’aquests premis. Una crònica reivindicativa com a organització empresarial amb la qual s’han omplit centenars de pàgines per a sol·licitar millores per al sector metal·lomecànic. Però també ha reivindicat els aspectes en els quals s’ha millorat, com una major col·laboració publicoprivada. Però “no en molt més. Perquè sobre la resta de temes, l’evidència ens diu que a penes ha canviat res. I màximament en aquest últim any en què els empresaris i empresàries i la societat espanyola ens hem sentit desemparats”, ha assenyalat.

Segons Lafuente, aquest “desemparament i soledat forçosa” han sigut motivats per una “falta de responsabilitat política en anteposar els seus interessos partidistes, i fins i tot personals, a l’interés general derivant en una repetició innecessària d’eleccions”. “En aquest punt mort d’espera electoral les empreses i les seues organitzacions representatives, igual que la resta de la societat, hem tirat del carro. En aquests mesos, no hem posat excuses per a continuar avant seguint el nostre el lema de ‘si vols alguna cosa, fes-la’ perquè ahir és tard”, ha reivindicat.

El president de Femeval ha destacat que la patronal del metall i les empreses sí que han avançat amb plans i projectes que posen sempre en el centre les persones per a afavorir-ne l’ocupabilitat, la qualificació, l’adaptació a l’era digital i els seus nous riscs laborals, seguretat industrial, sostenibilitat i igualtat. “I igual que el nostre pla, els projectes polítics també han de ser cohesionadors i viables. Encara estan pendents sobre la taula qüestions urgents i necessàries per a la nostra Comunitat com la millora del finançament autonòmic, la reparació del deute històric, les inversions territorials, l’aposta decidida pel Corredor Mediterrani i pel nostre port, així com una altra d’estable i a llarg termini de la nostra xarxa d’instituts i un model definitiu perquè Fira València puga tornar a ser el referent que tots volem”, ha insistit.

Sobre aquest tema, s’ha mostrat caut davant les conseqüències de la falta de finançament autonòmic perquè considera que recauran sobre les empreses i la societat. “I ni les unes ni l’altra estem disposades a acabar pagant els plats trencats”, assenyala. Per això ha demanat que “no es cobrisca eixa manca pressupostària amb majors càrregues fiscals que penalitzen la nostra competitivitat, ni amb pujades d’imposts indiscriminades com les aprovades per l’Ajuntament de València. L’equació és simple, però el seu resultat negatiu: cosa que empobreix el que genera riquesa, empobreix el benestar social”, sentència.

Dirigint-se al president de la Generalitat, que ha presidit la gala de lliurament, li ha traslladat que, atés que és un dels barons del PSOE que representa una de les autonomies amb major poder territorial, “té suficient autoritat moral per a exigir, amb total fermesa, un canvi de model de finançament que pose fi a una situació que invisibilitza” els valencians. Per part seua, ha advertit que el Consell no està usant d’una manera eficient i racional els escassos recursos disponibles. “No veiem justificat que s’hagen multiplicat els càrrecs públics, ni entenem que es vulguen córrer riscos de repetir fracassos del passat apostant, per exemple, per un model de radiotelevisió autonòmica difícilment sostenible, el pressupost de la qual ja és major que els fons dedicats al Pla Estratègic de la Indústria Valenciana”, apunta.

Per a finalitzar, ha transmés a Ximo Puig que Femeval sempre serà lleial a les institucions, però també fidel a la defensa dels seus interessos. “Encara que estem satisfets de les nostres relacions amb el Consell, encara som a temps d’orientar el rumb junts i de corregir situacions poc encertades que en res ens beneficien. I per a això et tendim la nostra mà, perquè com a federació empresarial del metall volem ser part de la solució”, ha assegurat.

Empreses guardonades

El premi a la Innovació Tecnològica en Serveis s’ha concedit a Segurgas Verdu, S.L. dedicada a l’assessorament, disseny, execució i manteniment d’instal·lacions de gas, tèrmiques en edificis, energies renovables i productes petrolífers en els mercats domèstics, industrials i terciaris o serveis. Destacar que la seua gerent, Magdalena Verdú, va ser triada enguany entre sis dones de tot Espanya per a exposar davant la reina Letícia el seu cas d’èxit professional.

La Innovació Tecnològica en Indústria ha recaigut en Dymsa Ingenieria, S.L. Des de 2005, ofereix solucions integrals i a mesura d’I+D, qualitat, Seguretat Industrial, digitalització, Impressió 3D, ciberseguretat i incorporació de noves tecnologies per als processos productius dels sectors d’automoció, alimentari, biotecnologia i químic. Amb la fabricació de maquinària especial per a la indústria, el manteniment i el desenvolupament de projectes d’enginyeria s’ha consolidat com una empresa de referència en el sector de l’automatització industrial.

El guardó en la modalitat d’Innovació Tecnològica en Comerç ha sigut per a GrupAuto, S. A. que des de 1989 s’ha consolidat com una empresa d’àmbit estatal líder en comercialització, venda i distribució majorista de marques prèmium de recanvis per a l’automòbil. Compta amb més de 100 punts de venda entre Botigues i Tallers Care i magatzems reguladors a València, Paterna, Alacant, Sevilla, Albacete i Múrcia.

El guardó a la Projecció Exterior ha sigut per a Antares Iuminación, S.A.O. (FLOS ARCHITECTURAL) un referent mundial en el sector de la il·luminació arquitectònica i residencial. Flos Architectural va nàixer de la unió, que va culminar en 2005, d’Antares Iluminación, fabricador espanyol d’aparells de luminotècnia per a grans superfícies i Flos, fabricador italià de llums de disseny per al mercat residencial. La seua projecció internacional es visibilitza tant des de les seues instal·lacions de Riba-roja de Túria amb una plantilla de 156 persones, com amb la gestió directa d’espais monomarca en llocs com Estocolm, Londres, Nova York, Lió, Hong Kong, Milà, Roma i París.

La categoria a les Bones Pràctiques En Responsabilitat Social Empresarial s’ha atorgat a Comercializadora Electrodomesticos, S.A. (COMELSA), la plataforma distribuïdora d’electrodomèstics MILAR al País Valencià, Múrcia, Terol, Albacete i les Balears. En els seus més de 30 anys de trajectòria, ha incrementat el nombre de botigues associades fins a aconseguir 94 punts de venda, dels quals el 70% es troben al País Valencià. Compromesa amb el seu entorn, va implantar en 2018 el projecte LIFE RECYPACK. Un nou sistema de recollida selectiva de plàstic de l’embalatge comercial, dissenyat per a solucionar els problemes de residus que genera la venda d’electrodomèstics en entorns urbans i facilitar-ne la reutilització.

El premi a la Xicoteta empresa Emprenedora ha recaigut en Talleres Pedro Barberá, S.A., fundada en 1912 i en la qual ja s’ha incorporat la cinquena generació. El 90% de la fabricació està orientada a les cabines d’ascensor que abasten des de les més bàsiques fins a espectaculars panoràmiques com les instal·lades a l’hotel Tropic a Benidorm, i a les portes metàl·liques batents, que també realitzen en versió panoràmica i d’acer inoxidable i que han instal·lat en diferents parts del món. Entre les seues innovacions, es troba el ‘eletubo’, una marca comercial dissenyada en 2009 per a cases particulars sense ascensor d’un màxim de quatre altures, locals comercials, àtics dúplex i habitatges unifamiliars.

I el premi a l’Excel·lència Empresarial ha sigut per a industrias Ochoa, S.L., empresa familiar d’enginyeria i subcontractació dedicada al disseny i fabricació de matrius, estampacions metàl·liques, soldadura i assemblatges. Activitat que desenvolupa des de fa 49 anys en la seua seu principal de 30.000 metres quadrats a Riba-roja de Túria dotada de tecnologia capdavantera i en la qual empra a més de 200 treballadors . Des de 2010 estampa i solda els suports de panell d’instruments del Ford Kuga, CMAX i Transit Connect. I en 2016 va posar en marxa el projecte de ‘Fàbrica de Matrius’ que aspira a ser una de les més importants del sector per a vendre a Europa i Amèrica. El coneixement de 20 anys del mercat mexicà dels germans i socis, Domingo Ochoa Collado i Miguel Castellanos Collado, va permetre l’obertura en 2011 d’Industrias Ochoa Mexicana amb seu en l’Estat de Querétaro. Una decisió estratègica que ha suposat grans projectes per a Mèxic i Europa.

Comparteix

Icona de pantalla completa