Diari La Veu del País Valencià
L’agricultura ecològica valenciana, protagonista de la fira Biocultura de Madrid

VALÈNCIA. La superfície agrària útil (SAU) certificada al País Valencià està “molt per damunt” de la mitjana estatal. Així ho assegura el president del Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), José Antonio Rico, que explica que “mentre que al tancament del 2018 la SAU mitjana nacional se situava en el 9,7%, a la Comunitat arribava al 13,9%, més de quatre punts per damunt de la mitjana de la resta d’Espanya”, segons es desprén de les dades de l’informe Agricultura Ecològica 2018, publicat recentment pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Rico s’ha expressat així durant la inauguració de la 35a edició de Biocultura Madrid, que, d’aquest dijous i fins diumenge, reuneix en els pavellons 8 i 10 d’IFEMA Madrid més de 800 expositors i 18.000 referències de productes d’alimentació ecològica.

El president del CAECV ha estat acompanyat pel director general de Desenvolupament Rural de la Conselleria d’Agricultura, David Torres; per la directora de Biocultura, Ángeles Parra, i pel director general d’Indústries Agroalimentàries del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, José Miguel Herrero.

Segons el citat informe, entre 2017 i 2018 la SAU estatal, que inclou terres de cultiu, prats i pasturatges, ha passat del 7,9% al 9,7% (+1,8%), mentre que en el mateix període al País Valencià aquesta superfície s’ha incrementat en tres punts percentuals. “De gener a octubre del 2019, la SAU a la Comunitat representa ja el 17,4%, la qual cosa suposa un increment del 3,5%, és a dir, que ja hem crescut més que en tot 2018″, explica el president del CAECV.

Referents en la producció ecològica estatal

Segons les dades de l’informe, el País Valencià ha crescut al mateix ritme que la mitjana estatal, que està entorn del 5%, pel que fa al nombre d’operadors certificats –productors agrícoles, ramaders, de material vegetatiu, aqüícoles, empreses i importadors–. En termes absoluts el País Valencià és la quarta autonomia en nombre d’operadors, només per darrere d’Andalusia, Castella-la Manxa i Múrcia, encara que els que més hem crescut de les autonomies amb més operadors certificats.

Si fem referència a la superfície certificada, el País Valencià ha crescut més del doble de la mitjana estatal. Mentre el creixement mitjà ha sigut del 7,8%, la superfície certificada a les demarcacions de Castelló, València i Alacant ha crescut un 18,6%. Aquestes xifres situen la valenciana com la quarta autonomia en superfície certificada, només per darrere d’Andalusia, Castella-la Manxa i Catalunya. “Però continuem sent els que més hem crescut de les autonomies amb més superfície certificada”, explica Rico.

El País Valencià, protagonista en la 35a edició del certamen

En aquesta edició, el País Valencià ha sigut triat per l’organització del certamen com a autonomia protagonista, no solament perquè el CAECV, l’autoritat de control encarregada de certificar els productes agroalimentaris ecològics valencians, complisca 25 anys com a entitat pública de certificació, sinó també perquè el territori porta ja diversos anys sent l’autonomia que més creix en nombre d’operadors i superfície certificada de tot Espanya.

Per aquest motiu, el CAECV participa de forma activa a Biocultura Madrid, ja que ha organitzat l’espai de les 22 empreses que participen a la fira i ofereix degustacions de productes valencians en l’espai del showcooking de l’organització demostrant els excel·lents productes que els productors són capaços de posar a l’abast del consumidor.

Comparteix

Icona de pantalla completa