Les colles exhibeixen un alt nivell en la V Diada Muixeranguera d'Alacant

28 octubre 2019 13:37h
Diumenge passat les tres colles participants en la V Diada Muixeranguera d'Alacant van exhibir un alt nivell en l'execució de les figures i quadres plàstics. / ENRIC SORRIBES

Diumenge passat les tres colles participants en la V Diada Muixeranguera d'Alacant van exhibir un alt nivell en l'execució de les figures i quadres plàstics. La Muixeranga d'Alacant –la colla amfitriona–, la Nova Muixeranga d'Algemesí i la Jove Muixeranga de València van evidenciar el bon moment que travessa l'actual moviment muixeranguer valencià. El públic assistent va poder vore set figures de cinc altures, a més d'altres quadres plàstics.

En aquesta cinquena edició es va canviar el format de la Diada, de manera que es va passar d'una trobada amb moltes colles a una altra amb només tres, com es fa en la majoria de trobades muixerangueres. Açò es va deure en part a les dificultats posades des del Consistori alacantí però també a la voluntat de primar la qualitat sobre la quantitat, segons van explicar des de l'organització. El canvi de model va ser tot un èxit, ja que la Diada va resultar molt dinàmica (va durar aproximadament una hora i mitja) i molt atractiva per a les persones que contemplaren el treball de les tres colles.

La Diada va començar amb una entrada a plaça en tirereta formada per dos pinets de tres caminants de cada colla seguits per pinets de dos amb tota la xicalla. A continuació va començar l'actuació pròpiament dita, que es va desenvolupar en tres rondes successives, a més d'una figura conjunta i pilars de comiat.

Va començar la Jove Muixeranga de València, que per a l'ocasió va desplaçar fins a la capital del sud 95 camises taronja incloent la xicalla. En primera ronda va fer dos remats d'Alta de Cinc simultanis que van quedar nets en baixar les dues pinyes molt coordinadament, seguides d'una Sénia marca de la casa i una esplendorosa Alta Clàssica. Gran estrena per al nou equip tècnic de la Jove.

La Nova Muixeranga d'Algemesí va fer tres figures de cinc altures: La Nova, una Alta Clàsica que van deixar neta i una Tomasina que va sorprendre el públic neòfit en cada pis que es desplegava. Totes tres figures es van resoldre amb la solvència pròpia de la muixeranga arlequinada roig-blanca-verda. Des d'Algemesí es desplaçaren 101 persones, nombre insuficient a criteri a l'àrea tècnica per fer una figura de sis.

La Muixeranga d'Alacant, saberdora que jugava a casa davant del seu públic, i malgrat els entrebancs presentats, va voler superar-se i fer dues figures de cinc altures. Per a l'ocasió van mobilitzar 67 membres a més d'altres de colles veïnes que ajudaren en les pinyes. Van començar amb força, amb una Morera, figura que els va caure una setmana abans en Vinaròs, però que en aquesta ocasió la van poder completar amb el treball de la pinya en enfonsar-se lleugerament un dels segons. A continuació van fer una Sénia i ja en tercera ronda una Alta Clàssica. Molta alegria entre els integrants de la colla pels excel·lents resultats del treball realitzat al Cau Muixeranguer.

Abans d'acabar la Diada, es va fer un remat d'Alta de Cinc format per membres de les tres colles. I, per finalitzar, es van dur a terme els tradicionals pilars de comiat. Ací la Nova va voler fer un Pilar de Cinc aixecat per sota, que, en baixar, va caure, però sense conseqüències.

En definitiva, una gran diada pel seu repertori amb certa complexitat tècnica, per l'organització de la trobada, que va acabar amb un dinar de germanor i intercanvi d'obsequis, i per comptar amb els elements que ha de marcar el camí que cal seguir l'actual moviment muixeranguer: guanyar-se el públic i els mitjans de comunicació amb actuacions que transmeten emoció, tradició, valors i espectacle sense oblidar la seguretat.

Enric Sorribes

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next