Diari La Veu del País Valencià
La línia del Palància: trinxeres, polvorins i fortificacions que uneixen l’Alt Túria amb el Puig de Santa Maria 

VALÈNCIA. Fa menys de 15 dies que les restes del dictador van eixir del Valle de los Caídos per a ser inhumades al cementeri de Mingorrubio. L’objectiu de l’exhumació de Franco és començar la resinificació d’un dels últims grans emblemes del franquisme i reparar d’alguna manera el dolor de les víctimes del franquisme allí soterrades, i que el construïren.

Però més enllà del Valle de los Caídos i dels ossos de Franco, el País Valencià, i tot l’Estat està replet de restes d’una guerra i dels 40 anys de dictadura que la seguiren. Moltes d’elles són conegudes, i fins i tot turístiques, com el poble de Belchite o la línia XYZ. D’altres són més desconegudes i de vegades hi ha qui es topeta amb elles per casualitat.

És el que li va passar a Ivan Hernádez Polo, un habitant de Titaigües (la Serrania), que s’ha proposat descobrir i recuperar el que es coneix com la linea del Palància. Es tracta d’un seguit de trinxeres, polvorins, fortificacions i refugis que uneixen de manera intermitent el Puig de Santa Maria (l’Horta Nord), amb Titaigües.

Mentre esporgaven la seua vinya situada a Los Cantos, al terme municipal de Toixa, Hernández i son pare van començar a parlar sobre la Guerra Civil, ja que havien tingut familiars que havien sigut presos polítics. En eixe moment, el pare li va explicar que sabia que pels voltants del terme hi havien trinxeres i altres construccions fetes durant la guerra, i li va prometre que un dia el portaria a veure-les.

Malauradament, el pare d’Hernández va emmalaltir i va morir abans de poder fer l’excursió amb el seu fill, que tot i això no va perdre l’interés en el tema. Temps després, li va comentar al seu oncle, de malnom Soguilla, la conversa que havia tingut amb son pare, i amb ell sí que va poder anar a veure algunes de les trinxeres als voltants d’una zona coneguda com La Boquera. Aquesta excursió, junt amb una visita que va fer a Belchite va avivar el seu interés per saber més sobre la Guerra Civil a la seua zona, i va començar a investigar.

En un moment donat de la seua investigació, va topar amb el volum 17 del llibre La Guerra Civil en la Comunidad Valenciana. El patrimonio material, d’Enrique R. Gil Hernández i Edelmir Galdón Casanoves. En aquest volum va trobar per primera vegada una referència a la línia Palància que segons la publicació, acabava a Titaigües. Amb tota aquesta informació junt amb les converses que havia tingut amb son pare va començar a traure conclusions, i va deduir que pels voltants de ‘la recta’ –la carretera sense corbes que hi ha a l’entrada de Titaigües, just després de baixar de l’alt de la Montalbana–, havia d’haver-hi trinxeres.

Comparteix

Icona de pantalla completa