Diari La Veu del País Valencià
El Llevant demana que es reconega de manera oficial la Copa de la República guanyada el 1937

VALÈNCIA. El Llevant UD i la Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana (FFCV) han presentat formalment i de manera conjunta a la seu de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) una sol·licitud per al reconeixement oficial del títol de la Copa de la República, un trofeu guanyat per l’equip granota l’any 1937.

Tal com explica el club en la seua web, han presentat tota la documentació que justifica la seua petició a través del president de la FFCV, Salvador Gomar. Ho fan amb “nous arguments” que esperen que siguen atesos positivament per part de la RFEF, i fruit d’un “exhaustiu treball” per part de l’àrea de Patrimoni Històric i del gabinet jurídic del club. Tot, amb l’objectiu d’obtindre “un feliç reconeixement definitiu del títol obtingut el 1937 per l’equip llevantinista”.

Al llarg dels tres anys que va durar la Guerra Civil espanyola es van disputar diferents tornejos de futbol a les zones que encara restaven sota el control del govern de la Segona República. Entre juny i juliol del 1937, Josep Rodríguez Tortajada, qui aleshores era el president del València CF, va impulsar la Copa de l’Espanya Lliure o Copa de la República, una competició que va enfrontar equips del bàndol republicà; concretament, el Llevant, el València, l’Espanyol i el Girona. El títol se’l va emportar el Llevant després de disputar la final contra el València a la capital catalana el 18 de juliol del 1937, amb 1-0 al marcador.

L’any 2016, amb motiu de l’exposició Tot està per fer. València, capital de la República (1936-1937), el trofeu es va exhibir a La Nau. “Malgrat les restriccions derivades de la guerra, el Llevant va mantindre una intensa activitat”, explicava el club en una nota, i afegia: “El Llevant va posar a disposició de la República el seu equip per a partits amistosos amb la finalitat de recaptar fons per a causes benèfiques”.

Per als granotes, “el relat d’aquest triomf forma part de la història centenària de la societat llevantinista però també de l’imaginari del poble valencià”. De fet, fins i tot el Congrés dels Diputats va reconéixer ‘moralment’ la victòria del club granota. Va ser al setembre del 2007, per unanimitat. Aquesta reivindicació històrica va arribar a Madrid gràcies a una campanya de la penya Tòtil iniciada el 2004 i d’una PNL presentada per l’aleshores diputada d’Esquerra Unida Isaura Navarro. Però quedava encara pendent el vistiplau de la RFEF.

Dos anys després, al juliol del 2009, l’Assemblea va decidir rebutjar el reconeixement a l’entitat granota. “Les competicions oficials van ser suspeses durant la Guerra Civil per la RFEF, motiu pel qual el títol no té validesa”, justificaven. Van ser 132 vots en contra; cap a favor, i dues abstencions –del València i del Vila-real–. L’argumentació és que la Copa de la República va ser un torneig amistós celebrat per iniciativa del València i que, per tant, no podia ser considerada una competició oficial.

Per contra, la RFEF sí que computa a favor del Sevilla el títol conquerit per aquest equip en la zona controlada pel bàndol franquista l’any 1939 i l’equipara al palmarés de la Copa del Rei. Una dècada després d’aquell revés, el conjunt granota tracta d’aconseguir, ara sí, el reconeixement oficial d’aquell derbi republicà.

Comparteix

Icona de pantalla completa