Diari La Veu del País Valencià
Un llibre transforma en contes infantils les històries inspiradores de deu pioneres valencianes

VALÈNCIA (EP). La primera valenciana que va cursar estudis universitaris, la pionera de les alcaldesses espanyoles, la primera advocada del país o la dona que va trencar el sostre de vidre pilotant un avió reactor són algunes de les precursores que apareixen en el llibre Contes de 10 grans pioneres valencianes, de l’autor Juan Ramón Barat i il·lustrat per Carlos Fernández del Castell.

El volum, editat per Bruño, emprén un viatge de l’època romana fins a l’actualitat descobrint deu xiquetes valencianes “avançades al seu temps les vides de les quals van marcar un abans i un després en la lluita per la igualtat entre homes i dones”.

D’aquesta manera, el llibre se centra en una desena de dones valencianes de diferents èpoques que van obrir camí en àmbits on fins llavors rares vegades havien pogut accedir-hi: la universitat, l’aviació, la creació literària, l’advocacia o la política. Totes elles comparteixen l’íntima convicció de voler lluitar pel que desitgen ser.

Cada relat recull una escena infantil en la qual s’albira el camí meravellós i valent que prendrà després el seu protagonista: Matilde, per exemple, és la xiqueta que li dona menjar i sabates a un home famolenc, i es convertirà d’adulta en la primera alcaldessa espanyola, o Helena, qui actua en una obra teatral sent xiqueta amb tal talent que el públic esclata en aplaudiments, i serà després la primera productora i directora espanyola de cinema.

En concret, les dones ressenyades són Viria Acte, qui va aconseguir deixar de ser esclava i va gestionar la seua ‘empresa’ en època romana; Alarudhia, nascuda al segle XI i considerada la primera dona especialista en mètrica, gramàtica, retòrica, lexicografia i versificació a la València musulmana; Isabel de Villena, autora de la magnífica Vita Christi i escriptora pionera en valencià; Antonia Gómez, fundadora d’una impremta en el segle XVIII, i Manuela Solís, la primera dona que es va matricular a la Universitat de València.

Completen la llista Matilde Pérez Mollá, la primera alcaldessa d’Espanya a convertir-se en primera edil de la seua localitat natal, Quatretondeta, sota la dictadura de Primo de Rivera; Ascensión Xirivella, qui es va erigir com la primera dona que va ingressar en un Col·legi d’Advocats a Espanya i que va exercir com a lletrada; Olímpia Arozena, primera dona que va aconseguir treballar com a professora en la Universitat; Helena Cortesina, pionera de la direcció i la producció cinematogràfica, i Patricia Campos, que, després d’aprovar les oposicions a l’Armada espanyola, va obtindre una de les dues places de pilot d’avió reactor i va ser la primera dona a aconseguir-ho.

“Avançades al seu temps”

L’objectiu de l’obra, expliquen des de l’editorial, és proporcionar “històries inspiradores de dones avançades al seu temps”. El llibre s’ha publicat en castellà i en valencià.

Juan Ramón Barat presentarà el llibre aquest dimecres, 11 de desembre, a les 19.30 hores en el Museu de la Ciutat de València, on estarà acompanyat per la historiadora Isabel Morant i per Patricia Campos, una de les pioneres valencianes. L’acte comptarà amb l’acompanyament musical d’Álvaro Orengo i María Navarro.

Comparteix

Icona de pantalla completa