Diari La Veu del País Valencià
L’Antropocé, l’era marcada per la destrucció humana

VALÈNCIA. El passat dimecres 10 de juliol la Llibreria Fan Set de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània va fer espai entre les seues prestatgeries per a acollir la presentació de dos llibres. Un d’ells va ser Antropocé: la fi d’un món, de Daniel Closa, una reflexió entorn d’una possible nova era geològica marcada per la pertorbació climàtica provocada per l’acció dels éssers humans. L’altre, Canviem el món, es tracta de la versió en valencià d’un llibre que recopila les intervencions de Greta Thunberg, l’adolescent sueca de 16 anys que encapçala el moviment mundial ‘Fridays for Future’, que reclama accions contra el canvi climàtic.

L’acte va ser una de les activitats del programa de difusió científica Espai Ciència. Va comptar amb la participació de Daniel Closa, l’autor d’un dels llibres i investigador del CSIC; Alba Calonge, estudiant i membre deFridays for Future’ a València, i Andreu Escrivà, ambientòleg i autor del llibre divulgatiu sobre canvi climàtic Encara no és tard.

L’esclat de la població, la revolució industrial i la tecnologia nuclear són els elements que, de forma sinèrgica, situen l’inici de l’Antropocé, una nova era que no és un concepte geològic; no obstant això, Closa és de l’opinió que ho hauria de ser. Aquesta època es caracteritza pel fet que l’acció humana és capaç de modificar les condicions climatològiques, i és per això que el biòleg parla de la fi d’un món, el dels humans, si no s’hi actua per a evitar-ho.

El llibre exposa quin és el problema mediambiental en què la societat està immersa, quines són algunes de les possibles solucions i una anàlisi sobre aspectes socials vinculats al canvi climàtic. L’investigador va transmetre la idea que aquest és un moment en què es pot posar fre a la catàstrofe, però que si no s’implementen accions ràpidament, es creuarà un llindar sense retorn.

Comparteix

Icona de pantalla completa