Diari La Veu del País Valencià
L’Open Arms veu incomprensible que Itàlia i Espanya pacten el desembarcament a Mallorca, però La Moncloa ho desmenteix 

VALÈNCIA. L’Open Arms considera “completament incomprensible” que l’estat espanyol i Itàlia hagen acordat que el vaixell desembarque a Mallorca, una informació que el govern espanyol ha insistit a desmentir. “Amb el nostre vaixell a 800 metres de les costes de Lampedusa, els estats europeus estan demanant a una xicoteta ONG com la nostra que afronte, després de 18 dies d’espera, mil milles més i tres dies de navegació en condicions climàtiques adverses, amb 107 persones esgotades a bord”, exposa l’organització en un comunicat.

No obstant això, ha afirmat que en cas que es confirme l’acord entre ambdós estats, l’organització els reclama que garantisquen “els mitjans necessaris” perquè el desembarcament en un port segur es duga a terme amb èxit.

Open Arms recorda que entre l’1 i el 10 d’agost van dur a terme tres operacions de rescat marítim diferents, salvant un total de 163 persones, entre les quals hi havia dues dones embarassades i 32 menors d’edat. Fins ara s’han dut a terme sis evacuacions mèdiques d’emergència. Afegeixen que han adoptat totes les mesures necessàries per a garantir els drets de les persones que porten a bord, recorrent al Tribunal de Menors i la Fiscalia de Palerm, el TAR de Laci i el Fiscal d’Agrigent.

La Moncloa desmenteix l’acord amb Itàlia

Des de La Moncloa han desmentit que existisca cap acord amb Itàlia. Segons afirmen des de l’executiu de Pedro Sánchez, l’ONG al·ludeix “de manera confusa” en el seu comunicat a aquest “suposat acord”. “L’únic que és cert és que el govern d’Espanya ha oferit a l’Open Arms poder dirigir-se al port espanyol que estiga més pròxim a la seua ruta i que l’executiu italià està incomplint la llei en impedir el desembarcament dels migrants a Lampedusa o qualsevol altre port proper”, expliquen des de La Moncloa.

En el comunicat, reiteren que els ports espanyols “es mantindran a disposició de l’Open Arms” vista la situació “d’emergència humanitària”. A més, com ha explicat la vicepresidenta en funcions aquest matí a la Cadena Ser, el govern espanyol ha posat a disposició de la tripulació tot allò que necessiten per arribar fins a costes espanyoles de manera segura. Fins al moment, però, des del govern espanyol asseguren que no han rebut “una resposta clara i directa”.

Calvo no veu “cap problema” a navegar fins a un port espanyol

La vicepresidenta en funcions del govern espanyol, Carmen Calvo, s’ha preguntat “què més pot fer Espanya” per a ajudar l’Open Arms i ha remarcat que se li ha ofert “tot tipus d’ajuda” per fer una travessia “segura” fins a un port espanyol. Calvo ha remarcat que han contactat per a donar-los combustible, menjar i ajuda sanitària i creu que amb aquests elements la tripulació es pot tranquil·litzar i afrontar “sense cap problema” la travessia fins a un port balear, que és el més proper.

“Els ho hem oferit absolutament tot perquè no volem que córreguen més risc o patiment, però què més ens queda?”, s’ha qüestionat en una entrevista a la Cadena Ser. La vicepresidenta, però, lamenta que des de l’Open Arms “insisteixen” a atracar a Itàlia tot i que el ministre de l’Interior, Matteo Salvini, manté els ports tancats. “No podem portar els ports espanyols fins a Itàlia”, ha dit. Calvo ha carregat contra el govern italià per “incomplir les normes comunitàries”.

El número 2 de l’executiu en funcions ha justificat que s’esperara fins a 17 dies per a oferir un port a l’Open Arms i ha dit que la llei obliga Itàlia a fer-ho. A més, ha carregat contra l’executiu d’aquest país per “botar-se les normes”. A la pregunta de per què no han fet l’oferiment abans, ha dit que això se li havia de plantejar al govern italià, que és qui té el port més segur i proper a l’embarcació amb bandera espanyola.

Ara bé, ha assenyalat que es tracta d’una “emergència humanitària” i que això ha fet que el govern espanyol haja fet el pas i, en un primer moment, oferira diumenge el port d’Algesires per, segons Calvo, ser el que més preparat està per a aquest tipus de recepcions perquè cada dia atén immigrants que creuen per l’estret de Gibraltar. I ha dit que, davant la negativa del vaixell, oferiran qualsevol port, prioritzant els de les Balears per ser els més propers.

Calvo ha destacat que se li ha oferit de manera formal al responsable de l’embarcació “tot tipus d’ajuda” per a arribar amb seguretat fins a un port espanyol. “Els hem dit que els facilitem tot el que necessiten: menjar, combustible o atenció mèdica per a la travessia”, ha manifestat. Per això, la vicepresidenta en funcions entén que una vegada les persones estan “tranquil·les” perquè saben que van a port “segur i obert” la “incertesa psicològica desapareix” i poden arribar “sense problema” fins a costes espanyoles.

La número dos de l’executiu de Sánchez ha defensat la política migratòria del PSOE i ha dit que ha sigut”coherent des del primer dia”. “Sempre hem pres la mateixa decisió: seguretat a les fronteres, cooperació amb el Marroc i respecte als drets humans”, ha dit Calvo, que defensa la tasca que a diari fan des de Salvament Marítim “sense el focus de les càmeres ni els titulars”.

“Insisteixen a anar a Itàlia”

Calvo també ha lamentat que tot i l’oferta de l’estat Espanyol, l’Open Arms “insisteix a anar a Itàlia”. Ha lamentat l’actitud de Salvini, però també la del responsable de l’ONG, Òscar Camps, perquè considera que podia haver atracat abans a Malta. “És qui té la responsabilitat del buc i podia anar a Malta i va anar cap a Itàlia”, ha afirmat.

La vicepresidenta no ha volgut parlar de “pols” entre Espanya i Itàlia i ha insistit que cal complir la normativa marítima i que Europa ha de prendre consciència que la política migratòria és una “qüestió comunitària”. I ha insistit a remarcar que Espanya és el país que “més esforços fa” i que té una frontera “molt complicada”. “No podem enviar el missatge que amb una frontera tan complicada som el país que es pot fer càrrec de tot”, ha dit.

Preguntada per si Malta realment s’havia oferit per a acollir el vaixell, Calvo ha dit que Malta no es volia quedar els migrants si no hi havia un repartiment entre diversos països. “El repartiment es va pactar, però el buc va anar cap a Itàlia”, ha afirmat.

Critiques a l’Open Arms

Calvo també ha aprofitat per a criticar que la llicència que té el vaixell de l’ONG catalana és per a “repartiment d’ajuda humanitària” i no per a fer rescats a alta mar perquè “no està preparat per això”. La vicepresidenta ha remarcat que aquestes funcions les han de fer els estats i no vaixells particulars, però davant la pregunta de si pensaven demanar-los que paren els rescats ha tirat pilotes fora. “Els demanem el mateix que a qualsevol altre vaixell que té permisos legals de l’Estat i és que complisca les normes”, ha afirmat.

Comparteix

Icona de pantalla completa