Diari La Veu del País Valencià
Madrid acull a partir de dilluns la 25a Cimera del Clima de l’ONU

VALÈNCIA (ACN). Madrid acollirà a partir de dilluns la 25a edició de la Cimera del Clima de l’ONU, que rebrà delegacions de prop de 200 països i una cinquantena de líders mundials amb l’objectiu d’impulsar la lluita global contra l’emergència climàtica.

La COP25 tindrà lloc entre el 2 i el 13 de desembre al recinte firal d’Ifema i ocuparà uns 113.000 metres quadrats repartits en set pavellons i centres de convencions i sales. L’organització espera rebre uns 25.000 assistents.

L’estat espanyol és l’amfitrió de la COP25 però qui la presideix és Xile, que va cancel·lar l’organització fa un mes a causa de les protestes al país. La cimera donarà el tret d’eixida dilluns al matí amb una cerimònia inaugural en la qual intervindran el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i el secretari general de l’ONU, António Guterres.

A les 8 hores del matí de dilluns, el president de la COP24, el polonès Michal Kurtyka, passarà el relleu a la seua successora, la ministra de Medi Ambient xilena, Carolina Schmidt. A les 10.30 hores començarà la cerimònia formal d’obertura. A les 11.30 els caps d’estat i de govern participaran en una taula rodona presidida per Sánchez per a presentar plans concrets i iniciatives per a accelerar l’acció i assolir un nivell superior d’ambició global el 2020.

Els primers dies de cimera seran protagonitzats pels tècnics de les delegacions i fins als dies 10 i 11 de desembre no entraran en la negociació els ministres dels països que formen part de la COP. Els dies 12 i 13 es faran els plenaris de tancament de la conferència. A Ifema hi haurà diverses zones: la blava, on tindran lloc les negociacions, i la verda, dedicada als ciutadans i en la qual es faran activitats.

L’última COP abans d’activar l’Acord de París

Es tracta d’una COP de transició, l’última prèvia a l’entrada en vigor de l’Acord de París, que ha d’estar plenament vigent el gener del 2020. L’Acord de París ha de substituir el Protocol de Kyoto i és un pacte mundial vinculant en defensa del clima. Es va acordar a la COP21, celebrada a París el 2015. S’hi va arribar al compromís de mantindre l’augment global per baix dels 2 graus i intentar que no supere 1,5 graus.

Amb el lema, ‘Temps d’actuar’, la COP25 obri una “nova etapa” d’acció, en paraules del govern espanyol. “Un cop fixats objectius i regles detallades de funcionament” de l’Acord de París, fixades a la COP24 a Polònia, “ha arribat el moment que els governs presenten els seus compromisos i regles detallades de funcionament” per a “complir globalment allò acordat”, que ha d’estar vigent a principis de l’any que ve.

La COP26, que tindrà lloc l’any que ve a Glasgow, serà més determinant que l’actual, ja que els governs hauran de revisar a l’alça els compromisos –el 2015 van pactar revisar-los cada cinc anys– i retre comptes per primer cop sobre els plans nacionals per a reduir els gasos d’efecte hivernacle.

La primera COP es va celebrar l’any 1995 a Berlín i se celebra amb una periodicitat anual. Des d’aleshores s’han celebrat llargues negociacions de la Conferència de les Parts (COP), l’òrgan suprem de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic per concretar compromisos per a assolir els objectius establits pels països. Una COP reuneix polítics, científics, empresaris, institucions i activistes d’arreu del món.

EUA, fora de l’acord

El president dels EUA, Donald Trump, ja ha iniciat els passos per a abandonar l’Acord de París, que ha estat ratificat per 187 països. El negacionisme de Trump amb el canvi climàtic contrasta amb la declaració de fa pocs dies de “l’emergència climàtica” al Parlament Europeu.

Presència de líders mundials

A la COP25 assistiran una cinquantena de líders mundials. Hi aniran el president de l’Argentina, Mauricio Macri; el de l’Equador, Lenin Moreno, i primers ministres d’estats com França (Édouard Philippe), Portugal (Antonio Costa) i el Marroc (Saadeddine Othmani).

A més, serà el primer viatge oficial de la nova presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen. També hi haurà altres alts càrrecs de la UE, com ara el president del Consell Europeu, Charles Michel, o el del Parlament europeu, David Sassoli.

S’espera l’assistència de Greta Thunberg

Està prevista l’assistència a la COP25 de la jove activista pel clima Greta Thunberg, que es desplaça des dels Estats Units fins a la península ibèrica en catamarà. La cimera té lloc després d’un any intens de protestes mundials pel clima.

Cost de 50 milions d’euros

L’organització de la COP25 ha costat 50 milions d’euros, una xifra que se situa a la forquilla entre la COP més barata (37 milions d’euros) i la més cara (178 milions d’euros), que va ser la de París el 2015. La petjada de carboni que tindrà l’esdeveniment és de 65.000 tones de CO2.

Comparteix

Icona de pantalla completa