Batet trasllada al Suprem la decisió sobre els presos electes

La presidenta del Congrés recorda que l'òrgan jurisdiccional "ha determinat fins ara" en quina situació queden les persones que estan en presó preventiva
22 maig 2019 14:43h
Meritxell Batet ha comparegut en roda de premsa al Congrés després de la reunió que ha mantingut amb el rei Felip VI durant 40 minuts. / CASA REIAL

MADRID. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha traslladat aquest dimecres al Tribunal Suprem la decisió sobre la possible suspensió dels presos independentistes. 

Batet ha comparegut en roda de premsa al Congrés després de la reunió que ha mantingut amb el rei Felip VI durant 40 minuts i que es repetirà la setmana que ve per preparar ja la ronda de contactes del monarca amb els grups parlamentaris per a proposar un candidat a la investidura com a president espanyol. 

La presidenta del Congrés ha assegurat que "està bastant clar que la funció jurisdiccional correspon al Poder Judicial, que és qui ha determinat fins ara en quina situació queden les persones que estan en presó preventiva". 

Ella mateixa ha demanat a títol personal al Consell General del Podem Judicial que reclame un informe al Tribunal Suprem sobre la possible aplicació als presos de l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal que el jutge Llarena va fer servir per a suspendre els diputats al Parlament. 

"Com a presidenta el primer que vaig fer ahir va ser sol·licitar al Suprem que informés al Congrés dels Diputats de les conseqüències de l'aplicació de la Llei processal en la situació dels parlamentaris presos. La interlocutòria del Suprem es referia a la sessió constitutiva i sembla adequat saber la situació per a tota la legislatura", ha dit.

Segons la presidenta del Congrés, l'òrgan judicial és el "competent" per a "determinar les conseqüències" de la situació dels presos i per tant el Congrés ha demanat "un aclariment" al Tribunal Suprem que "com a representant del Poder Judicial és qui ha de determinar aquesta decisió".

La qüestió s'abordarà també en la primera Mesa del Congrés d'aquesta legislatura, que Batet ha convocat a les 12.30 hores d'aquest dijous. Allà, ha dit la presidenta, tots els grups parlamentaris podran expressar la seua opinió al respecte. S'hi abordarà la possibilitat que la Mesa demane als lletrats de la cambra també un informe sobre l'aplicació de l'article 20.2 del Reglament del Congrés que estableix les condicions per a la suspensió dels diputats. Tot plegat dilata el procés per a la possible suspensió dels presos més enllà del 26 de maig.

La Mesa també debatrà els escrits que han presentat els grups i que, entre altres, reclamen una revisió dels criteris per a la promesa o jura de l'escó perquè segons el PP i Ciutadans algunes de les promeses d'aquest dimarts no s'haurien de donar per vàlides.

Batet ha afirmat que una possible reforma del reglament per a limitar les fórmules que fan servir els diputats s'hauria d'abordar entre tots els grups. Mentrestant, ha dit, la presidència del Congrés ha aplicat el reglament actual i la jurisprudència del Constitucional. 

next