La Mesa del Congrés suspén els diputats Junqueras, Sànchez, Rull i Turull

L'informe dels lletrats de la cambra avala la suspensió dels presos electes emparant-se en la Llei d'Enjudiciament Criminal
24 maig 2019 12:30h
D'esquerra a dreta: Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull. Tots ells han quedat suspesos com a diputats del Congrés per decisió de la Mesa. / EP

VALÈNCIA. La Mesa del Congrés, reunida aquest divendres a partir de les 12.30h, ha decidit finalment suspendre els diputats presos: Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull.

Ho ha fet després de rebre l'informe dels lletrats del Congrés demanat aquest dijous per la presidenta de la cambra, Meritxell Batet. El document avala la suspensió dels diputats presos emparant-se en l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim).

Batet ha sotmés aquest informe a criteri de la Mesa. Com ja estava previst, aquest òrgan ha decidit la suspensió de les funcions de diputat de Junqueras, Sànchez, Rull i Turull. L'òrgan ha executat la suspensió dels presos electes amb l'única oposició dels membres d'Unides Podem, Gloria Elizo i Gerardo Pisarello, en el primer desacord entre el PSOE i la formació morada en aquesta legislatura.

La decisió ha arribat després d'un procés d'estira-i-arronsa entre el Congrés i el Tribunal Suprem que ha durat diversos dies. A això se suma la pressió política sobre la presidenta del Congrés per part de la dreta. 

Segons les explicacions de Batet en roda de premsa, la suspensió s'ha dut "conforme a dret i amb la màxima seguretat jurídica" i sense "caràcter polític". La Mesa ha acordat declarar els presos electes automàticament suspesos en l'exercici del seu càrrec i en els drets i deures que estableix el reglament de la cambra. A més, aquesta suspensió –que serà comunicada als afectats i al Suprem– té efectes des del dia 21 de maig, quan es va constituir la cambra.

Batet també ha explicat que ja s'ha demanat un informe als lletrats de la cambra perquè es manifesten sobre el còmput de majories després d'haver suspés els quatre presos electes.

Si els diputats suspesos no deixen l'acta, tal com han manifestat fins al moment, la majoria al Congrés quedaria rebaixada, ja que la cambra passaria a tindre 346 diputats en actiu. Això podria beneficiar la investidura de Pedro Sánchez, ja que ara necessitaria 174 vots per a convertir-se en president del govern espanyol. Aquesta suma eixiria si el PSOE aconsegueix els suports d'Unides Podem, PNB, Compromís, PRC i Coalició Canària. Els canaris han dit que en principi no donaran suport a la investidura però la seua abstenció podria decantar la votació a favor de Sánchez, amb 173 'sí' i 171 'no'. D'aquesta manera, Coalició Canària tindria en les seues mans el futur de Sánchez, que ja no necessitaria el suport dels independentistes.

next