L'extrema dreta entra en la Mesa del Congrés amb una vicepresidència per al valencià Gil-Lázaro

El PSOE, el PP i Unides Podem ocupen les altres tres vicepresidències de la cambra baixa
3 desembre 2019 12:50h
El Congrés s'ha constituït aquest dimarts amb l'elecció de Meritxell Batet i la incògnita de Vox. / EDUARDO PARRA, EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Vox ha obtingut finalment una vicepresidència en la Mesa del Congrés gràcies al fet que PSOE i Podem no han presentat un tercer candidat a les vicepresidències. Malgrat que ERC i JxCAT han donat suport als candidats de Podem per a reforçar el cordó sanitari, el fet que el PSOE i Podem hagen concentrat el seu vot en Alfonso Rodríguez Gómez de Celis (PSOE) i Gloria Elizo (Podem) per a aconseguir les vicepresidències primera i tercera i no hagen presentat un tercer candidat ha deixat la vicepresidència segona per a Ana Pastor (PP) i la quarta per al valencià Ignacio Gil-Lázaro (Vox). El membre de Vox no és nou en aquest càrrec; quan militava en el PP ja va ocupar els llocs de secretari i de vicepresident, entre els anys 2004 i 2015.

El líder del PP, Pablo Casado, ha aplaudit l'elecció de Gil-Lázaro en el moment de l'anunci del resultat. Casado va obrir la porta aquest dilluns a prestar vots a Vox i a Ciutadans perquè la ultradreta i el partit d'Inés Arrimadas tingueren presència en la Mesa del Congrés dels Diputats que s'ha constituït aquest dimarts. Segons Casado, el "cordó sanitari legal, ètic i institucional" hauria de recaure contra "els hereus de Batasuna" i els "independentistes", i de la mateixa manera que Vox "qüestiona" preceptes constitucionals també ho fan formacions d'esquerra que són "blanquejades" pels socialistes. Finalment, però, no ha fet falta aquest acord entre el PP, Ciutadans i Vox, i la ultradreta ha entrat en l'òrgan de govern de la cambra només amb els seus vots (52).

Pel que fa a les secretaries, estaran ocupades per Girardo Pisarello (En Comú), Sofía Hernanz (PSOE), Javier Sánchez Serna (Podem) i Adolfo Suárez Illana (PP). Així, el PSOE i Podem han teixit una entesa en l'última votació dels membres de la Mesa per a tancar la porta a un segon representant de Vox i reforçar la majoria en aquest òrgan. 

Finalment, doncs, la Mesa queda constituïda per sis representants progressistes (tres del PSOE i tres de Podem) i tres de conservadors (dos del PP i un de Vox). Ciutadans ha quedat fora després que els seus diputats hagen votat José María Espejo-Saavedra. El fet que Pisarello i Hernanz hagueren empatat a 67 vots ha obligat la cambra a repetir la votació entre els dos candidats a la Secretaria Primera. Després d'aquest segon recompte, s'ha imposat Pisarello. 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next