Diari La Veu del País Valencià
La Mesa del Senat suspén Raül Romeva

MADRID. La Mesa del Senat s’ha reunit aquest dimecres al migdia i ha acordat suspendre Raül Romeva com a senador en base a l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim) i amb l’aval dels lletrats de la cambra alta. La resta de parlamentaris presos ja van ser suspesos divendres passat per la Mesa del Congrés en aplicació de la mateixa llei, que estableix que els diputats en presó provisional seran suspesos “automàticament”.

La decisió l’ha anunciat la portaveu de la Mesa, la socialista Cristina Narbona. Aquesta s’ha prés després de més d’una hora i mitja de reunió en la qual la Mesa ha estudiat l’informe dels serveis jurídics del Senat, que determina que “resulta indubtable” que la Mesa de la cambra alta pot suspendre automàticament Romeva, tal com va fer divendres la del Congrés amb els diputats presos. La suspensió és amb caràcter retroactiu i té efectes des del moment de la constitució del Senat, el passat 21 de maig. La Mesa del Senat també ha acordat demanar un nou informe als lletrats del Senat perquè determinen les “repercussions concretes” de la suspensió en el funcionament de la cambra alta.

Com a conseqüència de la suspensió, ERC es queda sense grup parlamentari propi, ja que va cedir quatre dels tretze senadors republicans a JxCat perquè poguera constituir-se com a grup. Així doncs, ERC es queda amb nou senadors –tot i que compta amb un d’EH Bildu– i no arriba als deu necessaris per a tindre grup propi. La Mesa ha donat cinc dies als republicans perquè reformulen la composició del grup.

El PSOE té majoria absoluta amb quatre dels set seients a la Mesa del Senat i pot decidir com actuar sense el suport dels dos membres del PP i del del PNB. Aquest últim grup s’ha oposat a la suspensió del senador d’ERC. Els socialistes també tenen majoria absoluta al ple de la cambra alta. Al Congrés, els tres membres socialistes de la Mesa, presidida per Meritxell Batet, van votar a favor de la suspensió automàtica d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull en línia amb PP i Cs. Només Podem va posicionar-se en contra.

Cruz ha optat, igual que Batet, per demanar un informe als serveis jurídics del Senat abans d’actuar. Tanmateix, el PP ha pressionat la Mesa perquè suspenga Romeva de forma immediata i automàtica en aplicació del 384 bis de la LECrim. Els populars a la cambra alta van registrar una petició dijous en què argumentaven que no cal un suplicatori per a apartar-lo de les seues funcions i afirmaven que el Tribunal Suprem només va autoritzar Romeva a assistir al ple de constitució del 21 de maig i no a participar en actes parlamentaris posteriors.

En el cas del Congrés, Batet va demanar també un informe a l’alt tribunal, abans de demanar-lo als lletrats de la cambra baixa. El Tribunal Suprem va rebutjar elaborar-lo i va recordar que a la interlocutòria en què permetien als presos independentistes anar a la sessió de constitució ja descartaven que calguera un suplicatori i apuntaven a l’article 21 del reglament del Congrés per a suspendre’ls. L’article 384 bis que van acabar aplicant és el que va fer servir el jutge Pablo Llarena per a suspendre els diputats al Parlament el juliol passat.

Concretament, estableix la suspensió dels diputats un vegada siga ferma la interlocutòria de processament i s’haja decretat la presó provisional per un delicte relacionat amb bandes armades o individus terroristes o rebels. En aquest cas, “el processat que estiguera ostentant una funció o càrrec públic quedarà automàticament suspés en l’exercici d’aquest mentre dure la situació de presó”.

Tant ERC com JxCat ja han demanat la reconsideració de la decisió de la Mesa del Congrés de suspendre’ls. Els republicans han avisat d’una possible vulneració del dret de participació i representació política. JxCat ha denunciat que l’article 384 bis es circumscriu a “supòsits de terrorisme” i ha amenaçat d’anar al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

La Mesa del Senat també té pendent abordar altres qüestions relacionades amb el funcionament habitual de la cambra alta –com ara la constitució dels grups parlamentaris– i peticions relacionades amb les fórmules amb què alguns senadors van jurar o prometre el càrrec a la sessió de constitució. A banda, la Mesa té sobre la taula la petició d’ERC de reprovar el senador del PP Rafael Hernando que va interrompre Romeva i va dir: “Que se joda, el desgraciado“.

Comparteix

Icona de pantalla completa