Diari La Veu del País Valencià
Prop d’un miler d’agricultors marxen en una tractorada per a reclamar preus dignes per al raïm de vi i cava

VALÈNCIA. Prop d’un miler de persones amb 200 tractors vinculades directament o indirecta al sector vitivinícola valencià han participat aquest dijous en una marxa pels carrers de Requena (la Plana d’Utiel-Requena) per a reclamar uns preus “dignes” del raïm destinat a l’elaboració tant de vins com de caves.

Les principals organitzacions agràries i cooperatives del col·lectiu –la Coordinadora Llauradora del País Valencià-COAG, l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) i La Unió de Llauradors i Ramaders, amb el suport de la Federació de Cooperatives Agro-alimentàries han convocat de forma conjunta la manifestació i tractorada, que ha sigut encapçalada per una pancarta amb el lema ‘Pel cava i el sector vitivinícola’.

Les organitzacions alerten que, si es confirmen els preus a la baixa que hui dia estan oferint els grans cellers, els productors valencians patiran unes pèrdues econòmiques superiors als 28 milions d’euros, dels quals prop de 7,5 milions corresponen al sector del cava de Requena.

Els manifestants valencians s’han sumat a la resta d’aturs convocats en altres regions productores vitivinícoles com Catalunya i Extremadura, segons han informat les organitzacions en un comunicat.

Al final de la mobilització, el president de l’entitat sense ànim de lucre per a la Promoció Agroalimentària de Qualitat (Proava), Félix Cuartero, ha defensat en el manifest la necessitat d’adoptar mesures dirigides a “traure als viticultors d’una greu i prolongada crisi de rendibilitat que està provocant una falta de relleu generacional i l’abandó de camps”.

Investigar els grans cellers

Entre les reivindicacions del col·lectiu s’inclou la sol·licitud a l’Agència d’Informació i Control Alimentari (AICA), òrgan dependent del Ministeri d’Agricultura, i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) perquè posen en marxa una “campanya especial d’investigació sobre els grans cellers a fi de sancionar possibles acords de preus”; el compliment “estricte” de la llei de millora del funcionament de la cadena alimentària; agilitzar els protocols d’exportació a nous mercats; millorar el control d’entrades de plagues i malalties de les plantes de viver, i reivindicar i fer valdre la singularitat de la denominació d’origen protegida (DOP) Utiel-Requena, la DOP Alacant i la DOP València.

El sector vitivinícola valencià també exigeix l’establiment d’unes tarifes elèctriques per a reg de suport i per als cellers que es facturen per l’energia utilitzada, que permeten realitzar dues modificacions a l’any de la potència contractada i que establisquen un IVA reduït al regadiu.

Igualment demana un gasoil adaptat a les necessitats del sector agrari i ramader; evitar les pèrdues de fons comunitaris del Pla de Suport al Sector Vitivinícola d’Espanya (PASVE) i el desenvolupament i composició dels Plans de Desenvolupament Rural de la nova PAC que donen suport “real” al medi rural i els seus habitants i incrementar el pressupost per a la investigació a fi d’erradicar les malalties de la fusta en la vinya.

D’igual manera, reclama potenciar la promoció del consum de vins i caves; controlar la superpoblació de fauna salvatge i flexibilitzar les normes de l’assegurança agrària per a facilitar indemnitzacions per aquest tipus de danys, així com exigir al Ministeri d’Agricultura que faça la seua labor per a enfortir i cohesionar Agroseguro a través del control de les pujades indiscriminades de les primes.

Per part del PSPV, el portaveu d’Agricultura en les Corts, David Calvo, que ha assistit a la tractorada de Requena, ha apuntat que el preu mínim pel qual s’ha de pagar el raïm de cava és “aquell que no menyscaba la dignitat dels agricultors”. “Defensarem sempre els preus justs, dignes i harmonitzats”, ha afirmat el diputat, qui ha apuntat que la competència “és i serà sempre una pràctica legítima i necessària, sempre que siga justa per a totes les parts, des del xicotet agricultor fins a l’empresa cellerera més important”.

Des de Ciutadans, que també ha enviat representants a la marxa, s’ha reclamat al Consell que solucione la situació dels agricultors vitivinícoles valencians davant la caiguda de preus. Segons el diputat Emigdio Tormo, “els productors i exportadors de raïm han patit una baixada intensa de preus a causa de la falta de gestió per part de les administracions públiques”.

“El sector requereix un control exhaustiu davant possibles especulacions de l’oligopoli que controla els preus i que està portant als agricultors de la zona a una situació insostenible”, ha afegit, i ha instat la Conselleria d’Agricultura a “garantir com més prompte millor que no es cometen fraus en el sector i que els agricultors competisquen en igualtat de condicions en el lliure mercat, amb uns preus justs, que actualment no solament no es donen”.

Comparteix

Icona de pantalla completa