MINUT A MINUT | Debat d'investidura del president de la Generalitat

13 juny 2019 09:30h
Ximo Puig, en una intervenció aquest dijous durant el debat d'investidura. / DANIEL GARCÍA-SALA

DIJOUS, 13 DE JUNY

18.36h. FOTOGALERIA | Així ha sigut el debat d'investidura del president de la Generalitat.

18.27h. Amb els vots del Botànic II, Ximo Puig és investit president de la Generalitat. El candidat socialista a la Presidència ha obtingut 52 vots a favor i 46 vots en contra. Aquest diumenge al migdia prendrà possessió del càrrec.

18.20h. Comença la votació, que segueix el procediment de votació pública per crida. Vicente Manuel Roglá Benedito, de Vox, és el primer a votar.

18.19h. Es reprén la sessió. En primer lloc, es traurà una bola amb el número del diputat o diputada pel qual començarà la votació. A continuació, començaran a ser cridats els diputats, que hauran de respondre 'sí', 'no' o 'abstenció'. Els membres del Consell i la Mesa de les Corts votaran al final. Si el candidat obté la majoria absoluta de la cambra –50 vots–, resultarà elegit president de la Generalitat. Si no, 48 hores després es durà a terme una nova votació en la qual serà suficient per a la investidura el vot favorable de la majoria simple dels membres de la cambra, que té 99 escons.

18.01h. El president Enric Morera anuncia un recés de 10 minuts. El debat es reprendrà a les 18.10h.

17.58h. Acaba la intervenció de Manolo Mata i pren la paraula el candidat a la Presidència, Ximo Puig.

17.54h. Mata: "Aquesta Comunitat és 'la canya'. Parlar dues llengües és una sort". "No conec cap valencianoparlant que no entenga l'espanyol", afegeix.

17.52h. Mata: "Com és possible que defensen tant la família i tan poc el planeta?"

17.52h. Mata: "Tenen la llibertat d'anar al col·legi on els vinga de gust, però pagant-s'ho vostés".

17.40h. "Els valencians i les valencianes viuen molt millor que fa quatre anys", diu Mata, i critica: "El vot més antivalencianista que s'ha fet a tot Espanya és el que va votar contra els pressupostos, fotent els valencians i les valencianes".

DANIEL GARCÍA-SALA

17.37h. Mata: "Veníem d'un règim on la bogeria s'havia imposat; s'inauguraven biblioteques sense llibres, aeroports sense avions...".

17.33h. Acaba també la rèplica de cortesia de Puig a Dalmau i arriba el torn del socialista Manolo Mata.

17.29h. Acaba la intervenció de Rubén Martínez Dalmau i comença la de Puig.

17.07h. Dalmau reivindica l'esperit del 15M i recorda que "Unides Podem va nàixer amb l'objectiu de donar veu a les persones silenciades".

17.00h. Comença la intervenció del representant d'Unides Podem, Rubén Martínez Dalmau, qui confirma que la seua formació votarà 'sí' a la investidura de Ximo Puig com a president de la Generalitat.

DANIEL GARCÍA-SALA

16.57h. Puig, a Vega: "Vosté pensaria igual si tinguera un avi soterrat en una fossa?". "Té tot el dret del món a dir que no vol saber res més dels seus avantpassats", diu Puig, però reivindica el dret de les altres persones a conéixer on estan els seus familiars.

16.51h. Torn de rèplica de Puig a Vega. Té 10 minuts per a respondre a la representant de Vox.

16.49h. Vega: "De quin feminisme parlen vostés? El seu és un feminisme radical i supremacista que anteposa les dones als homes i discrimina el 50% de la població".

16.42h. Puig: "El feminisme ha sigut la lluita més important del segle XX per a assolir la igualtat"

16.40h. Puig pregunta a Vega: "Quan parla d'imposició marxista a quin Marx es refereix? A Karl o a Groucho?"

16.29h. Acaba la primera intervenció de Vega i comença la rèplica de Puig.

DANIEL GARCÍA-SALA

16.27h. Vega, a Puig: "Crec que vosté està més a prop del franquisme que jo". "Són vostés i els seus socis els que han tornat a alçar les dues espanyes", diu, i afegeix: "Quan parlen de memòria històrica, haurien de recordar els inicis del seu partit".

16.25h. La portaveu de Vox demana "que s'expulsen els immigrants il·legals". "Segur que els immigrants no acaben a les seues cases", diu.

16.20h. Vega, sobre la lluita contra la violència masclista: "Han criminalitzat el 50% de la població només per haver nascut homes. Són els nostres pares, els nostres fills, els nostres nets i els nostres companys. La maldat no està escrita en els cromosomes".

16.13h. Vega: "Vostés fan política d'expansió, d'imposició i de colonització amb la llengua mentre continuen amb el genocidi cultural espanyol". "Amb les seues idees marxistes, han clavat el Gran Germà en les vides de les famílies", afegeix.

16.10h. Vega parla d'un "model neocolonial d'expansió" de la llengua. "Cal derogar la Llei d'Ús del Valencià", diu, i afirma que "aquest model lingüístic és contrari als drets humans".

16.05h. Es reprén el ple, que comença amb la primera intervenció d'Ana Vega, síndica de Vox.

13.53h. La Junta de Síndics ha fixat el ple de presa de possessió per a aquest diumenge a les 12.00h.

13.41h. Se suspén la sessió fins a les 16.00h. A la tornada, intervindran els representants de Vox, d'Unides Podem i, finalment, del grup socialista.

13.40h. Puig acaba donant les gràcies a Oltra per la seua feina durant aquests quatre anys i li dedica un proverbi africà: "Si vols arribar ràpidament, camina sol. Si vols arribar lluny, camina acompanyat".

13.34h. "Senyor Puig, lleialtat és també fer créixer el Botànic; estendre'l als municipis, a Sueca i a Oliva", retrau Oltra al líder socialista.

13.32h. Oltra: "Crec que hauríem de patentar i exportar la idea del mestissatge. Diversos partits, però un govern. Això ho hem dut a la pràctica des del principi fins al final".

DANIEL GARCÍA-SALA

13.31h. Oltra: "Hem aconseguit que ningú s'avergonyisca de dir que ve de la Comunitat Valenciana". "Podem dir que venim d'una terra on el govern treballa per a les persones", afegeix.

13.23h. Així ha esclatat Puig contra Cantó: "En 30 anys he anat a molts soterrars de companys a Euskadi". Podeu veure el vídeo ací.

13.20h. "Volem un comerç de proximitat o un territori ocupat per grans mastodonts?", planteja Oltra en referència als grans centres comercials i d'oci.

13.12h. Oltra: "No és casual que el primer eix del Botànic II siga la transició ecològica i la lluita contra l'emergència climàtica". "No hi ha pla B perquè no hi ha un planeta B", afegeix.

13.11h. Oltra: "La gent no vol poder absolut, no vol governs despòtics".

13.06h. Es reprén la sessió. És el torn ara de la diputada de Compromís Mónica Oltra.

DANIEL GARCÍA-SALA

12.48h. Morera anuncia un recés en el debat d'investidura, que es reprendrà a les 12.55h.

12.47h. Puig conclou la seua intervenció: "M'agradaria que el valor fonamental d'aquesta legislatura fora la convivència".

12.44h. Puig, a Cantó: "Que vosté vinga ací a parlar d'un cas de corrupció d'una altra institució, que és Divalterra, és el millor aval del nostre govern".

12.42h. Puig: "El gran objectiu és que els xiquets i les xiquetes acaben sabent les tres llengües".

12.39h. "Vosté està amb els guerracivilistes", conclou Cantó. Li respon ara Puig, que té 10 minuts. "No sé què m'he perdut, perquè jo mai he fet servir un discurs guerracivilista", replica, i afegeix: "La memòria històrica no és contra ningú, sinó a favor de tots".

12.35h. Cantó: "Vull que hi haja llibertat per a estudiar les dues llengües". "Que jo ataque l'actual sistema educatiu no vol dir que ataque el valencià", diu adreçant-se a Marzà.

12.34h. La intervenció de Cantó en l'hemicicle de les Corts Valencianes està protagonitzada per Otegi, els 'filoetarres', Andalusia i "el supremacisme de Torra".

12.29h. Cantó, sobre la llengua: "L'estratègia que a vostés els agrada és la de la imposició". "No siga vosté victimista, ara es parla més valencià que mai", afegeix.

12.28h. Conclou Puig: "No he parlat de les víctimes del metro perquè, afortunadament, aquest govern va reparar la indecència". Torna a tindre la paraula Cantó durant 10 minuts.

12.26h. Puig: "Ací no es pot estar permanentment dient una cosa i la contrària. Cal buscar un equilibri respecte a les identitats; evitar l'identitarisme, el fanatisme. Cal tindre una visió no sectària de la història europea". 

12.14h. Puig respon ara a les mencions sobre la llengua i la cultura. En primer lloc, retrau a Cantó que Ciutadans defense un model lingüístic diferent a Catalunya i al País Valencià. "Li preocupa a vosté que el valencià siga una llengua minoritzada? Què volen? Que el valencià siga per a estar per casa com abans?", continua. I, sobre les referències a Miguel Hernández, Puig assevera: "Qui no el va deixar publicar va ser algun dels seus socis".

11.59h. Cantó esgota el seu temps d'intervenció i Puig li respon. El socialista es mostra molt crític amb la intervenció de Cantó sobre ETA: "He anat a molts soterrars de companys a Euskadi. Un poc de vergonya, senyor Cantó".

11.52h. Cantó s'adreça ara a Morera: "Sabem que Compromís somnia amb els Països Catalans de la Srta. Pepis".

11.48h. "Jo debatré amb qui em done la gana", respon Cantó a Morera quan li demana que se centre en el debat amb Puig.

11.41h. Cantó: "Quan se li dona ales, el nacionalisme es converteix sempre en autoritarisme".

11.40h. Cantó, en referència al discurs de Puig d'aquest dimecres: "La identitat sempre és excloent. La cultura no té res a veure amb la identitat, té a veure amb la universalitat". El síndic de Ciutadans es passa al valencià per a dir: "Parlem valencià i castellà". Després retrau a Puig que ahir citara els poetes Estellés i Hernández: "Miguel Hernández no hauria pogut publicar en la Comunitat de Marzà".

DANIEL GARCÍA-SALA

11.27h. Després d'una picabaralla entre el president de les Corts, Enric Morera, i la popular Eva Ortiz, comença la intervenció del síndic de Ciutadans, Toni Cantó.

11.15h. Acaba Bonig i torna a intervindre Puig, que tindrà 10 minuts per a respondre. "Si jo visc en el passat, vosté ho fa en la prehistòria", li replica.

11.02h. "Aquest és un govern que només se sent ostatge dels valencians", conclou Puig. Torna a intervindre Bonig.

10.55h. Puig: "Continuarem apostant per una sanitat pública eficient. Millorarem l'eficiència en tot allò que siga possible".

10.42h. Puig a Bonig: "Vosté sap que els comunistes van ser fonamentals perquè hi haguera democràcia? Vosté sap que el Partit Comunista d'Espanya va votar a favor de la Constitució, cosa que el seu partit no va fer?".

10.37h. Comença el torn de rèplica de Puig.

DANIEL GARCÍA-SALA

10.34h. Com va fer ahir Puig, Bonig cita hui també Azaña. "Del passat no es viu, es viu del futur i de l'esperança", conclou després d'esgotar el seu temps d'intervenció.

10.25h. Podeu seguir en directe el vídeo del ple en aquest enllaç.

10.21h. Bonig a Puig: "En el seu govern entrarà l'extrema esquerra, els comunistes; amb iPhone i iPod, però els comunistes de tota la vida".

10.19h. Bonig: "Açò és un joc de trons que té paralitzada l'administració".

10.11h. La intervenció de Bonig és especialment crítica amb Puig. En primer lloc, qüestiona l'avançament electoral. Després, continua criticant la seua gestió. "Vosté comença a ser ostatge de les seues paraules", assevera.

DANIEL GARCÍA-SALA

10.09h. Bonig avança que el seu grup votarà en contra del "pacte de les butaques".

10.07h. Comença la sessió. El president de les Corts, Enric Morera, dona la paraula a la síndica popular, Isabel Bonig. Els líders dels partits tenen 30 minuts d'intervenció.

10.05h. El ple d'investidura se celebra enguany en dos actes, ja que va començar aquest dimecres i continua hui.

10.03h. Aquest dijous continua a les Corts el debat i la votació d'investidura del president de la Generalitat. Tot i que estava previst que començara a les 10 del matí, els protagonistes del dia encara estan arribant-hi.

DIMECRES, 12 DE JUNY

11.12h. Què ha dit Ximo Puig durant la seua intervenció? Ací vos deixem el seu discurs íntegre.

11.00h. Acaba el discurs de Ximo Puig en el debat d'investidura i se suspén la sessió, que es reprendrà aquest dijous a les 10 del matí.

10.58h. Puig: "La societat ens ha triat per a resoldre els problemes, no per a crear-los. El nostre govern és i serà un govern de valors".

10.56h. Puig anuncia la creació d'una oficina d'atenció a les persones refugiades. També avança que s'incrementaran els recursos per a la cooperació internacional.

10.55h. Puig: "Cal reivindicar la memòria democràtica". A més, anuncia la creació del banc d'ADN.

10.53h. Puig: "La cultura és llibertat, dignitat i identitat". Per això, remarca que cal que "l'horitzó arribe a tots els valencians i valencianes". Sobre la llengua, assegura que "continuarem defensant el valencià com allò que és: un tret fonamental de la nostra terra".

10.51h. Puig: "Un dels principals reptes de la pròxima legislatura és combatre l'emergència habitacional".

10.49h. Puig: "Quan acabe aquesta legislatura, tots els xiquets i xiquetes de dos anys tindran una plaça gratuïta".

10.45h. "No hi ha excuses", diu Puig sobre el canvi climàtic. I continua: "Créixer sense respectar el medi ambient és suïcida". A més, remarca que "aquest planeta es mereix que les pròximes generacions el tinguen com el vam trobar nosaltres". En aquest sentit, fa referència al moviment 'Fridays for Future' i anuncia que proposarà a les Corts que declaren el territori valencià com a zona d'emergència climàtica

10.42h. Puig: "Aquesta ha de ser la legislatura de la Formació Professional"

10.40h. El ple del debat d'investidura de Ximo Puig com a president de la Generalitat ha començat a les 10.10 hores d'aquest matí. Poc abans, una reunió entre ell mateix, la vicepresidenta, Mónica Oltra, i el portaveu d'Unides Podem a les Corts, Rubén Martínez Dalmau, ha permés desbloquejar l'acord entre els tres partits, que va quedar encallat aquest dimarts a la nit.

10.36h. Puig proposa un gran pacte per la innovació: "Tots els sectors productius han de pujar al tren de la innovació".

10.35h. Puig: "El finançament just serà guia i nord d'aquest govern".

10.33h. En el seu discurs, l'únic candidat a la Presidència de la Generalitat també fa referència a l'atur, a la Xarxa Llibres, a la hipoteca reputacional, a la violència masclista i al Brèxit.

10.31h. Puig fa esment al "mal que ens causa l'infrafinançament i el deute". "La Comunitat Valenciana no pot tindre totes les oportunitats que mereix", afegeix. A més, assevera: "No és cert que la recentralització siga positiva".

10.16h. Les primeres paraules de Ximo Puig estan dedicades a les darreres víctimes de la violència masclista. A més, anuncia que convocarà de manera immediata el Pacte contra la Violència de Gènere i Masclista.

10.13h. El president de les Corts, Enric Morera, dona pas a l'únic punt en l'ordre del dia d'aquesta sessió.

10.12h. El debat d'investidura se celebrarà en dos actes. El ple de les Corts se suspendrà després del discurs per a poder signar l'acord aquesta vesprada.

10.10h. Unides Podem tindrà una vicepresidència 'verda'.

10.08h. Podeu seguir en directe el vídeo del ple en aquest enllaç.

10.04h. Dalmau confirma que hi haurà Botànic –es manté el nom del pacte–. Està previst que l'acord se signe aquesta vesprada en algun punt de la demarcació d'Alacant.

9.59h. Ximo Puig, Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau s'han reunit aquest dimecres al matí in extremis per a tancar l'acord.

9.30h. Aquest dimecres, a partir de les 10.00h, se celebra un ple de les Corts amb un únic punt en l'ordre del dia: debat i votació d'investidura del president de la Generalitat. Les negociacions botàniques s'han dut fins a l'extrem i Ximo Puig no té garantida la majoria necessària per a ser investit president. 

next