Diari La Veu del País Valencià
Montero planteja una reforma fiscal perquè ingú perda amb el nou model de finançament autonòmic

VALÈNCIA. La ministra d’Hisenda en funcions, Maria Jesús Montero, s’ha compromés una vegada més a abordar la reforma del finançament autonòmic “com més prompte millor”, tot i que ha recordat que el govern de Pedro Sánchez no ha tingut mai la majoria suficient en la cambra com per a fer la modificació de manera unilateral. En aquest sentit, ha qualificat el debat de la reforma del model de finançament com “el debat polític més important” dels anys vinents.

Així s’ha pronunciat després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Ximo Puig; el conseller d’Hisenda, Vicent Soler; el president de la patronal CEV, Salvador Navarro, i els líders de CCOO i UGT, Arturo León i Ismael Sáez. En aquesta compareixença, el president Puig també ha confirmat la seua voluntat de fer uns nous pressuposts per al 2020, però ha reconegut les dificultats que suposa que els comptes estatals estiguen prorrogats.

Tot i que no ha fixat cap data perquè aquesta reforma siga una realitat, el que sí que ha reiterat la ministra és que la reforma necessita un ampli consens entre les autonomies –que s’haurà d’aconseguir en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF)– i que cap d’elles haurà de perdre recursos en comparació amb el model actual. La reforma haurà d’aprovar-se al Congrés per majoria qualificada.

Per a aconseguir això, ha explicat, cal augmentar els recursos que el govern espanyol destina a finançar les autonomies. En aquest sentit, ha recordat que la proposta de revisió fiscal que ella va presentar en el pressupost frustrat continua vigent i, a més, existeix recorregut per a crear noves figures impositives en l’apartat ambiental. Així, ha proposat una revisió fiscal que augmente els ingressos i ha apuntat que queda molt per “explorar” en l’apartat mediambiental. “El govern [espanyol] ha de revisar la fiscalitat perquè estem huit punts per davall de la mitjana europea i si aspirem a tindre un estat excel·lent, hem de tindre una fiscalitat que acompanye”, ha concretat.

A aquesta mesura se suma la proposta d’una “reassignació de despesa” perquè tant la Seguretat Social com l’estat de benestar incrementen els seus recursos. Així, ha explicat que no hi ha res que justifique que una autonomia reba 800 euros més per capita que altra, tot i que sí que ha reconegut que algunes, com ara les Balears i les Canàries, han de rebre més per les seues característiques.

Altura de mires

Montero ha demanat a les autonomies altura de mires per a escometre una negociació en què totes hauran de cedir per a aconseguir l’equilibri territorial. Així, ha demanat als consellers d’Hisenda de les autonomies que defensen els seus interessos però sense perdre de vista l’interés comú.

El que sí que ha refermat la ministra és que el fòrum per a negociar el finançament autonòmic és el Consell de Política Fiscal i Financera, i ha alertat les autonomies que no es tractarà res de manera bilateral. En aquest sentit, ha deixat caure que la presència de Catalunya en la taula és necessària per a poder abordar la reforma.

En aquest sentit ha assenyalat que té previst reunir el CPFF després de les eleccions del 10N, ja que, a més d’abordar la qüestió del finançament, cal aprovar el Pla d’Equilibri Financer (PEF) de les autonomies. Així, ha explicat que ella o qui assumisca les competències d’Hisenda després de les eleccions fixarà la data d’aquesta reunió quan estiga clara la formació del govern. Al seu parer, serà prompte gràcies al pla de desbloqueig de Pedro Sánchez.

Preguntada per què passarà amb les autonomies que continuen infrafinançades i perdent recursos a causa de l’actual sistema, la ministra ha desvetat que el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, li ha lliurat un document en el qual li proposa mesures transitòries que pal·lien l’actual situació d’infrafinançament que pateix el País Valencià mentre arriba el nou model de finançament. Ni la ministra ni el conseller han detallat cap d’aquestes mesures però la ministra s’ha compromés a estudiar el document.

Comparteix

Icona de pantalla completa