Els Moros i Cristians de Sant Vicent també voten el 28-A

La Federació de Comparses va decidir, després de conéixer l'avançament electoral, mantindre les dates per a no alterar els compromisos subscrits
28 abril 2019 16:50h
Només dotze dels festers han sigut convocats per a formar part de les meses electorals com a presidents i vocals. / EFE

VALÈNCIA. Desenes de festers dels Moros i Cristians de Sant Vicent del Raspeig (l'Alacantí) exerceixen aquest diumenge el seu dret al vot abillats amb els seus vestits i posen la nota de color en els col·legis electorals de la localitat. De 57.785 habitants, aquesta localitat veïna de la ciutat d'Alacant viu des de divendres passat les festes patronals de Moros i Cristians que se celebren des del 1975 en honor a sant Vicent Ferrer i que estan declarades d'Interés Turístic Autonòmic.

La Federació de Comparses de Moros i Cristians agrupa 3.500 festers i va decidir a finals de febrer, després de conéixer la convocatòria electoral de Pedro Sánchez, mantindre les dates festives previstes per a no alterar els compromisos ja subscrits, entre ells, per exemple, els contractes amb les bandes de música.

Així, fins i tot els festers que assumeixen els càrrecs centrals de la celebració, com el capità moro, Javier Ros, de la comparsa Tuaregs, han acudit proveïts de la indumentària festera per a dipositar les seues paperetes a les urnes: una per al Congrés, una altra per al Senat i una tercera i última per a les eleccions autonòmiques.

Tant el capità com la seua dona, la capitana, s'han cuidat de fer-ho amb la cara descoberta i sense maquillatge que els impedira ser reconeguts pels membres de la mesa electoral.

"Es van sospesar pros i contres i es va convindre que causava menys perjudici mantindre el programa d'actes sense més, però sí que ens van advertir que, a l'hora d'anar a votar, havíem d'assegurar-nos que se'ns podia identificar sense problemes", ha explicat Ros, qui ha afegit que ha pogut fer-ho "sense problemes perquè la desfilada de l'entrada mora és aquesta vesprada i encara no portava el maquillatge ni el vestit complet de capità".

L'alcalde de Sant Vicent, Jesús Villar (PSPV), ha confirmat que la jornada s'està desenvolupant amb la normalitat habitual, malgrat la coincidència festera. Tan sols ha destacat el repunt en les peticions per a votar per correu tramitades amb antelació: "Les sol·licituds s'han disparat més d'un 40%; les dades que tenim són que ho han demanat 2.042 veïns", ha apuntat Villar.

A més, la fortuna ha sigut benèvola amb els festers en el sorteig dels components de les meses electorals ja que, segons l'alcalde, només dotze han sigut convocats per a formar part d'elles com a presidents i vocals, entre titulars i suplents. I encara que alguns van presentar al·legacions per a excusar la seua presència, totes van ser rebutjades perquè participar en les festes de Moros i Cristians no eximeix del deure legal de formar part dels comicis. Per això, han acudit amb normalitat a ocupar els seus llocs: "Al final tothom comprén que la democràcia ha de ser així", ha resumit Villar.

next